Egyre több az egyetemista utcalány Finnországban

2004.06.17. 10:43
Az utóbbi időben jóval kevesebb az orosz prostituált a finn Lappföldön, viszont egyre több a helyi örömlány és növekszik a testüket áruba bocsátó egyetemista lányok és a fiúk férfiak száma.
Kevesebb prostituált érkezik a finn Lappföldre az oroszországi Murmanszk városából, s nő a helyi, finn származású örömlányok aránya - áll a Lappföldi Egyetem szociálismunkás-tanszékének tanulmányában. A kutatók szerint ebben a térségben dolgozik a legtöbb finn származású prostituált, viszont a lányok nem kötődnek annyira a szervezett bűnözéshez, mint az ország más területein.

Buszok ingajáratban

A tanulmány kimutatja, hogy Lappföldön a prostitúció térhódításának logikus magyarázata van: e térségben a nők nagy arányban hagyják el férjüket, élettársukat, s költöznek Finnország más területeire. A férfiak maradnak, így az országrészben különösen sok az egyedül élő férfi.

Lappföld hosszú ideig az orosz prostituáltak "zarándokhelye" volt, a kilencvenes évek elején Murmanszk városából ingajáratban érkeztek a nőkkel teli buszok a térségbe. A hatóságok azonban egyre keményebben léptek fel a prostituáltakkal szemben, folyamatosan nehezítették a vízumkiadás feltételeit. Számításaik szerint mára egyötödére sikerült csökkenteni az orosz örömlányok számát a "fénykorhoz" képest.

Egyetemisták különmunkája

A férfi prostitúció új jelenség a térségben: a férfi prostituáltak szolgáltatásait nem csak a homoszexuális férfiak, hanem nők, sőt párok is igénybe veszik. A kutatás szerint a férfi prostituáltak többnyire finn származásúak.

Egyre gyakoribb az egyetemista-prostitúció, aminek fő oka az, hogy a finn diákok és a külföldről érkező egyetemisták minden alkalmat megragadnak a pénzszerzésre. Az egyetemista-prostitúció megjelenése a tanulmány szerint nem csak lappföldi jelenség, a többi finn egyetemi városra is jellemző.