horoszkóp

Hétköznap karóval jönnek, nem virággal

io
2006.03.08. 18:05
Magyarországon az új törvény sem fogja távol tartani a feleségverőket, akik hisznek a konzervatív nemi szerepekben. Vesznek virágot nőnapra, aztán ütnek, ha nem elég meleg a leves.

Nonszensz

A novemberi "Néma tanúk" demonstrációt ismételte meg a NaNE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen), az Amnesty International és a Habeas Corpus Munkacsoport nők napja alkalmából szerda délután a Blaha Lujza téren. A piros, női alakokat ábrázoló táblákkal kampányoló megmozdulás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a családon belüli erőszakra és tiltakozzon az újonnan elfogadott távoltartási törvény ellen, ami szerintük teljesen elhibázott.

"A távoltartásnak az lenne a lényege, hogy a bántalmazó ne mehessen a bántalmazott közelébe, és szinte egy virtuális térképen ki legyen számára jelölve, hogy mi az a terület, amit nem léphet át" - mondja Herman Judit, a NaNe alapítvány munkatársa. "Ehhez képest ez a törvény, amit most elfogadtak, szinte rákényszeríti a nőket arra, hogy eljárást indítsanak bántalmazóik ellen, ha távoltartást szeretnének kérni, és a per tárgyalása során ezt meg merik tenni" - vázolja a vert nők lehetőségeit. Ez persze nonszensz, mert a nők többsége nem fog ilyesmit kérni a férje füle hallatára. "A legtöbb nő el sem jut odáig, hogy feljelentse a bántalmazóját. Félnek és szégyellik magukat" - mondja az egyesület munkatársa.

Az osztrák minta az ideális

A magyar rendszerrel ellentétben az amerikai és az osztrák minta szerint - mely utóbbit a megjelent civil szervezetek egyöntetűen a legjobbnak vélnek -, ha egy bántalmazott nő távoltartást szeretne, bármikor kérheti ezt a rendőrségen. A rendőrök saját belátásuk szerint eldönthetik, hogy a bántalmazott nő valóban életveszélyben forog-e vagy sem, amiben korszerű eszközök, speciálisan kialakított kérdőívek segítik őket. "A rendőr saját belátása szerint intézkedhet. Tíz napra eltilthatja a bántalmazót a bántalmazottól, aki ha ezt megszegi, büntetésben részesül. Legtöbbször kiderül, hogy tíz nap pont elég arra, hogy egy erőszakos férfi lehiggadjon, és újra tudja gondolni cselekedetét " - mondja Herman Judit. Az erőszakosság ugyanis tanult viselkedés. Ehhez képest ez az új, Magyarországon elfogadott rendelet, nem old meg semmit, véli az aktivista, mert mint mondja, nem segít azokon a nőkön, akiknek most ebben a pillanatban lenne arra szüksége, hogy valaki távol tartsa tőlük erőszakos férjüket, élettársukat, vagy családtagjukat.

Elsózott leves

Az új rendelet sokkal inkább egyfajta tanúvédelmi eszközként szolgál, állítják a résztvevők. "Mi, civil szervezetek kérvényeztük, hogy legyen távoltartási törvény. Sajnos félő, hogy ez nem lesz kellő eszköz arra, hogy megállítsuk a nők ellen elkövetett erőszakot. És majd a kormány, amely a meggyőződésem szerint ezzel a látszatintézkedéssel leveszi majd a kérdést a napirendről, ujjal mutogat majd ránk, hogy lám, ezt akartátok" - osztja meg velünk véleményét a Nane munkatársa. Szerinte a jogszabály kicsit formalitás, amolyan látszattörvény. "Olyan, mint március 8-án virágot adni a nőismerősünknek, rokonunknak, lányunknak vagy feleségünknek" - véli. Szerinte ez azért is jó példa, mert a legtöbb bántalmazóról kiderül, hogy hisz a konzervatív nemi szerepekben: visz hóvirágot nőnapra, csak aztán félholtra veri a feleségét, mert az elsózta a levest.

Naponta egy nő esik áldozatul Magyarországon
A statisztikai adatok szerint a partnerbántalmazás az esetek 95 százalékában férfi elkövetőt és nőnemű áldozatot jelent. Mind a nyugati, mind a magyar adatok azt mutatják, hogy minden ötödik nő él vagy élt valaha olyan kapcsolatban, ahol partnere rendszeresen testileg bántalmazta őt. Ezt az adatot tovább súlyosbítja, hogy a testi erőszak csak a jéghegy csúcsa. A folyamatos lelki erőszakban élő nők száma ennél jóval magasabb. A rendőrségi becslések Magyarországon évi 100-110 meggyilkolt nőt tartanak valószínűnek. Ezek a nők tipikusan nem előre megfontolt gyilkosság, hanem véletlenszerű "túlverés" áldozatai. A valódi áldozatok száma ennél azonban messze több: az inkább választott öngyilkosság, az életveszélyes testi sérülések, a kiesett munkanapok, a gyógyszeres és pszichiátriai kezelések és a lelki sérülések évente nők (és gyerekeik) százezreinek életét teszik élhetetlenné. A nők számára a legnagyobb veszélyforrást (volt) férjük és partnerük, a saját otthonuk, valamint a válást követő időszak jelentik.