horoszkóp

Spanyolországban melegházassági láz tombol

MTI
2005.04.28. 14:13
Spanyol homoszexuálisok ezrei szőnek házassági terveket, miután a madridi parlament első olvasatban meggyőző többséggel megszavazta az egyneműek házasságának elismerését és az erről szóló törvény várhatóan még a nyáron életbe lép.

A hagyományossal teljesen egyenértékű homoszexuális házasságok engedélyezésével a konzervatív és katolikus Spanyolország teljes gőzzel elhúzott még az e téren különösképpen haladónak számító skandináv országok mellett is. Az egyneműek házassága eddig csak Belgiumban, Hollandiában, Kanada több államában és az amerikai Massachusetts államban volt lehetséges. Hollandia után Spanyolország a világ második országa, amely engedélyezi az örökbefogadást is, ráadásul - eltérően a holland gyakorlattól - minden külön megszorítás nélkül.

Készülődnek a híres melegek

Az ismert személyiségek közül Baszkföld ombudsmanja, Inigo Lamarca elmondta, hogy októberben járul párjával az anyakönyvvezető elé. Alejandro Amenabar Oscar-díjas filmrendező (A belső tenger) még nem döntötte el, hogy elveszi-e társát, mindenesetre szeretne két gyermeket örökbe fogadni.

Durvul az ellenzék

Minél inkább közeledik azonban a melegházasságokat engedélyező törvény életbe lépésének időpontja, annál jobban durvul a melegházasság ellenzőinek hangneme. A Vatikán felszólította a spanyol anyakönyvvezetőket, hogy bojkottálják a törvényt és lelkiismereti okokra hivatkozva tagadják meg egynemű párok összeesketését. "Egy kereszténynek szükség esetén azt is vállalnia kell, hogy elveszíti az állását" - jelentette ki a pápai családügyi tanács vezetője, Alfonso Lopez Trujillo bíboros.

Ricardo Maria Carles barcelonai bíboros - nagy botrányt okozva - párhuzamot vont a melegházasságok engedélyezése és a holokauszt között, kijelentve, hogy "Auschwitzhoz vezet, ha a tisztviselők a törvénynek, nem pedig a lelkiismeretüknek engedelmeskednek". Arra utalt, hogy - szerinte - a haláltáborok hajdani felügyelői a náci hatalmasok parancsaira, nem pedig lelkiismeretükre hallgattak. A kardinális szavaira reagálva spanyol melegszervezetek követelték, hogy az egyház hagyjon fel a diszkrimináció áldozatai iránti gyűlölet szításával és a Vatikánra utalva elítélték "egy idegen állam beavatkozását a spanyol belpolitikába".

Van más megoldás

A PP (a spanyol konzervatív Néppárt) azzal vádolja Zapatero kormányfőt, hogy a melegházasságról szóló törvénnyel két táborra osztotta Spanyolországot. Az ellenzéki párt német és skandináv mintára olyan megoldást javasol, amely szerint az egynemű párok bejegyeztethetnék élettársi kapcsolatukat, de nem adoptálhatnának gyermeket. A kormány arra hivatkozik, hogy felmérések szerint a spanyolok 66 százaléka helyesli a homoszexuális házasság engedélyezését.

Torzszülöttezés miatt kizárták

Egy katalán kisváros néppárti polgármesterét a Néppárt kizárta, miután nagy felzúdulást kiváltva torzszülötteknek nevezte a melegeket. Olyan nagyvárosok néppárti polgármesterei, mint Madrid, Valencia vagy Malaga, ugyanakkor jelezték, hogy tiszteletben tartják a vitatott törvényt és annak hatályba lépése után személyesen fognak melegesküvőket celebrálni.

Régi szép idők

A Franco-diktatúra alatt több mint 5000 spanyolt börtönöztek be pusztán homoszexualitása miatt. Egy 1954-es törvény alapján például egy férfi letartóztatásához elegendő volt, ha egy bíró úgy ítélte meg, hogy az illető öltözéke vagy megjelenése nőies.