horoszkóp

Bejöhet az internetes randi

2005.02.15. 09:34
Amerikai és angliai felmérések szerint azonban az interneten kötött ismeretségekből ugyanolyan arányban lesz tartós kapcsolat, mint a hagyományos úton összejött párok esetében. Itthon erre nézve nincsenek adatok, de sok pozitív netes szerelmi történetről hallani. A nők azonban állítólag sokkal hátrányosabb helyzetből indulnak, mint a férfiak.

Egy angol kutatás szerit az internetes ismerekedés meglepően nagy arányban bizonyul sikeresnek, és számos tartós kapcsolatnak lehet az alapja. A felmérés szerint az interneten randit megbeszélők 94 százaléka újból találkozott az első személyes randi után, és mivel az első célzott randevú a későbbi kapcsolat szempontjából sorsdöntő szokott lenni, ez az arány meglepően magas. Jeff Gavin angol pszichológus 229 felnőtt emberen végzett felmérése alapján tehát úgy találta, hogy az internet randi sok embernél kiválóan működik.

Tíz százalék házasság

A brit internetes randioldalaknak megközelítőleg hatmillió regisztrált felhasználója van. A felmérések alapján a leendő randizók leginkább egy-egy chat szobában ismerkednek egymással, és viszonylag későn kerül sor a személyes találkozóra. A beszámolók szerint az ismerkedők úgy gondolták, a chatszobában tudják legkötetlenebbül szabadjára engedni érzelmeiket, és például e-mailben nem tudtak olyan személyes viszonyt kialakítani. A chatelők közül azonban csak 9 százalék választotta a webkamerás kommunikációt, a többség tehát mégis úgy gondolta, könnyebben megy számára az ismerkedés írásban.

A megkérdezettek közül minden ötödik ember egy évesnél hosszabb, tartós kapcsolatot létesített az interneten keresztül. A meglepő az, hogy a hagyományos úton ismerkedők közül is ugyanez az arány, tehát öt randizóból egy alakít ki tartós kapcsolatot. Itthon még nem készültek felmérések az internetes ismerkedések kimenetéről, de például az Egyesült Államokban az angliaihoz hasonlóan igen eredményesnek bizonyult ez az ismerkedési forma. K. McKenna és J. Bargh szociálpszichológusok 2000-ben végzett felmérése szerint - a társkeresés e formáját használók háromnegyede találkozott két éven belül személyesen valakivel, akit a hálózat segítségével ismert meg. 27%-uk esetében a találkozás egy alkalomra szólt, 15%-uknál szerelem szövődött, és 10% házasságot kötött interneten szerzett partnerével.

A nőknek rosszabb

Gavin szerint a legtöbb ember azért regisztrálja magát az internetes randi-oldalakon, mert nincs idejük bárokba, klubokba menni, ismerkedni. A legnagyobb gondnak itthon is ezt tartják, bár az interneten ismerkedők körében általános a "mit veszíthetek?" felfogás is. Az internetes ismerkedés Angliában már igen kifinomult műfajnak számít, külön randi-oldalak vannak keresztényeknek, egyetemi diplomával rendelkezőknek stb. Az on-line randi már itthon is népszerűnek számít, bár még mindig előítélet sokasága lengi körül a műfajt. Ezeket sorra cáfolják azok a nyilatkozók, akik valóban nekik tetsző kapcsolatra leltek az internet segítségével, és többnyire ugyan azzal érvelnek, mint a fent említet pszichológus, nincs idő és tér az ismerkedésre.

Emellett sok hirdető önbizalomszerzésre használja fel az ismerkedő oldalakat, szinte mindenki tetemes mennyiségű levelet kap ugyanis, és ez legyezgeti hiúságát.

A nők azonban érdekes módon rosszabb helyzetből indulnak az internetes ismerkedésnél. Míg egy férfi 40-50 nőtől kap levelet egy hirdetésre, addig egy interneten jelentkező nő örülhet, ha 10-12 férfi ír neki, legalább is ezt tapasztalta saját ad hoc felméréséből Sz. B. pszichiáternő, aki az Élet és irodalommal osztotta meg tapasztalatait. A páciensei által létesítet 21 internetes randevúból 12 esetben a pár tíz napon belül az ágyban folytatta az ismerkedést.

Volt feleség, leendő anyós

Az internetszerelem nevű weboldalon több száz ember számol be interneten keresztül létesített boldog kapcsolatáról, igaz, csalódások is bőven akadnak. Sokan számolnak be arról, hogy nehéz kiszűrni ki akar valóban ismerkedni, és ki az, aki csak blöfföl. Nem egy olyan történettel találkozni, amikor csak a személyes találkozó előtt derült ki, hogy az illető nem az, akinek kiadta magát, vagy rosszabb esetben nem is olyan nemű. Erre volt éppen nemrégiben példa az a jordániai fiatalember, aki saját feleségébe szeretett bele az interneten keresztül, a probléma csak az volt, hogy a házaspár már hónapok óta külön élt. Mikor először meglátták egymást az éles randin, mérgükben rögtön el is váltak. De itt van például a Velvet Valentin-napi aranyérmese, aki először leendő anyósával ismerkedett meg az interneten, majd annak szorgos közbenjárására hamarosan lányát is megismerte, majd el is vette feleségül.

Válás az internet miatt

Az internetes ismerkedés azért is lehet eredményesebb mert írásban, látatlanban könnyebben tudja az ember előnyösebb oldalát kidomborítani. Erre példa Gergő esete, a már idézet internetszerelem oldalról. Gergő ugyanis szerelmes volt Anikóba, aki azonban rá sem nézett, a fiúnak ugyanis nem volt jó híre a városban. Gergő így chatelni kezdett bánatát enyhítendő, legnagyobb meglepetésére azonban egyszer Anikó nevét látta a bejelentkezettek között. Álnéven írt Anikónak és addig ostromolta leveleivel és verseivel, míg a lány beleszeretett, amikor azonban saját nevén kért tőle randevút elutasításban volt része. Végül a személyes találkozón derült ki a lány számára, hogy a rosszhírű fiatalember és az internetes szerelme egy és ugyanaz, ennek a történetnek azonban happy end a vége.

Egy másik nő viszont egy 24 éves házasság végéről számolt be, férje ugyanis hónapok óta nem szállt le a csevegő vonalról, ráadásul "Olyan levelezőtársasággal ismerkedett meg az interneten keresztül, akik teljesen kiforgatták önmagából. Rá sem lehet ismerni" - panaszkodik a hölgy. Ugyanerről számol be egy negyvenes hölgy, aki ráadásul saját maga vezette rá szívinfarktussal lábadozó férjét az internetezésre, hogy elfoglalja magát. "Amikor először mentünk fel az internetre, beléptünk egy chatprogramba. Nekünk ez teljesen ismeretlen világ volt. Páromat leszólította egy nő és privibe hívta. Ott ültem végig mellette miközben ők szerelmeskedtek." - írja a hölgy, majd a levél végére kiderül, hogy férje azóta el is hagyta.