horoszkóp

Orgazmusipar és női szerepek a hegytetőn

dns
2005.04.05. 11:34
Vállaljuk fel az önismereti kalandot! Ezzel a mondattal indult el a nők számára szervezett egy napos "önkiteljesítő" tréning, amelyben a bütyökáztatástól a nimfománián át el lehetett jutni komoly családi konfliktusokig, melyeket egy nap alatt meg is lehetett oldani. Sűrített tréningen jártunk.

"A női önkiteljesedés útjai" - állt a meghívón, mely a "Nő ezer arca" képesség- és kapcsolatelemző és -fejlesztő központ küldött. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy az orgazmusipar újítását sejtsem e mögött, amelynek több vívmánya is divatos: az intim torna, a tantrikus szex, vagy éppen a partner toyboy-já lefokozása, és mindezeket népszerűsítő álszakrális körítés. Világképemben az "itt a nők évszázada" kezdetű új szüfrazsett-kultusznak nincs állandó helye, a család versus karrier témában írt publikációkat nem olvasom. Ezek alapján ideális jelöltnek tartottam magam, hogy teszteljem az újságírónők számára meghirdetett önismereti és személyiségfejlesztő tréninget.

Nincs álmisztikum

A NAE-bázis egy családi ház a budai hegyekben. A kertben vakondtúrások, a teraszról az egész városra rálátni, a tréningre érkező újságírónőket welcome gyümölcskompóttal fogadja C. Molnár Emma pszichológus, pszichoterapeuta. Egyedül a körbe rendezett székek hordoznak magukban egyfajta csoportterápiás utalást. "Ez sűrített nap lesz, bemutatjuk a módszereinket, amelyeket hosszabb távon alkalmazunk" - magyarázza C. Molnár Emma, miután az ad hoc módon összeállt csapatunk leül, és kérésre megfogalmazza a nappal kapcsolatos elvárásait. Egyikünk megjegyzi, nem szeretne táncolni, sem más testi kontaktusba kerülni a csoport többi tagjával, egy másik kollegina viszont feloldódni szeretne.

A bemutatkozás sem hagyományos. A székek közt sétálva párt választunk magunknak, és néhány perces ismerkedés után egyes szám első személyben bemutatjuk. Résztvevőink javarészt fiatal családanyák erős háttérrel. Ez után a játékszabályokról kell határoznunk, amelyet trénerünk, Drahos Gábor pszichológus az ajtóra ragasztott papírra ír. Úgy határozunk, az általánosítás tilos, kizárólag saját problémákról beszélhetünk. "Vállaljuk fel ezt az önismereti kalandot!" - teszi hozzá a pszichiáter, és tesztlapokat oszt. "Pácienseim közt a gyesen lévő nők neurocitására figyeltem fel, amelyről úgy gondoltam, nem lehet kizárólag amiatt, hogy otthon vannak a gyerekükkel. Ezért dolgoztam ki ezt a szereppreferencia tesztet, amelyből kiderül, hogyan viszonyulunk a nőként betöltött szerepeinkhez" - mondja C. Molnár Emma, aki az énkép, az énideál és a mutatott kép kapcsolatával foglalkozik ebben a szekcióban.

Szerepálmok, bütyök és dráma

Az eredmények szinte minden résztvevőt meglepik, amelyről aztán a csoport előtt is beszélnünk kell. Úgy tűnik, a háztartásvezetés egyelőre nem a szerepálmom. A konfliktuskezelési módszereinket feltáró tesztet követő aha-élményt sem könnyű megosztani, különösen, hogy az eredmény alapján az érzelmi eszközkészletemet nyirbálom vitahelyzetben. Rövid szünet után játékokkal folytatjuk a tréninget, amelyek azonban annyira tűnnek csak játéknak, mint a Commandos hadműveletei, vagy egy pszichodráma-kurzus.

Első körben két apróhirdetést fogalmazunk meg, egyikben családtagot keresünk, a másikban családtagnak jelentkezünk. Az ezekben megfogalmazott igényeink alapján ez után családokat alkotunk, majd eljátszunk egy előre egyeztetett konfliktushelyzetet. Első családunk a hosszú hétvégére tervezett programjait szeretné megbeszélni, de a bütykök áztatásától a nimfomániáin át a gyerekkori sérelmekig jutnak. A következő életképben a híradó közben vacsorázó férjével közli a feleség, hogy valószínűleg terhes, de ennek egyedül ő örül. A harmadik jelenetben egy Amerikában egyedül megöregedett nagynéni hazatér, és próbálja unokahúgát lebeszélni a párkapcsolatáról.

Vagdalkozás, vízöntő, fekete-barack

"Egyik helyzetben sem oldódott meg a probléma, a konfliktus elmélyült, mert a vitázók a múltbeli sérelmeikkel vagdalkoztak" - mondja a pszichológus, akinek harminc éves tapasztalata szerint az érzelmek kiszámíthatóak. Ezután arra kér, mindannyian újból játsszuk el a jelenetünket úgy, hogy a párbeszédek csak a jövőre mutassanak. Noha ezek szintetikus körülmények, a vitás helyzeteket könnyebben megoldjuk így, és ennek hatására fáradunk, amikor megérkezik a stylist és szimbólumelemző parókákkal, színes kendőkkel, és négy nagy táblával a tavasz-nyár-ősz-tél típusok hordható színeinek mintáival.

"Ez a vízöntő korszaka, amikor az embernek le kell szállni a legnagyobb mélységekbe, hogy megtalálja magát" - fordítja az eddigi irányt az ezotéria felé Bándi Éva, akinek feladata, hogy tanácsot adjon a tudatos külső megteremtéséhez. Általánosságban megtudjuk, a fekete szín nem passzol a barackhoz, és a rózsaszínes árnyalatú bőrhöz ezüst ékszer való. Azt azonban nem tudom meg, hitelesen állna-e a punk fazon, és hogy miért ne hordjak rózsaszín bolerót azon kívül, hogy utálom. Bándi Éva szerint egy ember színeinek megtervezése legalább egy nap. A személyiség fejlesztése ennyi idő alatt szintén lehetetlen, de legalább néhány új recept lefűzhető a dossziéba.