horoszkóp

Műtét egy nap alatt

2004.09.13. 16:59
Számos sebészeti beavatkozás, és a nőgyógyászati műtétek nagy része nem igényel több napos kórházi tartózkodást, hanem a műtét után pár órával már haza lehetne menni. A nyugaton elterjedt egynapos műtétektől azonban az itthoni kórházak még húzodoznak, leginkább azért, mert félnek az anyagi veszteségektől. Az OEP programja ezen kíván változtatni.
Az egynapos sebészeti beavatkozások végzése nem feltétlenül új keletű dolog, hiszen eddig is lehetőség volt rá az egészségügyben. Egynapos műtétnek azt nevezzük, amikor a beérkezéstől a távozásig nem telik el több 24 óránál, és az utókezelés a járóbeteg-ellátás keretein belül is elvégezhető. A kórházak azonban a legtöbb esetben ódzkodnak az efféle műtétektől, mondta el Dózsa Csaba, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató helyettese a hétfői sajtótájékoztatón. "Pályázatunkat, miszerint támogatni kívánjuk az egynapos sebészeti beavatkozásokat direkt azért írtuk ki, mert fejleszteni kívánjuk az egészségügy ezen ágát. A pályázatra azonban nagyon kevés, mintegy 18 egészségügyi intézmény jelentkezett, és amit különösen furcsálltunk, hogy budapesti kórház egy sem" - adta magyarázatként Dózsa Csaba.

Mindenkinek jó

"Abból indultunk ki, hogy a betegek nem szeretnek kórházban lenni, és ha egy bizonyos sebészeti beavatkozás nem kíván feltétlenül hosszú kórházi utókezelést, miért feküdne bent a beteg négy-öt napot?" - mondta dr. Békési László, a pályázaton támogatást nyert Telki Magánkórház ügyvezető igazgatója. Az egészségpénztárt nyilván más szempontok is vezérelték, mikor támogatni kívánta az egynapos beavatkozásokat, - többek között a kórházak túlterheltségén akarnak könnyíteni. A kórházak azonban nehezen adják be a derekukat, Dózsa Csaba szerint ugyanis félnek a leépítésekről, sőt a paraszolvenciaveszteségtől is. Több napos kórházi tartózkodás után ugyanis a betegek vélhetően többet fizetnek, mint egy nap után.

Ma még az orvoson múlik

Akinek műtétet írnak elő, elvileg az ország bármelyik kórházában felteheti a kérdést: elvégezhető-e a műtét egy nap alatt? Dózsa Csaba szerint azonban a válasz igen rapszodikus, és legtöbbször a kórház kapacitásán, az orvos kedvén múlik, "vagy éppen azon, szimpatikus-e a beteg". Az OEP célja ezért az, hogy szabályozza az egynapos beavatkozások körülményeit, hiszen a Magyarországon végzett, évi egymillió műtét mintegy harmadánál nem lenne szükséges több napig a kórházban maradni. Így a táppénzes napok száma jelentősen lecsökkenthető, az egészségügy pedig nyilván spórolhat.

Az OEP idei pályázatán nyolc egészségügyi intézmény nyert támogatást az egynapos műtéti beavatkozásokra. Az OEP mindegyik intézményt ellenőrizni szeretné, valamint követi az elvégzett műtéteket, az esetleges visszaesők számát, valamint azt is, melyik kórházba melyik régióból érkeznek a betegek. A Telki Magánkórház már eddig is végzett egynapos műtéteket az Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával azonban ezek a műtétek mostantól mindenki számára elérhetővé válhatnak a magánkórházban is, amennyiben a beteg rendelkezik érvényes TAJ-kártyával, beutalóval. A beavatkozás költségeit az állam fizeti, a betegnek azonban saját zsebből kell állnia a négycsillagos szállodával egyenrangú szobákban tartózkodás költségeit, mely mintegy 24 ezer forint.

Az egynapos beavatkozás keretein belül elvégezhetőek általában a kisebb sebészeti beavatkozások, mint például sérvműtétek, visszér műtétek, kisebb csontműtétek, bizonyos nőgyógyászati beavatkozások, mint a méhszájplasztika, hüvelyplasztika, vagy a rendellenes vérzés miatti méhkaparás. Számos szemműtét sem igényel több napos kórházi benntartózkodást, ilyen például a szemhéjműtét, zöld- és szürke-hályog műtét, vagy kancsalműtét.