Éhes Miss Worldök a Balaton partján

dns
2007.09.20. 15:43
A vitorláskikötő mellett egy fehér falú sörsátorban készülnek a Miss World Hungary döntősei a jövő heti debütálásukra tornacipőben, mert térdük megfájdulhat a kövön. A versenyzők balatonkenesei felkészítő táborában jártunk, ahol most egy sörcsap állt a zsűri helyén, és férfi nem jöhet be.

„Ha valaki királynő szeretne lenni, akkor az első pillanattól kezdve úgy is viselkedik. Királynő a táborban, az edzésen és a vacsorán is” – mondta Ország Dóra reklámgrafikus. Feszes pózolásnak egyelőre nem láttuk nyomát, a Miss World Hungary felkészítő táborának hangulata egy családias nyelv- és sporttáborra emlékeztetett.

Csajszik, akiknek jó együtt

Tekintse meg képeinket!

A szezon után üres balatonkenesei Marina Port Hotel vitorláskikötőjén át egy sörsátor felé tartottak a döntősök a reggeli táncórájukra, amikor angoltanáruk a bár teraszán arról beszélt nekünk, tekintsük őket „csajsziknak, akik jól érzik magukat együtt”. Angolórával kezdte a napot a huszonegy versenyző. Tanáruk szerint remekül fejlődnek, de a lányok egyike később hozzátette, aki izgul, ihat majd egy lazító felest, mielőtt a zsűri néhány nap múlva esedékes meghallgatásán az angolul feltett kérdésekre válaszolna.

Ezenkívül nem ihatnak alkoholt, a reggeli svédasztalon felszolgált desszertből nem ajánlott enniük, ebédjük és vacsorájuk hús salátával, boltba, patikába a szervezők tudtával ugorhatnak ki, férfiakat nem fogadhatnak a tíz napos tábor alatt. „Én például nem fogytam itt, de éhezem” - nevetgélt az ebédidő előtt nem sokkal Ország Dóra.

Jó vele filozofálni

A húszéves versenyzőről az alábbiak derültek ki a beszélgetésünkből: korábban iparművészetet tanult Kaposváron, most a reklámkészítés gazdasági oldalát szeretné megismerni, nem kedveli a televíziós reklámokat, de az anyós-vej viszonyt bemutató Nescafé reklámot igen, kedvenc írója Kurt Vonnegut. Szüleinek mindig régi kocsija volt, ezért is foglalkozik a gondolattal, hogy ha megnyerné a versenyt, új kocsit kaphatna, barátja pedig bölcsész, és jó vele filozofálni.

A szigorú rend alapján úgy tűnik, a szépségverseny szervezői szeretnének mihamarabb túladni Fásy Ádám kulturális örökségén, akinek versenyeiről régi indulóktól azt hallottuk, felkészítő táboraiban érdemben nem sokat készültek a versenyre, de tetterős férfiak hemzsegtek a hotel halljában.

Bárki lehet királynő

A vitorláskikötőn túl egy fehér sörsátorban gyülekeztek a lányok, amelynek falát a szél döntögette. Gerényi Kata koreográfus elmondta, a döntőn a harmincas évek zenei és látványvilágát élesztik fel, és ehhez készül a koreográfia. „Mondtam a lányoknak, nyugodtan jöjjenek tornacipőben, mert a magassarkúban tönkrevágják a térdüket a kövön” - mondta Gerényi Kata egy dobogón ülve és Cuna nevű kutyáját simogatva, majd a melegítős Bernáth Zsuzsára mutatott, akiről szerinte „süt, hogy az elkövetkezendő évek nagy, nemzetközi modellje lesz.”

Miközben Gerényi a tánclépéseket figyelte, átszellemült arccal arról beszélt, olyan a mezőny, hogy bármelyik lány lehet szépségkirálynő, a felkészülésnek ebben a stádiumában eldönthetetlen, ki lesz a legjobb. Nem minden lány ilyen optimista, mint az az ebédszünetben kiderült. Egy négytagú társaság asztalához ültünk a bárban ötletszerűen, akik közül mind meg volt győződve, nem ő a legesélyesebb. „Nem akarunk neveket mondani, hogy szerintünk ki a legjobb, mert ha tényleg ő lesz, mindenki azt gondolja majd, előre tudtuk” - mondta Nagy Gabriella szociális munkás.

Ma meg szaunázni megyünk

A versenyzőről az alábbiak derültek még ki: a döntősök párizsi csapatépítő tréningje után megfázott, jelnek tekintette, hogy huszonnégy évesen éppen belefért a versenykiírásba, de hogy a nevezés előtt önbizalmat gyűjtsön, indult a Hajdúság Szépe választáson nyáron, ahol harmadik helyezett lett. Előző este nyolc órakor szeretett volna lefeküdni, de végül Beviz Bernadett rekreáció- és életmód szakértő meggyőzte, nézze meg ő is a döntősök katalógusát, és ez órákig tartott. „Ma meg szaunázni megyünk” - tette hozzá. Perakovics Petra és Adrienn a két szőke testvér arról volt meggyőződve, hogy ezen a versenyen inkább a barna hajú lányok lesznek sikeresebbek.

Visszatérve a próbára, Gerényi Kata elmondta, az egyik lány - a tavasz-nyári versenyszezon egyik szériagyőztese, Komenda Mónika – fogorvosnál van, és csak a visszatérése után szeretne újabb koreográfiát tanítani a lányoknak. A színpadot jelképező termésköveken vonuló versenyzők a sörcsappal szemben álltak meg, ott lesz majd a döntőn a zsűri. „Zár a láb, Abaházy és Novodomszky beszél, megfordultok, mentek vissza a kulisszához” - vázolta a döntő majdani körülményeit a koreográfus.

Fénykép alapján

Klikk!

„Mindenki személyre szabott estélyit kap, de ugyanolyan bikinije, hogy ne a ruhadarab, hanem a szépség legyen a középpontban” - fordult ismét hozzánk Gerényi, akinek a kutyájával játszadoztunk a holtidőben. A napokban szintén csapatépítő céllal azt a versenyt találták ki a döntős lányoknak, hogy térkép alapján fedezzék fel Balatonkenese nevezetességeit. Épp azon gondolkoztunk, a kikötőn és a hekksütödéken kívül milyen nevezetességek jöhetnek szóba, amikor újabb, rövid szünet következett.

„Szoktál kommenteket olvasni?” - kérdeztük találomra G. Nagy Lilla jogászhallgatótól, miután megtudtuk, néhány versenyzőt bántanak a fórumozók írásai. „Engem nem nyomaszt, hogy mit írnak. Egy fénykép alapján nem lehet megítélni senkit” - mondta G. Nagy Lilla.

A versenyzőről az alábbiak derültek még ki: korábban két szépségversenyen választották a döntőbe, de az egyiknek a felkészítő táborában alsó gépállásból készítettek róla bemutatkozó fotót, ezért úgy döntött, otthagyja a tábort. Három éve Milánóban modellkedik, ahova kiköltöző barátját kísérte el. 40-es ruhamérete miatt show-roomokon szokott dolgozni. Szomorúan tapasztalja, hogy sok 16 éves, alultáplált modell drogozik és fogyókúrázik, ő sosem drogozik, és mostani ügynöksége nem várja el tőle, hogy este tízkor még elmenjen az edzőterembe. Most pedig leginkább az ebédet várja.