horoszkóp

Gyakran büntetlenül marad a vérfertőzés

MTI
2005.11.23. 11:44
November 25. a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Nemzetközi Napja. Ennek örömére a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület 27-ére felvonulást szervez, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy hazánkban továbbra sem rendezett kérdés a nők elleni erőszak.

Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba, hogy november 25. a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Nemzetközi Napja legyen. Abban az évben a latin-amerikai és karibi nők első találkozóján hirdették meg ezt a dátumot annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a Trujillo-diktatúra brutálisan meggyilkolt három aktivistát, a Mirabal nővéreket.

Nanee

Az ENSZ meghatározása szerint: "A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, amely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában".

A nők elleni erőszak napjainkban is égető gond, amely a párkapcsolatban élő nők kétharmadát érinti. 2004. márciusában két évig tartó nemzetközi kampányt indított az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet NEEM, azaz a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért elnevezéssel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 16. és a 44. életév között több nő hal meg, illetve szenved egészségkárosodást családon belüli erőszak következtében, mint ahányan együttesen háborúk, közlekedési balesetek, a rák és a malária áldozataivá válnak.

Távoltartás már van

Magyarországon évente mintegy 80-90 ember hal meg a családon belüli erőszak következtében, ebből mintegy 50 a bántalmazott nők száma. A családon belüli erőszak minden ötödik nő életének tragikus része. Az Országgyűlés 2003 áprilisában határozott a családon belüli erőszak visszaszorítására vonatkozó nemzeti stratégiáról. A távoltartást, mint büntetőeljárási kényszerintézkedést érinti az a javaslat, amelyet a büntetőeljárásról szóló törvény módosítására nyújtott be a közelmúltban a kormány az Országgyűlésnek. A bíróság által elrendelhető távoltartás intézményének célja a megfelelő és gyors védelmi eszköz biztosítása a sértetteknek.

Virágzik a nőkereskedelem és a prostitúció

November 25-én, a világnapon indul és december 10-éig tart a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen elnevezésű kampány. (A december 10-i zárónap az Emberi Jogok Nemzetközi Napja, és e két dátum összekötése azt hangsúlyozza, hogy a nők elleni erőszak az emberi jogok súlyos megsértése.) Először 1991 novemberében rendezték meg a 16 akciónapot az Egyesült Államokbeli Center for Women,s Global Leadership (Globális Női Szerepvállalási Központ) támogatásával.

A világnap alkalmából a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület november 27-ére felvonulást szervez Budapesten a képviselői irodaház és a Parlament között. A Néma Tanúk elnevezésű felvonulással szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy hazánkban továbbra sem rendezett kérdés a nők elleni erőszak. A prostitúció, a szexuális célú nőkereskedelem, a nemi erőszak, a szexuális zaklatás, a fenyegető zaklatás, a feleségbántalmazás és a vérfertőzés gyakorlati szinten is sokszor büntetlen marad, az áldozatokat sok esetben sem az állam, sem a szűkebb közegük nem védi meg az elkövetőktől.