horoszkóp

Színesebb lesz a melegfesztivál

MTI
2005.06.30. 16:33
Az idei melegfesztivált könyvbemutatók és színházi előadások fűszerezik. A melegek ügyvivője szerint Magyarországon nincs olyan rossz dolguk.

Rögös út vezet addig, míg az emberek eljutnak önmaguk és mások másságának elfogadásáig - hangzott el csütörtökön X. Leszbikus Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján, amelyen a szervezők ismertették a rendezvény programját és célkitűzéseit.

A melegek szerint itt jobb

"Budapesten sokkal jobb a hatalom viszonya hozzánk, mint Kelet-Közép-Európa más országaiban " - hangsúlyozta Mocsonaki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője.

Szavai szerint 1997 szeptemberében, amikor első alkalommal rendezték meg Budapesten a Gay Pride Day-t, a Meleg Büszkeség Napját, a résztvevők "erőltetett menetben" haladtak, mivel volt egy "zsigeri félelem" az atrocitásoktól. "Igazi atrocitás nem ért bennünket. Ellentüntetők voltak, vannak, de felvonulhatunk és vállalhatjuk magunkat. A Gay Pride Day önmagunk elfogadásának az ünnepe" - hangsúlyozta Mocsonaki László.

A szülőket sokkolja a hír

A fesztiválhoz időzítették Szenteh Natália, az "És ha a te gyereked lenne homoszexuális?" című könyvének kiadását, amely a Masculus Kiadó gondozásában jelenik meg. Dr. Janke Frank, a kiadó ügyvezető igazgatója szerint hiánypótló kiadványról van szó. A homoszexuális lakosság aránya öt százalékra tehető - ebből kiindulva Magyarországon körülbelül 500 ezerre tehető az érintettek aránya, ami tetemes vásárlói, választói potenciál.

Mint megjegyezte, a homoszexualitás problémája a szélsőséges véleményeket leszámítva nem nagyon foglalkoztatja a magyar társadalmat, amely "magánügynek" tekinti a kérdés. A tolerancia és az elfogadás azonban pillanatok alatt szertefoszlik, ha kiderül, hogy az iskolában homoszexuális a tanár, vagy a homoszexualitás valakinek a gyerekét érinti.

"A legtöbb meleg és leszbikus fiatal szülei soha nem számolnak efféle sorscsapással" - jegyezte meg Szenteh Natália, a szerző, aki tíz éve tart fenn telefonos segélyvonalat a meleg gyerekek szüleinek. Szavai szerint amikor kiderül, hogy a gyerek homoszexuális, akkor a csalódás, tudatlanság és előítéletek miatt a szülők úgy érzik, hogy összedől körülöttük a világ. "Úgy vélik, hogy gyermekük a társadalom kitaszítottjává válik és sokszor magukat hibáztatják az esetlegesen elhibázott nevelés miatt" - mondta a szerző, kinek reményei szerint könyve eljut a többségi társadalomhoz is és ezáltal sikerül valamelyest változtatni e negatív felfogáson.

Színesebb program

A fesztivál keretében tartják Doug Wright: A magam asszonya vagyok című monodrámájának a bemutatóját. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a darabot eddig csak New Yorkban, a Brodway-n láthatta a közönség, ahol 2003 óta megy nagy sikerrel. A darab egy valós személyről, Charlotte von Mahlsdorf-ról, született Lothar Berfeldéről, egykori kelet-német állampolgárról szól, aki tizenhat éves kora óta a náci, majd a későbbi kommunista rezsim alatt női ruhába öltözött férfiként nyíltan vállalta maga választotta női nemi identitását. Bár monodrámáról van szó, a darabban 35 szerep van, s mindegyiket Várnai Szilárd alakítja. A rendező Czeizel Gábor.

A fesztiválra július 7 és 10-e között kerül sor. A jubileum tiszteletére az idén sokkal színesebb program várja a résztvevőket. Rendeznek színházi előadásokat és filmvetítéseket, műhelybeszélgetések és kiállításokat, tartanak leszbikus pikniket, meleg utcabált, s természetesen megtartják a hagyományos felvonulást is. A melegközösség a fesztivál során megkoszorúzza Kertbeny Károly író, a homoszexuális szó megalkotójának síremlékét.