Szomáliai kampány a nők körülmetélése ellen

MTI
2004.03.08. 15:33
Fekete-Afrika számos országában még mindig elterjedt szokás a leánygyermekek körülmetélése. A barbár és életveszélyes beavatkozás pokoli fájdalommal és gyakran súlyos fertőzéssel jár, és nem egyszer a kislány halálát okozza. A körülmetélés ellen március 8-án országos kampány indult Szomáliában.
"Ez bűncselekmény a vallás és az emberiesség ellen is" - mondta Abdulkászim Szalad Haszan, az átmeneti kormányzat elnöke Mogadishuban a nemzetközi nőnap alkalmával. Szavai szerint a lányok nemi szervének megcsonkítását sem az iszlám vallással, sem pedig a szomáliai kultúrával nem lehet indokolni.

Eddig nem beszéltek róla

"Ez az első alkalom, hogy neves szomáliai férfi nyíltan beszél erről. Nagy lépés ez a mi számunkra " - mondta Mariam Yusuf Sheikh, a nőszervezeteket összefogó egyesület elnöke. Szomália azokhoz az országokhoz tartozik, amelyekben a világon a leggyakrabban élnek ezzel a szokással. Legtöbbször a körülmetélés legradikálisabb formáját alkalmazzák, amelynek során a szeméremajkat eltávolítják és a sebet úgy varrják be, hogy csupán kicsiny nyílás maradjon.

Körülmetélve kellenek a férfiaknak

A elkövetkező hetekben a tömegtájékoztatásban és az iskolákban erőteljes formában fogják megvitatni ezt a témát. "Elenyészően kevés lány és nő tudja, hogy ennek a beavatkozásnak milyen következményei vannak" - mondta Sheikh. "Úgy vélik, hogy természetes dolog a szex során nagy fájdalmakat elszenvedni, és hogy minden szülés előtt vágást ejtsenek rajtuk. Fontos, hogy az iszlám vallási személyek nyíltan kimondják: ez a gyakorlat nem vallási előírás. Egyesek már a mi oldalunkon vannak" - mondta a nőaktivista. "De sokáig fog eltartani, mire a társadalom megváltoztatja szokásait. Sok anya attól tart, hogy lányuk nem fog férjet találni, ha nincs a hagyományok szerint körülmetélve" - fűzte hozzá.

Így nem tudnak félrelépni

A női körülmetélés lényege a csikló, a nagy és a kis szeméremajkak eltávolítása, majd a hüvelynyílás összevarrása. Ezáltal a nemi aktus meglehetősen fájdalmassá válik a megműtött lányok számára. A macho jellegű afrikai társadalmakban azonban ez nem számít - sőt, egyenesen kívánatos. A férj ugyanis így biztosabb lehet abban, hogy a felesége nem fog félrelépni. A körülmetélés egyébként máig tabutéma a férfiak többségénél.

Naponta több nő halálát okozza

Nem tartozik közéjük Dr. Bashir Sheikh Omar, a mogadisui kis női klinika igazgatója. "Rengeteg gyermek hal meg szülés közben, mert az összevarrt hüvelynyílás következtében az anyjuk képtelen világra hozni őket. A körülmetélés után a külső nemiszerv szövetei elveszítik rugalmasságukat, ezért aztán a szülő nők hasát föl kell vágni, hogy kivehessük belőle a magzatot" - mutatott rá a klinika igazgatója. Szerinte nem minden hagyományt kell tiszteletben tartani - az egészség fontosabb.

A Novib segélyszervezet adatai szerint Szomáliában százezer nő közül 1600 nem éli túl gyermeke megszülését. Ez napi 45 halálesetet jelent.