A geek hiperintelligens srác, aki órákig tud beszélni a pixelek gyönyörűségéről, a kábelekről és a software-fejlesztésekről. Barátnőjét azzal próbálja felizgatni, hogy érzékien fülébe súgja, mit tud az új vinyója. A geeket - magyarul talán kockafej vagy gépnyomó - a modern társadalom termelte ki, ő az aki kódoltan beszél, és ezért a szociális beilleszkedéssel hadilábon áll. Ám a szemüveg mögött a geek is csak ember, ezért vizsgáljuk meg közelebbről, mit nyerhetünk illetve mit veszíthetünk, ha geeket választunk életünk párjául!

A geekeknek sok előnyös tulajdonságuk van, melyek miatt érdemesebb őket választani barátnak, mint valamelyik átlagosan jóképű "normális" fiút. A geekek nem randiznak egyszer használatos plázacsajokkal, és az sem jellemző rájuk, hogy öregedő nőkkel tartassák el magukat. Stabil, csendes, tartalmas életet élő agytrösztök. Általában ráérnek velünk tölteni az idejüket, más csajok nem akarják öket lenyúlni, és a szüleink is bizonyára szimpatikusnak találják őket.

Mi a geek?
Szinonimák: kockafej, technofil, stéberfej, gyík, nerd/nörd, számítógépbuzi.

A geek szó az angolból jön, de magyarul eddig még nem találtak olyan fordítást, ami tökéletesen visszaadná a jelentését, ezért az eredeti változatát használjuk. A skót "geck" szóból származik, ami egyszerűen hülyét jelent.

A geek jelentése az évek során sokat változott. Kezdetben az olyan furcsa figurákat hívták így, akik azzal szórakoztátták társaikat, hogy meztelen csigát és gilisztát ettek az óvoda udvarán vagy kővel széttrancsírozták a kóbor macskákat a lakótelep mögött, csupán szórakoztatási szándékkal. Ezt a jelentését már nem használják angol nyelvterületen sem.

A geek szó egyik mai jelentése lekicsinylően utal az olyan emberekre, akik társaságban nem találják meg a hangot, akiknek minden mondatuk után kínos csönd áll be. Az egyik álláspont szerint a legtöbb ilyen ember tünetei az Asperger-szindrómában szenvedő egyedekéhez hasonlít, ami pedig igen közel áll az autizmushoz.

Manapság a geek szót azokra használjuk, akik a technológia iránt az átlagnál nagyobb érdeklődést mutatnak, ezen belül is főleg a számítógépek és a média új irányzatai érdeklik őket (például a blogok). A geekek olyan személyek, akiket egy téma iránti elkötelezettségük kiemel az átlagemberek közül.

A Wikipedia ingyenes, online, önszervező enciklopédia szerint számos kulturális érdeklődése szerint lehet valaki geek: vannak számítógép-, politika-, földrajz-, természettudomány-, zene-, nyelvészet-, sport- és játék-geekek. A japán anime- vagy manga-geekeket otakunak, a Star Trek-geekeket pedig trekkie-nek is hívják.

A geek szó negatív mellékjelentéssel bír, azaz ha valakit legeekezünk, az többnyire felér egy sértéssel. Újabban azonban kialakult egyfajta magabiztos geek társadalom, akik büszkék arra, hogy geekek. Ez azért lehet, mert egyes szubkultúrák tagjai elismerik, ha valaki mindent tud egy témáról. A geekek kétségtelenül a társadalom hasznos tagjai.

A geekeknek általában merőben furcsa elképzelésük van a világ működéséről, a nőkről meg annál inkább - derül ki Mikki Halpin és Victoria Maat hasonló témájú írásából. Ennek oka ez, hogy interperszonális kapcsolatok híján nem a valóságból (ahogy ők mondják RL- Real Life), hanem a képernyőről tanulják, hogyan kell viselkedni.

Azt mindenki eldöntheti magában, hogy szimpatikus-e számára egy geek, de lássuk, milyen véleménnyel vannak szerkesztőségünk sokat tapasztalt nőnemű tagjai a geekekkel való kapcsolatokról.

Járjunk geekkel, mert szerel!

Tekintse meg képeinket!
"Geekkel járni jó, mert megjavítja a számítógéped, és leszedi neked az összes Madonna-lemezt egyben. Hallgatni persze nem biztos, hogy engedi" - szól egyik munkatársunk értekezése a kockafejekről.

"Geekkel járni jó, mert okos és vicces" - folytatja - "Megfelelő számítástechnikai ismeretek nélkül azonban a poénok egy része érthetetlen marad számodra. A geek olyan ember, aki egy jó poén hallatán nevetés helyett komoly arccal azt mondja: lol."

"Geekkel járni jó, mert nem fordulhat elő, hogy nem hív fel: egész nap figyelheted a monitoron az MSN Messenger ugráló ikonját. Már megint mondani akar valamit."

Meglepő lehet, de vannak olyan new age-es hölgyek, akik kifejezetten ragaszkodnak hozzá, hogy a barátjuk geek legyen: "Csak geekekkel járok, mert szépek és megjavítják a gépemet akármikor. Ismerek geeket, itt van mindjárt a pasim, de nem nevezném szociálisan visszamaradottnak. Szenvedélyesen mesél a gizmodós gadgetekről, a Ferrarik hörgő hangjárol és Jonathan Ive (az Apple fődesignere) pályájáról. Szeretem hallgatni, mert ilyenkor még szebben csillog a szeme" - vallja be érzelmesen egy geek-kedvelő munkatársnőnk.

Ne járjunk geekkel, ha nem vagyunk robotok!

"Geekkel járni nem jó, mert nehéz moziba elrángatni, hiszen jóval a premier előtt megvan neki divxben a film. Különben is utálja a popcornt" - szól egy ellenvélemény. Sőt: "Geekkel járni nem jó, mert hajnalig dolgozik, aztán elalszik a fürdőkádban, reggel pedig csak mormogni tud, és a másik oldalára fordulni, amikor te munkába indulsz."

Rövid közvélemény-kutatásunk során az derült ki, hogy a sok dicséretes tulajdonság mellett a lányok azért tartanak a geekektől, mert úgy gondolják, annyira leköti őket a hobbijuk, hogy kedvesükre már nem is marad idejük: "Nem szeretnék járni egy ilyen pasival," - fogalmaz egyik kolléganőnk - "mert biztos vagyok benne, hogy egy Merkúr vagy mittudomén, milyen bolygó közelsége esetén nem lehetne hozzá szólni egész nap, jól rátapadna a távcsövére, azt' lesné az eget. Én meg csinálhatnék bármit, fényemet elnyomná az égitest."

Egyik heves vérmérsékletű kolléganőnk egyenesen tiltakozik a geekek ellen: "NEM!" - kiáltja - "Nem akarok járni egy ilyennel. Mert nem tudok vele miről beszélgetni, mert nekem szociálisan érzékeny, ha nem is szociálisan aktív társra van szükségem. Mert hülyének érzem magam mellette - alaptalanul - és számomra totally unszexi, ha valaki ennyire egyoldalúan csak a sávszélességről, a megapixelekről, a közelgő apokalipszisról és olimpiai eredményekről beszél."

Szerkesztőségünk talpraesett munkatársnője nem hagyja magát megtéveszteni: "Szerintem ők valójában nem intelligens emberek, hanem rendkívül logikusan gondolkozó, bizonyos szempontból felkészült emberek. Számomra nincs intelligencia érzelmi-szociális intelligencia nélkül. Az csak ész." Majd hozzáteszi: "Azért kis mértékben meg kell, hogy legyen benne a geekség, mert anélkül nem is fiú. Engem még ez a kicsi is k*rvára tud untatni, de ha nem lenne az a minimális, hiányozna."