Leptin segíthet a meddőség kezelésében

2004.10.07. 14:46
Egy massachusettsi kutatóközpontban végzett vizsgálat során a hormon adása régóta nem menstruáló sportolónőknél segített a termékenység visszaállításában.
A szervezet zsírsejtjeiben termelődő étvágycsökkentő hormon, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a túlsúlyosság elleni küzdelemben, segíthet a meddőségben és táplálkozási rendellenességekben szenvedő nőkön.

Fogyni akaróknak nem jó

A Massachusetts-i Beth Israel orvosi központ és a Massachusetts General Hospital kutatói nyolc női atléta bevonásával végeztek szűk körű vizsgálatot, melyben a leptin segítségével sikerült helyreállítaniuk a résztvevők menstruációs ciklusát. Emellett a hormon jótékonyan hatott a menstruáció elmaradását kísérő csontritkulásra is.

Az atléták és a táplálkozási rendellenességekkel küszködő nők szervezetében alacsony a testzsír szintje, körükben gyakori a hipotalamikus amenorrhea betegség, amely a menstruáció zavaraival jár. A vizsgálat szerint a leptin segíthet mindkét esetben.

1994-ben fedezték fel, hogy a hormon részt vesz az étvágy szabályozásában. Nagy reményeket fűztek a leptin szintjének növelésével való súlycsökkentéshez , de bebizonyosodott, hogy a túlsúlyos betegek szervezetében eleve magas a hormon szintje.

Az anorexiásoknak is segíthet

A szintetikus leptint gyártó Amgen cég támogatásával a Beth Israel kutatói a hormon új területen való alkalmazhatóságát tesztelték, melynek során a hormoninjekció kezelés minden esetben pozitív eredményt hozott. A kutatók reményei szerint a hormon sokoldalúan felhasználható, nemcsak a meddőség kezelésében, hanem az atléták csontsűrűségének növelésében, illetve az anorexiás betegek menstruációjának helyreállításában is.

Még vizsgálni kell

Endokrinológus és termékenység szakértők egyetértenek abban, hogy a leptin valóban hatékonynak bizonyulhat a meddőség kezelésében. Dr. Rexford Ahima, a University of Pennsylvania endokrinológusa azonban hangsúlyozta, hogy a táplálkozási rendellenességek hátterében elsősorban pszichés tényezők állnak, így a betegség kezelésében ezek élveznek elsőbbséget.

Dr. Jean Chan kutató az AP-nek elmondta, további kutatásokat terveznek, amelyben az érintett nők nagyobb populációján kívánják megvizsgálni a hormon hatékonyságát.