Amennyiben elfogadják az erre vonatkozó javaslatokat, Nagy-Britanniában lehetőség nyílik arra, hogy a szülők mesterséges megtermékenyítés esetén megválasszák születendő gyerekük nemét. Az egyházi vezetők tiltakoznak az ellen, hogy az ember beavatkozzon a teremtésbe. A szakemberek pedig amiatt aggódnak, hogy ezek után a szülők majd a gyerekük külsejét is meg akarják tervezni.

Nagy Britannia katolikus egyháza és a zsidó hitközösség is felháborodott azon, hogy az utódnemzésre vonatkozó brit törvény változtatása után lehetővé válik majd, hogy a szülők megválasszák születendő gyerekük nemét.

Beleavatkozni a teremtésbe

Murphy-O'Connor a katolikus egyház feje elmondta, ez óriási hiba volt a törvényalkotók részéről, mivel az embernek nincs joga beleavatkozni a teremtésbe. A Daily Mirror lapnak Dr Jonathan Sacks, a szigetország főrabbija elmondta, ezzel a rendelkezéssel árucikké alacsonyítják az embereket. Az egyházak vezetői ezért a Nemzeti Bioetikai Bizottsághoz fordultak, amelynek feladata etikai és morális szempontok alapján vizsgálni, és véleményezni a rendelkezéseket.

Az angol képviselőház Tudományos és Technológiai Bizottságának javaslatai nemcsak a születendő gyerekek nemének biológiai megváltoztatására vonatkoznak, de más praktikusnak, és megalapozottnak vélt rendelkezéseket is tartalmaz. Eszerint a szülők hivatalosan kérhetik majd az őssejtek levételét, amelyet a gyakorlatban az újszülött köldökzsinórvéréből vonnak ki. Az őssejteket egy erre specializást bankban tárolják, és segítségükkel az ember élete folyamán kialakult egyes betegségek gyógyítására nyílik lehetőség a későbbiekben.

Genetikai okok

A nem megválasztásának lehetőségét pedig semmiképp nem a szülők kényelme miatt tartják szükségesnek, hanem mert bizonyos öröklött betegségek csak a női, vagy csak a férfi utódokban jelenik meg. Ezek kialakulását pedig jó eséllyel meg lehetne akadályozni, ha a gyerek ellenkező neműként születik. A Reuters információi szerint a rendelkezésekről még a bizottságon belül is viták alakultak ki, a nem megválasztására vonatkozó törvényt illetően egyelőre nincs egységes álláspont.

A javaslatokat legtöbb szakember amiatt kritizálja, mert ha a szülők törvényes joga megtervezni, vagy megváltoztatni a gyerekük genetikai tulajdonságait, nemsokára arra is sort kerítenek, hogy a saját ízlésük szerint döntsenek arról, hogy gyereküknek milyen színű szeme, haja legyen, magas legyen-e és szép.

Czeizel támogatta az ötletet

Két éve itthon is nagy port vert fel Czeizel Endre orvos-genetikus kijelentése, mely szerint a magyar szülők szívesen vállalnának több gyereket, ha lehetőségük nyílna utódaik nemének megválasztására. Kökény Mihály egészségügyi politikai államtitkár akkor úgy vélte: a jelenlegi törvények által tiltott eljárás iránt nincs valós társadalmi igény. Az ügynek végül nem lett folytatása, mivel Czeizel csupán véleményét hangoztatta, és nem fordult hivatalos beadvánnyal a minisztériumhoz.