horoszkóp

Londonba mennek a kelet-európai prostituáltak

MTI
2005.02.11. 16:01
Az uniós csatlakozás óta ugrászerűen megnőtt a kelet-európai prostituáltak száma Londonban. A legnagyobb igény a védekezés nélküli szexre van, és mivel sok a lány, egyre többet vállalnak be, egyre kevesebbért. Szakértők szerint szinte minden lány összeszed valamilyen fertőzést, és szakmájukból soha nem tudnak menekülni.

Szinte teljesen elárasztották a kiterjedt londoni bordélyvilágot a futtatóik által mind kegyetlenebbül kihasznált kelet-európai prostituáltak, akiket az EU-bővítés óta még könnyebben lehet bejuttatni az országba, mint korábban.

Védtelen szex

A The Guardian terjedelmes pénteki cikke szerint a több száz londoni bordély, szauna és "személyi kísérőket" közvetítő ügynökség 8 ezer "alkalmazottjának" 80 százaléka külföldi, szinte kivétel nélkül kelet-európai vagy délkelet-ázsiai kényszerprostituált. A Scotland Yard prostitúcióval foglalkozó ügyosztályának, a Vice Squadnak a parancsnoka elmondta: az iparágon belül mindinkább terjedő követelmény a futtatók és az ügyfelek részéről is a védekezés nélküli szex, aminek máris "elriasztó" közegészségügyi következményei vannak.

Az iparszerűen űzött szex e szó szerint életveszélyes formája, amelyért még tíz éve is "csillagászati árat" kellett fizetni, a rendőrtiszt szerint ma már nem kivételes, hanem mindennapos gyakorlat. A legtöbb bordélyban "legalább néhány lány" kínál védekezés nélküli szexet, ugyanazért az árért, amelyet az óvszerrel végrehajtott aktusért is fizetni kell. Az árat pedig a hatalmas kínálat a mélybe nyomta: a Sohóban már 30 fontért (10 ezer forint) kapható alkalmi szex, ugyanannyiért, mint tíz éve, csak éppen ez az összeg az akkorinak hozzávetőleg a felét éri. Anna Johansson, a szexrabszolgaságra kényszerített külföldi nők védelmére alakult belügyminisztériumi akciócsoport vezetője is azt mondta a lapnak, hogy a futtatók mind több nőt kényszerítenek az óvszer nélküli szex felkínálására, és ha az áldozatok ellenállnak, megverik őket. .

Negyven ügyfél naponta

Johansson szerint az akciócsoport befogadóhelyei állandóan tele vannak, és az ezekbe menekülő nők szinte mindegyikének van valamilyen nemi úton szerzett betegsége a vérbajtól a HIV-fertőzésig. Az országba csalt kelet-európai nők közül sokan arról számolnak be, hogy a futtatók 20-40 ezer font "adósság" megtérítését követelik szabadságukért, ezt azonban soha nem lehet kifizetni - azzal együtt sem, hogy egy-egy lánynak naponta akár 40 ügyfelet is ki kell szolgálnia -, mert a kerítők folyamatosan újabb és újabb "költségeket" raknak rá a követelt összegre.

Mivel a futtatók általában ugyanabból az országból származnak, mint áldozataik, könnyen meg tudják fenyegetni az esetleg szökésre készülő lányokat családjuk kiirtásával - mondta a brit BM illetékese. A Scotland Yard prostitúció-ellenes ügyosztályának tisztje szerint az EU-bővítéssel még olcsóbbá és egyszerűbbé vált a kelet-európai nőkkel folytatott kereskedelem, mivel most már nem kell őket becsempészni, vagy hamis útlevéllel ellátni.