horoszkóp

Tapogattassa mellét nőgyógyásszal!

2005.06.07. 10:43
Szakértők szerint jobban járunk, ha rendszeresen átvizsgáltatjuk mellünket a nőgyógyásszal, mintha mammográfiára mennénk, negyven éves kor alatt ugyanis a mammográfiás szűrővizsgálatot nem tanácsolják. Cikkünkből megtudhatják, miért.

A statisztikai adatok szerint a mell daganatos megbetegedésére 40 éves kor alatt gondolni sem kell, a 36 éves Kylie Minogue nemrég felfedezett betegsége azonban ráijesztett a nőkre. Bár hazánkban szervezett szűrésen csak a 45-60 éves korosztálynak kötelező részt venni, az énekesnő megdöbbentő bejelentése óta jelentősen megnőtt a mammográfia iránt érdeklődő nők száma. A szűrésre jelentkező, 40 évnél fiatalabb nők azonban azt tapasztalják, hogy fiatal korukra való tekintettel eltanácsolják őket. Szerkesztőségünket több nő kereste meg azzal a problémával, hogy hiába jelentkezett mammográfiára, nem fogadták. A Velvet tesztjelleggel három szűrőállomásnál jelentkezett be mellrákszűrésre, 30 év alatti újságíróinak azonban mind a három helyen azt mondták, fölöslegesnek tartják a szűrést.

Nem ajánlják

A legrészletesebb felvilágosítást a Semmelweis Egyetemen kaptuk, ahol elmondták, a magyar törvények szerint 45 és 60 év közötti nőknél kell elvégezni a szűrést. Fiatalabb korban felesleges röntgennel vizsgálódni, hiszen szülés előtt, fiatalabb korban nem áttekinthetőek a mell kötőszövetei. Így ha lenne is valami elváltozás, a mammográfia nem biztos, hogy kimutatná. Fiatalabb korban, ha bármi indokolja, ultrahangos vizsgálatot szoktak javasolni. A Semmelweis Egyetem szűrőállomásán is elmondták azonban, hogy ebben a korban nagyon ritka a melldaganat, aggódni csak abban az esetben kell, ha a családban halmozottan előfordult a megbetegedés. A kedves hangú hölgy felszólított minket, hogy mellünket tapintassuk ki a nőgyógyásszal, ő ugyanis észreveszi, ha bármiféle elváltozás történt.

Nem sokan járnak

Dr Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta, pontosan ezt szeretnék ők is elérni, hogy a nőgyógyászok tegyenek eleget ennek a feladatnak, és rendszeresen vizsgálják át a nők melleit is, ez ugyanis legtöbbször elmarad. Tény, hogy jelen cikk írójának, - a nőgyógyászati rendelésen tett viszonylag gyakori látogatásai ellenére - még soha nem érintette nőgyógyász a mellét, sőt eddig a méhnyakrákszűrés is a nők lelkiismeretére volt bízva. Nem is ment el a szűrésre, csak a nők tíz százaléka - ezen a csapnivalóan rossz arányon próbált az Egészségügyi Minisztérium javítani tavaly azzal a rendelettel, miszerint minden 21 éven felüli nőnek háromévente "behívót" küldenek. A szintén kötelező mammográfián jobb az arány, itt a 45-60 év közötti nők 50 százaléka jelenik meg - pedig az elmondások szerint ez sem kellemesebb mint egy méhnyakkenet.

Dr. Vasváry Artúrné is elmondta, 40 éves kor alatt a mammográfia nem sok mindent mutat ki, ezért lenne fontos, hogy a kötelező méhnyakszűrés keretében a nőgyógyászok már a huszonéves lányok mellét is vizsgálják át. A Magyar Rákellenes liga elnöke emellett hangsúlyozta a nők önvizsgálatának fontosságát is, amit legalább havonta egyszer el kellene végezni, hiszen a melldaganatok többségét a nők saját maguk fedezik fel, az időben felfedezett daganat pedig az esetek 90 százalékában gyógyítható.