A finn kormány benyújtotta a törvényhozásnak azt a törvénytervezetet, amely szerint valamennyi finn nő jogosult meddőségi kezelést igénybe venni. Ebbe az egyedül élők és a leszbikus nők is beletartoznak.

A legújabb, meddőségi kezelésekről szóló törvénytervezet ügyében a hatalmon lévő szociáldemokrata-néppárti-centrumpárti koalíció is megosztott.

A Helsingin Sanomat napilap információja szerint a kormányülésen két miniszter - Mauri Pekkarinen, az ipari és kereskedelmi, valamint Juha Korkeaoja, a mezőgazdasági tárca vezetője - még a vita kezdete előtt elhagyta a tárgyalótermet, ami példátlan a finn politikai életben. Mindketten részleteiben szerették volna tárgyalni az előterjesztést, de erre csak a törvény parlamenti vitája során lesz majd lehetőségük.

Minden finn nő számára

A törvénytervezet nem tér ki arra, hogy milyen családi státuszúnak kell lennie annak a nőnek, aki meddőségi kezelésre jogosult, így ez a lehetőség a jogszabály parlamenti elfogadása esetén az egyedül, vagy homoszexuális kapcsolatban élő nők számára is elérhető lesz. Emellett a jogszabály szerint a donor-spermából vagy petesejtből születendő gyermeknek joga lesz megismerni biológiai szüleit, miután betöltötte a 18. életévét.

A vita folytatódik

A kormány egyik minisztere megpróbálta elérni, hogy hogy csak heteroszexuális párok számára legyen biztosítható a meddőségi kezelés, ám a kormány tagjai 9-3 arányban leszavazták ezt a javaslatot. A miniszterek végül egyetlen betűt sem változtattak a tervezet szövegén, ami az előterjesztő a Leena Luhtanen igazságügy-miniszter nagy sikere. Várható azonban, hogy a vita a parlamentben még élesebb formában folytatódik majd.