horoszkóp

Nem kell váltságdíjat fizetni Mazsoláért és barátaiért

vb
2006.09.22. 16:25
Ismeretlen tettesek elrabolják az MTV székházából a Mazsola és Tádé sorozat néhány bábfiguráját. Egy baráti társaság pénzgyűjtésbe fog, hogy kiszabadítsa a bábokat az ismeretlen rablók markából. Most kiderült: a bábok érintetlenül álltak a helyükön az ostrom teljes ideje alatt, a rablás pedig kacsa.

"Kifosztották a tévészékházat ostromló garázdák a Magyar Televízió történelmi kiállításának tárlóit. Elvitték a Cicavízió bábfiguráit, a legendás Mazsolát, Manócskát, Tádét és Böbét. A rablók magukkal vitték a köztévé legendás munkatársai - Tamási Eszter, Déri János és Knézy Jenő - tablóra kiakasztott fotóit is" - írta a Blikk. A napilap arról is beszámolt, hogy a garázdák összetörték a kiállított ősrégi kamerákat és tévéket, a vadonatúj plazmatévékhez azonban nem nyúltak.

A sorozat, amin egy generáció nőtt fel

Kultbábok a monoszkóp mögött!
Nem sokkal a hír megjelenése után civil szerveződés indult az elrabolt figurák megmentésére. Bürger Gábor, aki egy számítástechnikai boltban dolgozik, barátaival elhatározta, összegyűjti az ismeretlen tetteseknek fizetendő váltságdíjat, hogy visszaszerezzék a Bródy Vera által tervezett bábfigurákat. A kezdeményezők bíztak benne, hogy a tettesek beérik 50 000 forinttal vagy annál kevesebb váltságdíjjal.

El sem mozdultak a helyükről

Épp amikor kezdett országos mozgalommá terebélyesedni Mazsola és társainak megmentése, Holub Katalin az MTV részéről érdeklődésünkre elmondta: nem lopták el a kultbábokat, azok továbbra is helyükön vannak, és a televízió később ad ki hivatalos közleményt az ügyben.

Amit Mazsoláékról tudni kell
1963 novemberében indult a Mazsola sorozat, ami száz epizód fölött megszakadt, mert két bábművész, B. Kiss István (Manócska hangja) és Havas Gertrud (Mazsola hangja) gázmérgezésben meghalt (később más bábművészekkel és történetekkel egy darabig még folytatódott). A történetek szerzője Bálint Ágnes, a bábokat Bródy Vera és Lévai Sándor tervezte, Tádé hangja Váradi Hédi és Kováts Katalin volt.