A férfiak is megtanulhatják a mosás titkait

2004.12.07. 16:27
A mosás évtizedekig a nők kiváltsága volt: csak ők tudhatták, mit jelentenek a rejtélyes hieroglifák a ruhaneműkbe varrt címkéken, hogy mire való az öblítő, és csak ők tudták kivédeni, hogy a gyapjúpulóverek egy mosás után ne a törpehörcsög ruhatárát gazdagítsák. Ez azonban már nem sokáig lesz így: mosótanfolyamokon a férfiak is betekintést nyerhetnek a mosás misztériumába.

Az európai nagyvárosokban élő 2100 nő megkérdezésével elvégzett felmérés adatai szerint a háztartások csaknem 80 százalékában a férfi nem mos, hanem az édesanya vagy az élettárs végzi ezt a munkát. Ezen mindenképpen változtatni kell - figyelmeztet Bodo Dura, és tesz is az ügyért: immár két éve mosó-tanfolyamokat tart Németország szerte, amelyeken az erősebb nem tagjai mindent megtanulhatnak a mosásról, amit csak tudni érdemes róla, kezdve a mosógépek programjaitól, a mosószerek tulajdonságain át, egészen a ruhaneműkbe varrt mosási útmutató "olvasásáig".

Hegytetőn sose

Dura elárulta, hogy férfiak számára a legnagyobb problémát általában az jelenti, hogy hogyan kell a különböző textíliákat a mosógép programjaihoz besorolni. Mert ugyan honnan is tudhatná például egy férfi, hogy a textílián látható jelzés - az áthúzott piramis - távolról sem azt jelenti, hogy "semmi esetre sem mossunk a hegytetőn", hanem arra figyelmeztet, hogy az adott textíliát nem szabad klórozni.

Azt egyes férfiak még kitalálják, hogy a kád jele alatt feltüntetett szám a mindenkor megfelelő vízhőmérsékletet jelzi, de arra már egyikük sem jön rá, hogy a kád jele alatt látható egy vonal a könnyen kezelhető anyagból készült ruhaneműkhez szükséges, a két vonal pedig teljes mosóprogramot jelent. Ilyen és ehhez hasonló elméleti tudnivaló után kerül sor a vizsgafeladatra: a piszkos ruhanemű kimosására.

Pici, rózsaszín kasmírpulcsik

Dura célja az, hogy mielőbb legyen a múlté az, amikor a gondos férj a piros zoknikat nagy buzgalmában a drága fehér blúzhoz dobta, vagy amikor a kasmír pulóverek 95 fokos vízben picire mentek össze. A hazai viszonyokról sokat elárulhat, hogy a Velvet egyik újságírója egy próbálkozást követően kifejezetten eltiltotta a mosástól a vele élő hímet, rovatszerkesztőnk pedig azzal kommentálta a tanfolyam hírét: "Németországba költözöm".