horoszkóp

Melegek listáját tette közzé egy lengyel képviselő

2005.08.24. 11:17
A magát meleggyűlölőnek valló Wojciech Wierzejski lengyel európai parlamenti képviselő a saját honlapján megjelentette azoknak a meleg aktivistáknak a nevét, akik tiltakoztak a szélsőséges kijelentései ellen. Hasonló eset már nálunk is történt, amikor Terry Black politikai válaszlépésként meleg és pedofil politikusok nevének közzétételével fenyegetőzött. Végül nem tette.

Varsói ügyészek egy lengyel európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérik majd, miután a politikus saját internetes honlapján melegek és leszbikusok listáját tette közzé.

Jogos válasznak gondolta

A pride.hu információi szerint Wojciech Wierzejski, a szélsőséges Lengyel Családok Ligájának képviselője nyíltan meleggyűlölőnek vallja magát. Nemrég a nagy nyilvánosság előtt támogatta Lech Kaczynski főpolgármester döntését a felvonulás betiltásáról, mire rengeteg tiltakozó e-mailt kapott. A politikus ezt megelégelve tette közzé honlapján az első húsz levélíró nevét. Wierzejski szerint az e gesztusa jogos és törvényes válasz volt a melegaktivistáknak, akiknek célja minden bizonnyal az volt, hogy blokkolják a levelezőrendszerét.

A törvényességet illetően Wierzejski tévedett. Amennyiben vizsgálatot indítanak az ügyben, akár két év szabadságvesztésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják személyiségi jogok megsértésében. Az Európai Parlamentben elégséges egyszerű többség a mentelmi jog megvonásához. A populista politikus azzal védekezik, hogy a lengyel jog szerint a levelek a címzett tulajdonát képezik, és eszerint ő nem követett el törvénysértést.

Terry Black fenyeget

A homoszexuális közéleti szereplők lebuktatási kísérlete nem példa nélküli a térségben. Márciusban Terry Black szintén válaszként hasonlót tervezett. A volt transzvesztita előadóművészt akkor Semjén Zsolt melegellenes kijelentései háborították fel. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöke azt mondta, az szavazzon a liberálisokra, aki szeretné, hogy "a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze".

Rácz Károly a Velvetnek arról beszélt, a nyílt provokációra reagálva 32 képviselő nevét tervezi nyilvánosságra hozni, akik közt nemcsak homo- és biszexuális közéleti szereplők találhatók, hanem három pedofil politikus is. A listát azonban nem tette közzé.