horoszkóp

Wartburg helyett már csak milliárdokat nyerhetünk

vz
2007.03.07. 14:42
Ötven éves a magyarországi lottó. Az első öttalálatos összege még nem volt egymillió forint, ma már milliárdokat is el lehet vinni. Wartburgot viszont harminc éve nem sorsolnak. Az állambácsi szerint Lottó Ottó urat gyermekei (Hatos, Skandi és Joker) köszöntik. Van saját lottókirályunk, aki minden héten nyer valamit.

Ötven éves lett a lottó, 1957. március 7-én sorsolták ki az első számokat. Az eseményre másfél millióan vásároltak szelvényt, de közülük senkinek nem volt ötös találata. A hét darab négytalálatos viszont egyenként 128 ezer forintot fizetett. Ez akkoriban nagyon sok pénz volt, ennyiért falun kulcsrakészen felhúztak egy családi házat.

Ring Sándorné szerencséje

Hat héttel később a 66 éves Ring Sándorné 23, 26, 33 és 37 éves gyermekei, illetve saját életkorát játszotta meg és ezzel elvitte az öttalálatosért járó 855 ezer forintot. Akkoriban egy szelvény 3 forint 30 fillérbe került, a nyeremény pedig ennek 260 ezerszerese volt.

Katt!

A számhúzások mellett havonta tárgynyereményeket is sorsoltak. A legelső főnyereményt, egy Wartburg személygépkocsit az 1957-ben mindössze 13 éves Molnár Tibor nyerte. A tárgynyeremény sorsolás húsz éven keresztül tartott, s ez idő alatt 505 öröklakás, 224 családi ház és nyaraló talált gazdára.

Kabos, Latabár, Lópici Gáspár

A lottó volt talán az első termék, amelynek marketingje rokonságot mutat a jelenkorral: kezdetektől fogva ismert színészek arcával reklámozták: Kabos Lászlóval, Latabár Kálmánnal és Szilágyi Istvánnal, aki Lópici Gáspárként vonult be a vizuális kultúra magyar történelemébe.

Milliárdok halmozódnak

A szocialista kor szocialista szerencsejátéka nem kényeztette el nyerteseit: ha nem volt öttalálatos, a nyereményt felosztották a négyesek között. 1991-től óta a következő telitalálatot elérő játékos viszi el a halmozódó nyereményt, aminek következtében a rendszeresen fogadók függővé váltak, az időnkénti extra nagy nyeremények pedig a ritkábban ikszelők kedvét is meghozták. A nagyobb összegű főnyeremény viszont csökkenti a négyesek értékét: ez manapság már egy középkategóriás autóra sem elegendő.

Az első félmilliárdot meghaladó főnyeremény 1995. október 10-én talált gazdára, a nyertes kereken 579 millió forinttal lett gazdagabb. A milliárdos határt 1999. szeptemberében törték át, 21 heti halmozódás után a nyertes 1 milliárd 59 milliót tehetett zsebre. Az eddigi abszolút csúcsot - 5 milliárd 92 millió forintot - 2003 novemberében egy Vas megyében, Sárváron feladott szelvénnyel érték el.

Lottó Ottó múltja és jelene

"Hát bizony, őszbe csavarodott a számtáblás ruhát, hetyke kalapot viselő, vidám kópé feje is. No nem öregedett még meg, csak éppen abba a bizonyos legszebb férfikorba lépett. Megállapodott, tisztes családapa lett (gyermekei: Hatos, Skandi és Joker). Lottó Ottó úr (ifjabbaknak: Ottó bácsi) betöltötte az ötvenet. Ha visszatekint az elröppent öt évtizedre, van mire emlékeznie, van mire büszkének lennie. Sokszor, sok embernek szerzett örömet. Képes volt arra, hogy időnként lázban tartson egy egész országot. S elérte, amire csak az egészen különlegesek, a kiválasztottak képesek: reményt nyújtott hétről-hétre a hozzá fordulóknak, a legelesettebbeknek is.

Kacagott a szentenciákon: méghogy a pénz nem boldogít?! Mindazonáltal realista is volt, 3,30-ra taksálta magát, pontosan tudta, hogy az ő helye a 2 forintos lecsókolbász és a 3,60-as kenyér között van, de azért közelebb a kenyérhez. Mert a kenyér az élet, a kolbász az élvezet, ő pedig (ha Fortuna is úgy akarta, mert feljebbvalója neki is volt), az élvezetes élet letéteményese.

Lottó Ottó tehát március 7-én betölti az ötvenet. Ünnepeljük, köszöntsük őt úgy, ahogy megérdemli: vidáman és reménykedve. Állítólag e jeles napon (és ezt készpénznek lehet venni) Fortuna nagyasszony, a szeszélyes istennő a szokottnál is bőkezűbb lesz hűséges híveihez, s újdonsült hódolóihoz. Boldog, gazdag születésnapot kedves Ötöslottó - úgy neked, mint magunknak."

Forrás: Szerencsejáték Zrt.

A legszerencsésebb lottózó

Alighanem a szegedi Halász Mátyás az ország legszerencsésebb lakója. A délmagyar.hu cikke szerint szinte nincs olyan hét, hogy a 76 éves Halász ne nyerne a totón vagy a lottón. Ezért is nevezik Magyarország totó- és lottókirályának. Hihetetlen szerencséje fél évszázad alatt félmilliárd forint körül hozott a konyhára.

Az egykori NB I-es futballista 53 éve a totóval kezdte. A legszerencsésebb éve az 1994-es és 1995-ös volt. Először az akkor az évszázad nyereményeként számon tartott lottóötös 275 millió 689 ezer 511 forintját vitte el, a következő évben pedig egy hónap alatt volt egy 13+1-ese a totón, majd három egymás utáni héten három autót nyert.

Először magának épített egy szép házat, majd a következő években a nyeremény kamataiból a fiai is felhúzhattak egy-egy vadonatúj épületet. Járt a feleségével Kanadában, a Kanári-szigeteken, Krétán, Cipruson és Mallorcán.

Aki nem bízza a szerencsére...

Akad olyan fogadó is, aki tutira megy. "Az ismeretlen lottómilliárdos rivaldafénybe lép" kezdetű poénnal -úgy tűnik- sokan nem tudnak betelni. Persze, ahogy a mondás tartja:" ...amíg lószar van, veréb is van."

Az őslottóban szenátorokat sorsoltak
A legősibb lottóban a wikipédia szerint nem számokat kellett ikszelni,hanem Genova városállam nagytanácsába -a szenátorok kormányzó testületébe- kellett új tagokat delegálni, onnan ugyanis évente öten kiváltak. Az öt megüresedett helyre -előbb 120, később 90 jelölt közül- sorsolás útján delegálták az új szenátorokat. A genovai polgárság évről évre izgatottan várta az ünnepélyes választásokat, és persze szinte mindannyian fogadásokat kötöttek az öt polgár személyére. Aki legalább két új tanácstag nevét eltalálta, már valamilyen jutalomhoz juthatott. A legtöbbet az a fogadó vághatta zsebre, aki mint az öt újdonsült szenátor nevét megjósolta. A fogadások olyan népszerűvé váltak, hogy külön iroda, majd később irodahálózat szervezésére volt szükség. Az esedékes évi sorsolással megbízott szenátor Benedetto Gentile volt az, aki javasolta a városvezetésnek, hogy a játék hivatalos jelleggel bírjon, jövedelme pedig szolgálja ezentúl az állam céljait. A 90 jelölt neve mellé egy számot írtak, és a nyereményeket úgy szabályozták, hogy minden megvásárolt sorsjegy már eleve bizonyos profitot jelentsen a kibocsátó hatóságoknak. Az olasz városállamokban sorra nyíltak a lottériák. Gyakran a 90 szenátorjelölt neve helyett eladósorba került szegény leányok kerültek versenylistára. A kisorsolt 5 szerencsés menyecske gazdag hozományt kapott. Így aztán az alkalmi sorsjáték rendszeres szerencsejátékká fejlődött, és miután meghódította Itáliát, híveket szerzett magának az egész földrészen.