A személyes példák megrázó erejéről beszélt a hallgatóság, amikor egy rákbeteg orvosnő beszámolt az elmúlt fél évéről. Az Egészség Hídja összefogás az ország egyik legnagyobb megmozdulásának tűnt. A szimpóziumon lelepleztek egy bélyeget, a sétán a miniszterelnök laza vasárnapi szerelésben jelent meg, a koncerten az énekesek ingyen léptek fel.

"Öt hónappal ezelőtt csomót találtam a mellemben. A vizsgálatok után az orvosom közölte: sajnálom, mellrákod van"- mondta Dr. Irene Csontos magyar származású amerikai orvosnő azon a szimpóziumon, amelyet az 'Összefogás az egészségért a mellrák ellen' címmel a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendeztek közvetlenül azelőtt, hogy az emlőrák ellenes küzdelem szimbolikus sétájára sor került volna a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon.

A doktornő olyan természetesen és nyíltan beszélt a betegségéről, mintha életmódtanácsokat kértünk volna tőle, egyetlen nehézségének azt nevezte, hogy az utóbbi évtizedekben ritkán használt anyanyelvén folyékonyan fejezze ki magát.

Az első kezelések után

Tekintse meg képeinket!

"A diagnózis után nem sokkal megoperáltak. Azután elkezdődött a sugárkezelés és a kemoterápia. Az első kezelések után szinte azonnal kihullott a hajam. Egy nőnek nagyon nehéz lelkileg feldolgoznia a külsejének gyors és negatív változásait" - folytatta dr. Irene Csontos, és hozzátette, azóta is részt vesz a kezeléseken. Ez idő alatt az orvosa nehezen engedte Magyarországra utazni, hogy részt vegyen ezen az eseményen, de nincs kétsége afelől, hogy meggyógyul majd. Beszámolója után is kerülve a pátoszt, csendben kiment a teremből, a közönség egy része állva tapsolt, néhányan könnyeztek.

"Csak a személyes példák tudják eléggé felrázni az embereket" - mondta a szomszéd széken ülő nő az előadások után, majd a tömeget követve elindult a lépcsőn lefelé a Roosevelt téri bejárathoz. Az Egészség Hídja Összefogás sétáját az esemény fővédnöke, dr. Dobrev Klára nyitotta, akihez az MTA bejáratnál csatlakozott a laza, vasárnapi outfitben megjelent férje, miután a körülötte álló legtöbb érdeklődővel váltott néhány mondatot, és megsimogatta a személyes jelenlététől megszeppent gyerekeket.

Értelmes dolgok

A miniszterelnököt és családját egy testőr kísérte, aki a többi VIP-vendégre is ügyelt. Az eseményre eljött Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete, aki négy évvel ezelőtt kezdeményezte ezt a jelképes eseményt. A jelenlegi nagykövet, George H. Walker és dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter is követte az előörsöt, az összefogás arcai közül azonban csak Sebestyén Márta és Oroszlán Szonja tudott eljönni. "Örülök, hogy végre értelmes dolgokról beszélhetek" - mondta lapunknak Oroszlán Szonja, akit a sajtó valóban ritkán kényeztet értelmes kérdésekkel.

"Kérdezhetnek a magánéletemről felőlem, úgyis inkább erről beszélek szívesen. Nagyon fontosnak tartom, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett mellrák gyógyítható. Figyeljünk magunkra. A saját egészségtippem pedig az egészséges étkezés, és a sok alvás. Nekem mindkettő nagyon jól esik" - adott egy komplett nyilatkozatot a színésznő a rózsaszín pillérek alatt. A vonulók közt nemcsak honpolgárokat láttunk, hanem jó néhány amerikai turistát, és persze fotózásra fixált japánokat is.

Emlékezünk

Klikk a képre!

"Az édesanyámra emlékezünk. Hiába vették le a daganatot, sajnos áttétei voltak" - válaszolta kérdésünkre egy fiatal lány, aki a nagymamájával együtt sétált. A résztvevők egyébként leginkább akkor beszéltek csak a rákról, ha szóba hoztuk. Úgy hallottuk, szűkebb környezetünkben a dialógusok nagy részben az állítólag divatos tüskés nyakörvről, a kedd esti pókerparti megszervezéséről, egy drakulás cikkről, és Zsédenyi Adrienn orgánumáról szóltak.

Zséda egy volt a séta utáni koncert fellépői közül. Mialatt Tóth Vera megérkezett Németországban élő barátjával, Dobival, Szulák Andrea elmondta, minden énekes ingyen vállalta a fellépést. Ezután a színpadra lépett, és ismertette az összefogás célkitűzéseit. Ezekről azonban sokkal bővebben hallottunk már a délutáni szimpóziumon, miután megbizonyosodtunk róla, hogy az ország egyik legnagyobb megmozdulásáról van szó.

Rózsaszín lobbi

Egészség hídja
Az összefogás az Egyesült Államokban és Nyugat Európában már régóta ismert modell mintájára jött létre 2002-ben Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony kezdeményezésére, aki évekkel előbb maga is átesett a betegségen. Öt civil szervezet csatlakozott a mozgalomhoz: A rák ellen, az emberért, a holnapért!, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, a Magyar Szenológiai Társaság és a Magyar Onkológusok Társasága Mammológiai Szekciója. A résztvevők írásban is Szövetséget kötöttek, hogy a közös cél érdekében a szereplők mindegyike a saját eszközeivel járul hozzá a szűrésben résztvevők arányának emeléséhez, az emlőrákkal kapcsolatos félelmek és hiedelmek eloszlatásához, valamint az egészségtudatosság fokozásához. (forrás: MTI)

"Úgy hívom, hogy rózsaszín lobbi. A kormányzati, a civil és az üzleti szféra együttműködik, és néhány olyan közszereplő beszél mindezekről a sajtóban, akiket az emberek tisztelnek. Minden résztvevő a saját eszközeivel járul hozzá a célok megvalósításához, és később előnyük származik abból, hogy részesei mozgalomnak" - foglalta össze egy üzletembernek tűnő férfi a VIP-fogadásra igyekezve koradélután.

Mielőtt a szimpózium elkezdődött volna, dr. Bodai Balázs kapott szót. A magyar származású kutató 1956-ban hagyta el az országot, és Amerikában telepedett le. Elmondta, az orvosi statisztikákat elemezve döbbent rá a rákkutatásra fordított költségek alacsony szintjére, és kidolgozott egy ötletet. "Egy bélyegről van szó, egy olyan olcsó eszközről, amelyre nap mint nap költenek az emberek" - mondta Dr. Bodai Balázs, majd részletezni kezdte, hogyan próbálta meggyőzni a politikai döntéshozókat arról, a lakosság kis támogatása óriási segítséget jelentene a kutatóknak. Úgy tűnik, a nyitott Amerika mítoszát városi legendák is építik, Bodai legalábbis eleinte mindenütt falakba ütközött.

Bélyeg és javuló tendencia

Végül sikerült bevezetni a bélyeget, és elmondta, az elmúlt hét év alatt 40 millió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze, amelyből a betegséggel kapcsolatos fejlesztéseket fedezték.

"A világon a második ország Magyarország, amelyik bevezeti ugyanezt, a rákkutatás további támogatását elősegítő 90+50 forintos bélyeget" - tette hozzá a kutató, és a lerántotta a rózsaszín leplet a bélyeg nagy, színes printjéről. A képen látható nő az egyik kezét a feje fölé emeli, amely a tervező szerint az önvizsgálat mozdulatára utal. A bemutató után is jó párszor szorgalmazták még ezt a gyakorlatot.

"Mindezeknek megvan a már látható eredményük. Amíg néhány évvel ezelőtt még az emlőrák volt a nőket sújtó leggyakoribb halálos betegség, addig mára a harmadik helyre esett vissza " - mondta Dr. Rácz Jenő, aki korábban arról is beszélt, a minisztérium nyereményjátékokkal szorgalmazza a szűrővizsgálatokon való részvételt. A hiedelmekkel azonban még le kell számolni.