horoszkóp

Nem okoz rákot a mellimplantátum

2006.04.24. 14:49
Egy hosszú távú kutatás azt derítette ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben a mellimplantátumok nem növelik a rák kockázatát. A mellműtéten átesett hölgyek vékonyabbak és több gyerekük van. A világban egyre több a műcici.

A mellimplantátummal és természetes mellel rendelkező hölgyek összehasonlító vizsgálatából az derült ki, hogy az implantátummal rendelkező hölgyek között kevesebb a mellrákbetegség, viszont több a tüdőrák. A kutatást végzők azonban végül azt a következtetést vonták le, ennek valószínűleg több köze van ahhoz, hogy az illető hölgynek van-e gyermeke, és hogy dohányzik-e, minthogy van-e mellimplantátuma.

Semmi rizikó

A kutatás egyébként meglehetősen hosszú időszakot, több mint 18 évet ölelt fel, és 3486 svéd nő vizsgálatára terjedt ki. A kutatást két intézmény, a marylandi Nemzetközi Epidemológiai Intézet és a nashville-i Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ végezte, és ez idáig ez a leghosszabb időszakot felölelő tanulmány, ami a női mellimplantátumokkal foglalkozik. A hosszútávú kutatás eredményeként az kutatók egyértelműen úgy látják, a szilikon mellimplantátumok nem rákkeltőek.

A mellnagyobbító műtéteknek egyébként a rákkeltő szilikonról szóló híresztelések sem ártottak, egyre gyorsabban növekvő részesedést képviselnek a plasztikai műtétek között. Nagy-Britanniában tavaly 5655 mellnagyobbító műtétet végeztek, ez a 2004-es adatokhoz képest 51 százalékos növekedést jelent.

Többet szülnek

A mellimplantátumot viselő hölgyek körében az orvosok 180 rákos megbetegedést észleltek, míg a műtéten át nem esettek körében ennél többet, 193 esetet regisztráltak. Mellrákot 53 nőnél találtak, míg a műtéten át nem esettek körében ez a szám 19-cel több volt. Viszont a tüdőrák lényegesen több implantátummal rendelkező hölgynél alakult ki, húsz ilyen esetet találtak, míg a másik oldalon kilencet, ez tehát több mint kétszeres arány.

A kutatás egyéb érdekes adatokat is kimutatott, például a mellműtéten átesett hölgyek általában vékonyabbak, több gyermekük van, és korábban szültek. Ezek mind olyan tényezők, melyek csökkentik a mellrák kialakulásának veszélyét. Viszont a gyakoribb tüdőráknak az orvosok szerint nincs köze az implantátumhoz, inkább ahhoz, hogy ezek a hölgyek többet dohányoznak.