horoszkóp

A boldog gazdagok tovább élnek

MTI
2004.09.09. 11:34
Több tanulmány foglalkozott azzal, hogy életmódunk jellemzői mennyivel hosszabbíthatják, illetve rövidíthetik meg életünket. A boldog házasság például öt év többlettel ajándékoz meg bennünket, míg a rendszeres ivás tíz év mínuszt jelent.
Közhelyszerű tény, hogy a hosszú élet esélyét a dohányzás, az ivás mellőzése, a stressz kerülése, illetve az egészséges táplálkozás adja meg -, de hogy ezek a tényezők mennyivel hosszabbítják, vagy éppen rövidítik meg az életet, arról hosszú ideig nem készültek számítások. A The Independent című brit lap beszámolója szerint azonban mostanra megváltozott a helyzet, s immár több angol, illetve kanadai tanulmány is képet ad arról, hány évet veszíthetünk, vagy éppen nyerhetünk életkörülményeink, életmódunk révén.

Nyugodt lakóhely, sok pénz, házasság

Hogy meghosszabbítsuk életünket, érdemes állatot tartanunk, nyugodt helyen laknunk, vagyonosnak lennünk. Emellett azoknak, akik pozitívan gondolkodnak mindenről, sok barátjuk van - s boldog házasságban élnek. A házaspárok várható élettartama magasabb, mint az egyedülállóké (párunk ápol, gondoskodik rólunk, ha megbetegszünk - ráadásul a házasember kevésbé hajlamos kockázatos akciókba kezdeni, mint az egyedülálló). A válás pedig pótlólagos stresszt jelent, ami szintén megrövidíti az életet.

Években kifejezve

A várható élettartam szempontjából a nyugodt, stresszmentes élet 3-4, a jó anyagi körülmények 9, a pozitív gondolkodás 7,5, a sok barát ismét 9, a boldog házasság pedig 5 év pluszt jelent, míg a kutya-, macskatartás néhány hónappal hosszabbítja meg átlagosan életünket.

Dohányzás, ivás, válás

A negatív, az életet megrövidítő tényezőknél a forgalmas helyen lakást (2,5 év), a túlsúlyt (3-9 év), a dohányzást (10 év), az ivást (szintén 10 év), a válást (4 év) és az alacsony iskolázottságot (9,3 év) sorolják fel a tanulmányok.

Természetesen e tényezők hatásának matematikai összegzése nem vezet pontos eredményre, hiszen akkor - például a negatív pontok ismeretében - az emberiség nagyobbik része már nem is élne.