horoszkóp

Modellt álltak a miniszterasszonyok

MTI
2004.09.08. 15:08
A spanyol kormány miniszterasszonyai - szám szerint nyolcan - manökenszerepet vállaltak a Vogue című nemzetközi divatlap spanyol kiadásának legfrissebb számában, s ezzel vitát, és meglehetősen éles bírálatokat váltottak ki.
Mindenekelőtt a nők jogainak védelmében fellépő csoportok kritizálták a politikus hölgyeket, akik közös interjút is adtak a lapnak, az élen Maria Teresa Fernandez de la Vega miniszterelnök-helyettessel.

Feminista politikusok

A politikusnők a fotókon neves divattervezőktől való, igen elegáns, de nagyon szerény öltözékeket viselnek, s ezeket a kormányfő hivatalának is otthont adó Moncloa palota előtt felállított, szőrmével letakart díványokon mutatják be.

Jose Luis Rodriguez Zapatero szocialista kormányfő önmagát kemény feministának tekinti. Ezt kifejezésre juttatta azzal is, hogy áprilisban hivatalba lépett kormánya felerészt hölgyekből áll, s hogy többször kinyilvánította: feltett szándéka fellépni a szexuális diszkrimináció és a családon belüli erőszak ellen, valamint azért, hogy a nőket senki ne tekinthesse tárgynak.

És mérges feministák

Az ő véleménye egyelőre nem ismeretes a miniszteri divatbemutatóval kapcsolatban, de Elena Bustilo, a Nők a Demokráciáért elnevezésű szervezet vezetője az El Mundo című lapnak kijelentette: "Ezek az asszonyok nem tesznek ezzel szívességet nekünk. A miniszternők nem a spanyol nők 90 százalékát, hanem a gazdagok tíz százalékát képviselik, s az egyenjogúságot, esélyegyenlőséget a munkájukban kellene keresni, nem pedig valamiféle divatmagazinban".

Elena Salgado egészségügyi miniszter viszont úgy érvelt: az ő feminizmusa nem csökken attól, hogy fényképek készültek róla, amelyeken drága és finom holmikat visel. "Egy szocialista kormány haladó gondolkodású tagjai vagyunk, és megtehetjük, hogy egyik nap ilyen ruhákban, a másik nap pedig hátizsákkal, farmerben jelenünk meg" - mondta.