Botrányt kavart a tervezett francia melegházasság

MTI
2004.04.26. 16:33
Június 5-én celebrálják az első szabályos házasságot két férfi között Franciaországban. A homoszexuális párt a Zöldek egyik vezető politikusa, Noel Mamere képviselőnő, volt elnökjelölt, egy Bordeaux környéki polgármester esketi össze.
A házasság még meg sem köttetett, máris országos vitát váltott ki Franciaországban két meleg férfi június 5-ére kitűzött polgári esküvője.

Noel Mamere zöldpárti képviselő és polgármester a napokban közmegrökönyödést keltve bejelentette, hogy hajlandó törvényesen összeadni két egymás szerető férfit, amire eddig még nem volt példa Franciaországban. A begles-i polgármester az LCI hírtévé hétfő délelőtti adásában mindenfajta diszkriminációt elutasító álláspontjával indokolta döntését.

Lemaradtak a franciák

A zöldek vezéregyénisége arra is hivatkozott, hogy Franciaország több uniós tagországhoz képest máris súlyos lemaradásban van. Dániában 1989 óta engedélyezik az egyneműek kapcsolatának hivatalos megpecsételését, Hollandiában és Belgiumban is törvénybe iktatták a melegek házasulási jogát, és most, amikor a katolikus Spanyolországban is ígéret hangzott el az új, szocialista kormány részéről az egyneműek kapcsolatának törvény előtti szentesítésére, az emberi jogok hazájában nehezen lehetne védelmezni, hogy ezt az alapvető jogot ne biztosítsák az állampolgárok egy csoportja számára.

Precedenst teremt

A képviselő-polgármester nyíltan vállalja, hogy precedenst teremt, a francia társadalom egy idejétmúlt archaizmusának felszámolásához kíván hozzájárulni. Az interjúban elmondta, hogy pártbeli kollégái egyetértenek elhatározásával, és hasonló kérés esetén ők is készek lesznek ilyen igények teljesítésére. Hozzáfűzte, hogy egyelőre nincs tömeges jelentkezés.

Bírálják a kezdeményezést

Mamere szándékát a jobboldalon keményen bírálják. Ellenzőinek legfőbb érve az, hogy ha megnyílik az út az egyneműek hivatalos házasodása előtt, jogot szereznek az örökbefogadásra is, márpedig ezt eddig csak házaspárok számára biztosította a francia jog.

A zöldekkel szövetséges szocialisták (PS) kényelmetlen helyzetben érzik magukat. Az egyneműek közötti házasságkötés témája nem kelt osztatlan tetszést, a baloldali pártban eddig még sosem került napirendre a kérdés.

Vannak fontosabb kérdések

Adeline Hazan, a PS országos titkára kategorikusan ellenzi a kezdeményezést, amely szerinte "derült égből zuhant le" a vezetés nyakába. Mamere lépésének egyetlen erényét abban látja, hogy "beindította a vitát egy fontos kérdésről". Sietett azonban megjegyezni, hogy a homoszexuális házasság intézményének bevezetése előtt ennél sokkal fontosabb kérdések várnak rendezésre, mindenekelőtt a melegek megbélyegzését tartalmazó közbeszéd tilalmát rögzítő törvény kidolgozása.