horoszkóp

A szerelem hét fázisa

JOY
2005.04.26. 12:48
Tavasszal talál egymásra a legtöbb pár - itt tehát az alkalom, hogy megint szerelmes légy. Hogyan tarthatod meg a szerelmet örökké?

A nagy szerelem

A statisztikák szerint a 30. születésnapjáig minden ember legalább három nagy szerelmet él át. Hát szerintünk igazán szerencsés az a nő, aki ennyi idő alatt három nagy ő-vel is összefut. A többség ezt egy élet alatt hozza össze, és számtalan esetben kiderül, hogy valami hibázik az épp aktuális pasinál. Olyan jó lenne, ha nemcsak a szex lenne vele fantasztikus, hanem azt is imádnánk benne, ahogy utána álomba merül és édesdeden horkol. De ez sok esetben már az elején irritál. Ebben a zavaró tényezőben viszont az a jó, hogy legalább észrevesszük. Nem úgy, mint amikor szerelmesek vagyunk. Akkor ugyanis kicsit vagy egyáltalán nem látunk. Nem észleljük a hibákat, csak később szembesülünk azokkal. Mert hogy hibái mindenkinek vannak. Nekik is. Nekünk is.

A szerelemben az is érdekes, hogy bizonyos elvárásainktól egész egyszeruen eltekintünk, amikor megmagyarázhatatlanul beleszeretünk valakibe. Vegyük például Charlotte-ot a Szex és New Yorkból. Először volt neki Trey (Kyle MacLachlan), aki valljuk be, sok nő álma. Aztán kibe szeretett bele? Egy kopasz, szőrös hátú fickóba. Charlotte mindezt maga sem értette, de imádta Harryt. És elviselte a teafiltereket is - széjjelhagyva a lakásban, ahogy (eleinte) mi is szó nélkül visszük a szennyeskosárba az ágy mellé ledobott zoknikat.

1. fázis: Az első villanás

#alt# Egy pillantás, egy mosoly, egy mozdulat, és mi azt érezzük... Ő az! A férfi, akiért mindent kockáztatnánk, akiért mindent feladnánk és akiért mindent megadnánk. És hogy min múlik az első felizzás? A tudomány négy tényező együttállásával magyarázza - nem túl romantikusan:

 • A hasonló jellem: hasonló arcvonásokban is tükröződik. Ez jelzi egy hosszú távú kapcsolat lehetőségét. Ahogy a nagy ellentétek ösztönösen azt jelentik számunkra, hogy nem számíthatunk nagy harmóniára. Egy tartós viszonyért egyébként nagyon sok mindenbe bele kell menni és nagyon sok mindenről le kell mondani. Ehhez pedig a másik iránt érzett felületes szeretet igen kevés.
 • A kinézet: Választottunk külseje a legtitkosabb vágyainkat is tükrözheti. Egy széles vállú, izmos férfi például potenciát és védelmet sugároz. Egy nagyon nőies nő az anyaságot, a szülési kedvet juttatja eszünkbe.
 • A gyermekkori élmények: pozitív és negatív értelemben egyaránt befolyásolnak minket abban, hogy kit választunk. Tudat alatt azt az érzést keressük egész életünkben, ami akkor kerített hatalmába minket, amikor kora gyermekkorunkban a szüleinkkel vagy más általunk szeretett emberrel voltunk. Keressük a határozott apa, a domináns anya által keltett érzést vagy az otthon kapott gyengédség, szeretet élményét.

2. fázis: Az értelem mámora

Minden gondolatunk körülötte forog. A legnagyobb munkahelyi káosz sem zavar meg minket, szebbnek és kívánatosabbnak érezzük magunkat, mint Heidi Klum. Nem vagyunk éhesek, nem vagyunk álmosak. A levegő és a szerelem éltet minket. A tudomány azért ezt a kivételes helyzetet egy kicsit reálisabban magyarázza, a szerelmi állapotot ugyanis csak egyszeru kémiai reakciónak tekinti, amikor:

 • feromonok, vagyis szexuális illatanyagok termelődnek, amelyek hatására túláradóan reagálunk álmaink férfijára.
 • adrenalin is termelődik ilyenkor a testben, ami az értelmi észlelésünket növeli. Mindezeken kívül egy izgató hormonkoktél is mixelődik. Hogy mi is pontosan?
 • Endorfin, egy az ópiumhoz hasonló kémiai anyag, ami teljesen elnyomja az éhségérzetet.
 • Feniletilamin, ami úgy hat, hogy elnyomja az alvásigényt.
 • Oxitocin, ami egyszeruen meghozza a szerelmi étvágyat.

Minden boldog érzés ellenére azért nem ártana, ha az értelmünk akkor sem hagyna el minket, amikor szerelmesek vagyunk. Sokkal jobb és kiszámíthatóbb lenne hideg fejjel és egy kis taktikával hozzáállni. A szabályok a következők:

#alt#

 • Tekintsd az egészet játéknak!
 • Élvezd ki, ahogy a férfi csodálja benned az izgalmas nőt!
 • Viszonozd gyengéd pillantásait, csábítsd el minden nap!
 • Mutass iránta komoly érdeklődést, jól fog esni neki!
 • Semmi esetre se beszélj olyan reményeidről, kívánságaidról, amelyek rá vonatkoznak. Ne feledd, aki a játékban nyerni akar, sosem teríti ki a kártyáit.

3. fázis: Affér vagy szerelem?

Két héttel később: eddig a tenyerén hordott, mostantól mi várható?
Folyamatosan csak arra vágyunk, hogy ezzel a csodálatos emberrel legyünk. Feltesszük magunknak a kérdést, hogyan tudnánk teljesen megnyerni őt? A szerelemnek fejlődnie, nőnie kell - mondják az előrelátók. Szerelem első látásra ugyanis nem létezik. - Ez nem igaz - válaszolják erre a vadabbak, akik szőröstül-bőröstül belezuhantak a másikba. Valóban vérmérséklet kérdése is, mennyi esélye van a szerelmeseknek egymással. A visszafogottak habozásukkal kikészíthetik a szerelmesüket, de a vehemensek ugyanúgy rosszul járhatnak - eltúlzott nyomulásukkal.

Engedd meg álompasidnak, hogy ő határozzon a dolgok menetéről, de azért figyelj a megérzéseidre. Ha túl vad, fékezd le - de kedvesen. Hogy ne csalódjunk az érzéseinkben, figyeljünk a következőkre:

 • Jelenlétét soha nem érezzük terhesnek, sőt élvezzük, ha vele együtt lehetünk.
 • Elviseljük a szagát akkor is, ha megizzadva érkezik a munkából vagy sportolásból.
 • Akkor is szeretjük, ha valamiért rossz kedve van.
 • Kínos helyzetekben is mindig mellette állunk.
 • Jól elbeszélgetünk vele, de hallgatni is tudunk egymás mellett.
 • Úgy szeretjük, amilyen, és eszünk ágában sincs a saját képünkre formálni.
 • Könnyu szívvel lemondunk valamiről, ha ő jobban szeretne mást.

4. fázis: Közelség-felépítés

Legkésőbb egy jó hónap után már szinte nem tudunk levegőt venni imádottunk nélkül. Legszívesebben a nap minden percében vele lennénk, annyira vágyakozunk utána. De közben attól is tartunk, hogy mindettől elveszíthetjük a függetlenségünket, vagy még rosszabb esetben a pasinkat, aki esetleg rettenetesen megijed a mi erőteljes nyomulásunktól. A nagy kérdés tehát az, mekkora közelséget és mekkora önzést bír ki egy szerelem?

#alt#

A következő hat tanács segít az egyensúly megőrzésében:

 • Maradj hu magadhoz! Ha a kelleténél jobban meghajolsz a férfi akarata előtt, előbb-utóbb boldogtalanná válhatsz.
 • Próbáld álompasidat annyira reálisan szemlélni, amennyire csak bírod. Ha azt látod, hogy meg akar téged változtatni, tegyél le róla. Ha nem vagy abban a helyzetben, hogy rózsaszín szemüveg nélkül szemléld a párod, akkor kérj inkább segítséget a legjobb barátnődtől.
 • Őrizd az önállóságodat! És hagyd meg neki az övét. Tartsátok meg a hobbijaitokat, a baráti körötöket, és töltsetek el velük annyi időt, mint korábban.
 • Gondolj a jövődre! Kérdezgesd a terveiről, mind a munkájában, mind a magánéletében. Nem árt tudnod például, hogy akar-e egyáltalán gyereket? Jobb, ha minél előbb kiderülnek a jelentős különbségek.
 • Kutakodj! Ne ízléstelenül, de azért legyél tájékozott. Érdeklődj nála és a baráti körében korábbi kapcsolatairól, és arról, hogy azoknak miért és hogyan lett vége.
 • Próbáld meg elképzelni az életedet az álompasi nélkül. Annak ellenére, hogy nagyon romantikátlanul hangzik, írj két listát. Egyikben sorold fel a pozitív, másikban a negatív tulajdonságait. Utána beszéld meg ezeket a barátnőddel, ha szükséges. Ha pedig több a pozitív tulajdonsága, mint a negatív, ugorj a pasid karjaiba.

Szerelmi közlések

A kapcsolat elején nem kell feltétlenül "Szeretlek"-kel kifejezned az érzéseidet:

 • Ajándékozz neki egy cédét, azzal a zenével, ami akkor ment, amikor először találkoztatok. Vagy Elton John, Sarah Connor szerelmes dalait tartalmazó válogatáscédét - már ha kedveli őket.
 • Hívd meg őt és a legjobb barátját kedvenc focicsapatuk egyik meccsére. El lesz ájulva.
 • Vagy tölts el egy délutánt az anyjával - úgy, hogy még a szempillád sem rebben, ha véletlenül valami nem túl hízelgőt talál neked mondani.

Kettesben

Könnyen lehet, hogy valamelyikőtök már csúnyán megégette magát egy korábbi kapcsolatában. Ilyenkor még nehezebben alakul ki bizalom, és még nehezebben kerültök közel egymáshoz.

#alt#

 • Maradj türelmes, és ne erőltess spontán döntéseket.
 • Légy megbízható, mindig tartsd be, amit ígértél, legyél ott pontosan a találkozókon.
 • Ugyanezt a korrektséget azonban várd el tőle is.
 • Semmiképpen ne kezdd el hasonlítgatni az exeiddel.

5. fázis: Lélegzetelállító ötletek

Három hónap elteltével már a lepedőnket is (rég) megosztjuk egymással. Túl vagyunk a ciróka-marókán, már éreztük, megkóstoltuk egymást. Sőt túl vagyunk az első akadályokon is. Volt, amitől tartottunk, és volt miért, és olyan is, amitől semmi okunk nem volt félni. Most pedig eljött a szextovábbképzés ideje:

 • Szabad a szexjáték! Csak egy kis pikantéria kedvéért menjetek el együtt egyszer egy szexshopba vagy rendeljetek közösen az internetről.
 • Bolondítsd magadba még jobban kedvesed különféle gyengéd praktikákkal. Képezd ki magad a "szakkönyvekből". És az ő párnája alá is csúsztass be egy hasonló kézikönyvet, hiszen senkinek sem árt a továbbképzés és a viszonzás...
 • Osztozzatok a felelősségen a védekezés terén. Használjatok színes-szagos óvszereket, ha úgy érzed, menjetek el HIV-szurésre, vidd magaddal a nőgyógyászodhoz, amikor tablettát mész felíratni, vagy a patikába, hogy megvegyétek a spirált.
 • Suttogd a fülébe legmerészebb fantáziálásaidat. De csak azokat, amelyekre tényleg készen állsz, hogy valóra váltsátok.
 • Lepd meg a munkahelyén egy erotikus ebédszünet-látogatással, vagy egy sztriptízzel este. Küldjél neki kétértelmu üzeneteket (ha biztos, hogy csak ő látja), vagy egy forró mms-t (amikor épp egy értekezleten ül). Egy szónak is száz a vége: tedd egyértelmuvé számára, hogy még szex terén sem talál nálad megfelelőbbet.
 • A valóban jó kapcsolat 50 százalékban a szexuális harmónián alapul. Ha bármi problémátok van szexuális téren, mindenképpen érdemes elgondolkodni a kapcsolatotokon. Még akkor is, ha fájdalmas. Jobb az elején megbeszélni, mint több év elteltével bevallani egymásnak az igazat.

6. fázis: Hozzád vagy hozzám?

Amikor reggel megint a fürdőszobádban kínlódik, hogy a tegnapi ingét valahogy formába hozza, és megint kénytelen a te fogkefédet kölcsönvenni, felmerül a kérdés:
Költözzünk össze? Akarjuk egyáltalán? El tudjuk majd viselni egymást, ha éjjel-nappal együtt vagyunk? Ha hajlasz az összeköltözésre, a következő tanácsokat fogadd meg:

 • A közös otthont ketten válasszátok ki. Lehet, hogy az ő lakásának kevesebb a rezsije, de neked több mint egy órát kell onnan közlekedned a munkahelyedre. Ha nem tudtok dulőre jutni, keressetek magatoknak inkább egy harmadik lakást.
 • Figyelj a bérleti szerződésre! Ha esetleg szakításra kerülne a sor, egyikőtök se kerülhessen olyan helyzetbe, hogy másnap egy barátjához kelljen éjszakára bekéredzkednie, mert különben nincs hol aludnia.
 • Inkább nagyobb lakást válasszatok! Mindenkinek szüksége van menekülési pontra. Még ha jóval olcsóbb is, lehetőség szerint ne vegyetek ki egyszobás lakást. A párkapcsolatnak egyáltalán nem tesz jót az ilyen nagyfokú közelség.
 • Csinálj helyet! Ha esetleg ő költözne hozzád, rendezd úgy át a dolgaidat, hogy maradjon hely az újonnan érkező tárgyaknak, bútoroknak, ruháknak is. Végtére is nem vendégnek érkezik.
 • Kössetek stíluskompromisszumot. Hagyjatok helyet romantikus hajlamaid kiélésére, és neki is legyen olyan sarka, amit olyan puritánul rendezhet be, amennyire csak akar. Vagy fordítva.

7. fázis: Mindennapok

Hat hónap után minden kapcsolatba beköltöznek a hétköznapok. Megismertük egymást. Tudjuk, kinek mi a hibája, mikor milyen a kedve. Már nincs hormontúladagolásunk - talán nem is bírnánk... De azért ez ugye nem azt jelenti, hogy mostantól leírhatjuk a párkapcsolatot? Innentől minden unalmas, egyhangú, de talán éppen ezért megnyugtató? Hát nem! A feladat most az, hogy különböző ötletekkel izgalmat vigyél a kapcsolatba, tegyél érte, hogy érzéseitek olyanok maradjanak egymás iránt, mint a kezdet kezdetén.

 • Gondoskodj meglepetésekről például a szex terén. Kínálj fel különböző szerepjátékokat, vagy javasolj új pózokat, új helyszíneket. Ne spórolj a fantáziáddal. Lepd meg egy kirándulással, egy minihétvégével egy wellnesshotelben vagy egy gyertyafényes házi készítésu vacsorával.
 • Engedd el a partnered! Ha saját dolgait akarja csinálni, hagyd. Ha el akar menni otthonról, menjen. Mindenkinek szüksége van arra, hogy egyedül lehessen, vagy a saját barátaival, a családjával, úgy, hogy a partnere nincs feltétlenül vele. Bízz benne, és ő is meg fog bízni benned.
 • Ne féltékenykedj! Ha folyton megfordul a csinos kolléganői után, és az utcán se fogja vissza magát, folyton hátrafordul - hagyd, véletlenül se tedd szóvá, urambocsá' kiabálj. Mindenkinek megengedhető - ennyi. Mindent a szemnek, semmit a kéznek alapon.

A párterapeuták nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a kapcsolat ápolása. Soha nem pihenhetünk, és akkor meg is lesz a gyümölcse. Fektess be a kapcsolatba, és visszakapod, amit adtál. Hidd el, a szerelemért megéri sokat fáradozni.

A cikk teljes változata a májusi Joy magazinban olvasható.