horoszkóp

Rózsaszín görény a melegfesztiválon

2004.07.01. 17:05
Július 1-én, este hat órakor Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő beszédével nyílik meg a 9. Meleg és Leszbikus Fesztivál a Művész moziban, amely már második alkalommal ad helyet a fesztiválnak, amely idén is rengeteg filmmel, előadással és koncerttel várja az érdeklődőket.
A megnyitót követően a fesztivál állandó kiállítása nyílik meg, ahol Fábián Évi: Melegek és házi kedvenceik, valamint Szabó Judit: Ünnepelünk című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők a négy nap alatt.

A Budapesti Leszbikus Filmbizottság az idén is új filmet mutat be. Pontosabban filmeket. A Rózsaszín görény című krimiparódia tavalyi sikere nyomán öt új kisfilmmel színesítik a fesztivál mozgókép kínálatát. Videoklip, dokumentum- és riportfilm szerepel a repertoárban. Természetesen a Rózsaszín görény is bemutatásra kerül a négy nap folyamán. Több népszerű - igaz már bemutatott - mozifilmet is sikerült a szervező Szivárvány Misszió Alapítványnak megszereznie a fesztiválra. Így többek között műsorra tűzik a Francia filmnapokon bemutatott Szívem csücske Chouchou című vígjátékot, a Mambo Italianót, Az órákat, A szemközti ablakot, a Tudatlan tündéreket vagy a Fridát.

Olyan filmeket is megnézhetnek a látogatók, amelyeket itthon csak ezen a fesztiválon mutatnak be. Ilyen a Bársony nyalóka, amely az 1890-es években játszódik és a XIX. századi zenés-színház világát, az ott fellépő, férfiakat imitáló táncos komikák életét mutatja be. A kanadai Danny a mennyekben egy 19 éves quebecki modellfiú sorsát követi végig a modellvilág útvesztőiben. A Teo tanítása című amerikai rövidfilm egy kisfiú életét meséli el, akit egy leszbikus kommuna nevel.

A beszélgetések közül néhány. Pénteken Homoszexualitás és társadalom címmel, Takács Judit szociológus azonos címen megjelent könyvéről és az abban publikált tanulmányról beszélgetnek a meghívott vendégek. Ugyancsak egy nemrég lezárult kutatásról és annak tapasztalatairól beszélgetnek szakemberek, amelyet a hazai transzszexuális közösségen belül végeztek. Szó lesz még a melegek és leszbikusok párkapcsolatairól, a HIV/AIDS prevencióról és a melegek élettársi kapcsolatának lehetőségeiről is.

A Rainbow Party idén új helyszínen várja a vendégeket (Masped Events Hall), csak úgy, mint a női buli (Living House). A büszkeség napi menet idén a Lánchídon halad keresztül. A végállomás most is a Tabán, ahol a Ludditák, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős, musical szakos hallgatói szórakoztatják a sétában megfáradt felvonulókat.

Szombat délelőtt tizenegy órakor a Fiumei úti sírkertben meleg szervezetek koszorúzzák meg Kertbeny Károly (1824-1882) síremlékét. Kertbeny Károly író-műfordító alkotta meg a melegekre és leszbikusokra ma is használt homoszexuális kifejezést.

Vasárnap az első meleg sportegyesület, az Atlasz várja a Gellért-hegyen a sportolni vágyókat. Lehet majd tai-chizni, aerobikozni. A Labrisz, leszbikus piknikre hívja az Orczy-kertbe a nőket. Este az Eklektika Tánciskola Chill Out táncestet rendez a fesztiválozásban megfáradtaknak és azoknak is, akik nem táncoltak még eleget a három nap alatt. A fesztivál régi-új helyszíne, a Kultiplex ad helyet a fesztivál záróbulijának, de előtte, délután önismereti pszichodráma foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők és irodalmi performanszot is rendeznek a nagyteremben. A teljes programot lehetetlenség egy cikkben felsorolni, ezért a pride.hu az idén is elkészítette különszámát, amely a www.gaypride.hu címen érhető el.