horoszkóp

'Ha okos vagy, meggyógyulsz, kicsim'

dns
2005.11.04. 11:06
Pély Barna a keresztényi tanításról beszélt, Bebe a személyes példáiról, Baby Gabi arról, alapvetően szeret jótékonykodni. Néhány híresség tévéstábok közt botladozva kapcsolatot próbált teremteni beteg gyerekekkel a Ronald McDonald házban. Ezután az akció könnyebbik része következik: hamburgert árulnak majd.

"Neked mi a jeled?" - kérdezte Galambos Dorina a rózsaszín melegítős Zsófitól a társalgó sarkába állított csúszda előtt állva. "Maci" - válaszolta alig hallhatóan a kislány. Zsófi nyolc éves, hosszú éveket küzdött a rákos betegségével, de most végre jók a leletei. Néhány kontrollvizsgálat előtt áll még, ezért érkezett Erdélyből a családjával a Tűzoltó utcai Gyerekklinika szomszédjában található Ronald McDonald Házba.

Kinőtt a haja

Tekintse meg képeinket!

Az alapítvány súlyos betegségben szenvedő, és emiatt hosszú ideig orvosi kezelés alatt álló gyerekek és családjuk számára ad ingyenes szállást a kórházak közelében. A ház elsősorban a McDonalds bevételeiből, vállalatok adományaiból és az étteremlánc szervezte jótékonysági események után befolyt összegből működik.

"Egy évvel ezelőtt készült Zsófiról az a portré, amelyet a ház prospektusának címlapjára nyomattunk. Látod, milyen szépen kinőtt azóta a haja? Nekünk ez egy sikertörténet."- mondja a szállás egyik alkalmazottja. Én nem igazán tudok megszólalni. Azon töprengek, hogy érezheti magát a kislány a tévéstábok és fotósok érkezésével panoptikummá lényegült társalgóban, de ekkor Zsófi nekem is mosolyogva nyújtotta a kezét, hogy bemutatkozzon.

A fotósok kérésére szó nélkül megmutatja a rajzait, lecsúszik a csúszdán, és visszalép Galambos Dorinához, akivel láthatóan ösztönösen szimpatizál, noha a tévéből nem ismeri. A hasonló korú Norbival ezalatt a Back II Black énekese, Bebe foglalkozik "Apám mindig így fogta meg a kezem" - nyújtotta a mutatóujját a kisfiúnak, aki megfogta, és Bebe a kamerák felé fordult vele együtt. "Remélem a jövő hét elején hazamehetünk" - sóhajtott a vesebeteg kisfiú édesanyja, akit óvatosan és zavartan kérdezgetni kezdtem.

Magánpersely

A beteg emberek sajtószereplésének ugyanis nincs kultúrája idehaza, legalábbis a kereskedelmi tévék adta útmutatásokat hiba volna követni. Az édesanya az ölébe veszi a kisfiút, és folytatja a történetüket. Mindkét gyereke beteg, a kislánya otthon maradt, Enyingen, a nagymama vigyáz rá. Szeretne munkát vállalni, mert nehezen jönnek ki egy fizetésből, de a gyerekek ellátását nem szívesen bízná másra. "Ha okos vagy, meggyógyulsz, kicsim"- simogatta meg a kisfiú arcát.

"Nem értem, az ilyen kezdeményezéseket miért nem támogatja az állam" - kapcsolódik a beszélgetésbe Bebe a ház nonprofit jellegére utalva. A berendezéseket látva úgy tűnik, sikerült színvonalas körülményeket teremteni a ház ideiglenes lakói számára, főként azokból a bevételekből, amelyeket a gyorséttermekben található perselyekbe dobnak az sokat kritizált gyorsételek fogyasztói.

Az alapítvány azonban más forrásokra is igényt tart. A vállalatok egy része manapság szívesen áll karitatív célok mellé, de kevesen adakoznak úgy, ahogy azt illik: névtelenül, inkább molinóikkal túlzsúfolt médiaeseményeken jelentik be a nagyvonalú céljaikat, és a részletekkel a svédasztal mellé állított projektorról szolgálnak. A nyilvánosság fokozása érdekében a jótékony célokat képviselő, általában köztiszteletben álló, de legalábbis nem túl gagyi hírességek is elengedhetetlenek, akik a szereplési lehetőségen túl kétségkívül a jó ügy mellé szeretnének állni.

Hatszor műtötték

"Érzékenyebb vagyok, mint az átlag. Másrészről azért is éreztem fontosnak, hogy részt vegyek ezen a nyílt napon, mert személyesen is érintett vagyok. A családomban született egy visszamaradott gyerek, aki hét éves korában meghalt" - mondta Bebe, majd hosszú szünet után folytatta azzal, a szülei orvosok, ugyanakkor szerinte mindenki védtelen. "Engem például hatszor műtöttek, miután frontálisan ütköztem egy kamionnal." Kíváncsi lettem volna történet folytatására, de befejezni nem volt módja, mert a nyolc éves Norbi lépett hozzá, és rajzolni hívta.

Az étkezőasztal mellett álló Baby Gabi saját magáról készült dedikált képeket tett az étkezőasztalra, és elmondta, szívügye a gyerekek. "Az eredeti szakmám szociális asszisztens, ha nem énekesnő lettem volna, bizonyára ezen a területen helyezkedem el. Tudod megpróbálok kiállni az ügy fontossága érdekében. Amikor például vidéken koncertezem, és a közönségből valakit a színpadra hívok, nem egy egészségtől kicsattanó gyereket keresek, hanem olyat, aki hátrányos helyzetben él, és ezzel is jót tehetek neki" - mondta Baby Gabi.

Plafonon palacsinta

Itt ugyanakkor keveset beszélgetett az érintettekkel. "Attila, gyere ide, be szeretnék mutatni neked néhány fiatalt" - mondta a ház menedzsere, és Pély Barnához kísérte a csöndes, törékeny kisfiút. Attila szintén Erdélyből érkezett, agytumorban szenved, és sugárterápiás kezelés alatt áll. Mialatt a házban várják a kezelések végét, az édesanya írni és olvasni tanul. Ritkán esik szó arról, hogy a súlyos beteg gyerekek szüleinek is segítségre lenne szükségük azért, hogy egyáltalán képesek legyenek helyt állni. A ház menedzsere Nagyné Bayerle Andrea elmondta, ebben is igyekeznek segíteni, miközben a vendégeket körbevezette a házban.

Klikk a képre!

A menedzser hétköznapi természetességgel beszélt arról, hogy mit tesznek a hematológiás kezelések során beállt bénuláskor, ahogy arról is, hogyan kaptak mosógépet egy transzplantációra váró gyerek szüleitől. "A plafonon látszik néhány nyom, mert nemrégiben palacsintát sütöttünk és a gyerekek gyakorolták, hogyan lehet feldobva megforgatni" - mosolyog a menedzser és próbálja feloldani a vendégek zavarát.

"Van egy másik kedves történetem is. Az egyik betegünk itt készült az érettségire, itt tette le a nyelvvizsgáját, és már meggyógyult. Most jogot tanul az egyetemen." A csapatunkból egyedül Pély Barna nem nézett körbe a házban, mert telefonon keresték, de mire visszaértünk a hallba, ő is kész gondolatokkal kapcsolódott be a beszélgetésbe.

Pély és a tanítás

"A keresztények alaptanítása, hogy szeresd felebarátod. Úgy érzem, az embernek kötelessége, hogy figyeljen másokra, és akinek több az energiája, pumpálja azok felé, akiknek erre szükségük van" - foglalta össze a céljait Pély Barna, anélkül, hogy ténylegesen kapcsolatba kerülzt volna a gyerekekkel. "Én ezért is tanítok" - tette hozzá a zenész. "És ezért vállaltuk, hogy részt veszünk a jótékonysági rendezvényen, amikor is a McDonald's személyzetéhez csatlakozva hamburgert árulunk" - említette Galambos Dorina a november 20-i eseményt, amelynek beharangozására rendezték többek közt ezt a nyílt napot.

Évek óta hagyomány, hogy a magyar hírességek személyükkel igyekeznek többletbevételhez juttatni az étteremláncot, amelyből az országban két helyen működő Ronald McDonald házak működését támogatják majd. Az akciónak évek óta számos résztvevője van, tavaly egyedül Schobert Norbi utasította vissza az ajánlatot.

Cukros bácsi

Az exhibicionista aerobikoktató megnyilvánulásai sosem érintettek meg különösebben, de erre emlékszem: zsaroló cukros bácsi stratégiának nevezte az eseményt, amelynek során a hírességek lelkiismeretére igyekeznek hatni, hogy egészségtelen ételeket árulva alamizsnához segítsék az alapítványt. A gyorsétteremlánc illetékesei nem reagáltak a levélre. "Engem csak az a része foglalkoztat, hogy jótékonykodni szeretnék" - mondta Baby Gabi, aki noha csak fél órát maradt a házban sürgős teendőire hivatkozva, mégis a nehezebbjét vállalta azzal, hogy itt volt.