Lauren Nelsonnak hívják, feltörekvő Broadway-sztárocska, és a fotókon vaskos karú oklahomai menyecskének tűnik Amerika új szépe. De legalább úgy látszik, tényleg leáldozóban az anorexiás szépségideál.

Hétfőn este Las Vegasban megválasztották az Amerikai Egyesült Államok legszebbjét - adta hírül az AP. A húszéves Lauren Nelsonról, aki Miss Oklahomaként került a döntőbe, eddig se drog, se alkohol, se pucérfotós botrány miatt nem hallhattunk. Ezzel szemben tudni lehet róla, hogy az oklahomai egyetem hallgatója, és musicalszínésznő szeretne lenni, ha ennél is nagyobb lesz. "Kétéves kislánykorom óta nézem a Miss America versenyeket, de álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer én magam is egyike leszek azoknak a lányoknak a színpadon. Azt meg főleg nem, hogy én leszek Miss America" - mondta el megválasztását követő első interjúban.

Katt a képekre!

Udvarhölgyei közül a második Shilah Phillips, az első színesbőrű Miss Texas, valamint Amanda Kozak, azaz Miss Georgia. Az első ötbe került még Miss Mississippiként Taryn Foshee, és Miss Alabama, Melinda Toole - utóbbi kapta a legtöbb közönségszavazatot is.

Az új szépségkirálynő fejére az előző, Jennifer Berry helyezte a koronát. A szőke Nelson a zsűrinek bevallotta, szeretne kicsit magasabb lenni, tehetségét a You'll Be In My Heart című szám eléneklésével bizonyította, egy évre szóló szépségkirálynői megbíztatása alatt pedig az online gyerekvédelem reklámozásával foglalkozna szívesen. A címmel egy 50 ezer dolláros ösztöndíjat kapott, de szépségkirálynőként fellépéseivel még további dollárezrekre számíthat.

A közönség nem díjazta

Nelson kislányként a templomi kórusban kezdett énekelni, később musicalekben is fellépett. Az oklahomai lány azonban az sms-ek szerint nem volt a közönség kedvence. A szépségverseny tehetségkutató részének Phillips, egy énekes és kórusvezető lánya lett a közönségszavazatok alapján a győztese, Miss California, azaz Jacquelynne Fontaine a bikinis versenyben kapta a legtöbb szavazatot a nézőktől, az estélyi ruhás bevonuláson pedig Mississippi szépére, Taryn Foshee-re szavaztak a legtöbben.

Az idei szépségkirálynőválasztás több új elemet is felvonultatott. A rendezvényt Atlantic Cityből Las Vegasba költöztették, tavaly megpróbálkoztak a valóságshow-vá alakítani, de ez nem vált be, csak a közönség megszavaztatását tartották meg belőle. A zsűribe viszont egyre több hírességet próbálnak meghívni a szervezők, idén például az MSNBC talk show-jának vezetőjét, Chris Matthewst. Szintén az újdonságok közé tartozik, hogy idén a nézők is belepillanthattak a versenyzők személyes interjúiba, ahol Nelson például azt osztotta meg a zsűri tagjaival, hogy hite mennyi mindenen átsegítette, például a verseny okozta stresszen is.

Megújított nőideál

A show elemeinek megváltoztatása nagyobb marketingfogás része: a szervezők szeretnék újra kitalálni a Miss America által képviselt nőideált, és új fényben feltüntetni az 1921-ben alapított, és azóta meglehetősen vérszegénnyé vált eseményt. Az USA szépségkirálynője sokáig kulturális ikonnak számított, de az utóbbi években a műsor nézettsége hanyatlani kezdett, lenyomták a valóságshow-k, amelyek behozták a szexi szomszédlány-szépségideált. Ennek köszönhetően például a 2004-es verseny közvetítése iránt már nem is érdeklődtek a tévécsatornák.

2005-ben az MTV-hez tartozó CMT közvetítette a versenyt, és próbálta helyreállítani a megkopott dicsőséget. Nekik köszönhetően tért vissza például a közönségdíj. Berry tavalyi megkoronázását az előző évek nézőinek csak egyharmada tartotta érdekesnek, a CMT és testvércsatornája, a VH1 azonban ezután még hússzor ismételte meg, és ekkor összesen 36 millióan látták.

A CMT ezután további újításokat vezetett be: letölthető csengőhangot a show szignáljával, és reality-show jellegű elemeket, az American Idol nevű tehetségkutató showból átemelt elemeket, megmutatták a zsüritagok interjúit a lányokkal, és bevezették az sms-szavazást az egyes fordulók - a bikinis és az estélyiruhás felvonulás, valamint a tehetségkutató után.