horoszkóp

'Senkivel sem fekszem le elsőre'

2005.08.29. 17:12
A társkereső oldalakon történő ismerkedésre a valós rituálék jellemzőek. A Lovebox tulajdonosa szerint gyakori, hogy a női felhasználók profi fotókat készíttetnek, ellenszemélyiséget is terveznek maguknak, mielőtt regisztrálnának. Némelyek a csillagjegy szerinti szűrőben is hisznek. A nők virtuális párválasztási szokásait kutattuk.

"Nem hiszek abban, hogy tényleg szerelem az, ami kialakulhat két ember közt, akik soha nem találkoztak még. Egymás megismerésének aha-élménye adhat ilyen illúzióit, de valójában - és szerintem ez nemcsak az én véleményem - látnom kell az arcát, az alakját, a mozdulatait, és ismernem kell a hangját, hogy kialakuljon a testi vonzalom" - mondta Klára, akit elsősorban nem frázisok ismétlésére kértünk; a harmincas eladó egyike azoknak, akik soha nem találtak maguknak megfelelő partnert az interneten keresztül.

Kávé édesítővel

"A netszerelem olyan, mint a kávé édesítővel" - lendült bele Klára. A hazai online és offline szakirodalom ennek ellenére tele van a sikertörténetekkel. A legújabbak közt felfigyeltünk a Szerelem első klikkre című könyvre. A szerzője, Weninger Ágnes két hónapos emaillevelezését dokumentálta, amelyet a szintén negyvenes görög Dimitrivel folytatott, miután egy nemzetközi párkereső oldalon egymásra találtak, egymásba szerettek, és épp a házasságukat tervezik. "Egy reménykeltő történet arról, hogyan működik a sors csodája az internet segítségével" - olvasható a gyűjtemény előszavában.

Akik reménykedni szeretnének, vagy megunták a romantikus füzetek fiktív cselekményeit, az interneten is találnak rengeteg valós történet, kapcsolatok bemutatására létrehozott blogot rekvizítumokkal (japán turistás beállításból felvett nyaralási fotók, például az érintettek egymást átkarolva állnak a szökőkút előtt, stúdióban készült esküvői képek, szkennelt ultrahangos felvételek a születendő gyerekről, stb.), arról viszont kevesebbet írnak, hogyan viselkednek a felhasználók a társkereső oldalakon.

Ellenszemélyiség

"Két személyiséggel regisztráltam. Az egyik a saját adataimat és jellemzőimet tartalmazza, a másik pedig a valós külsőm és személyiségem ellenkezője. Tudni szerettem volna ugyanis, melyikre buknak jobban. Egy vonás van, amiben mindkét énem megegyezik: hogy nem fekszem le senkivel elsőre" - jelentette ki Katalin, akit gyerekes játékáról kérdeztünk. Elmondta, valójában mind a két személyisége vonzza a regisztráltakat, és ha másra nem is, arra jó volt, hogy kiderüljön, az érdeklődését azok a fiúk keltik fel, akik a valódi külsejét kedvelik. Ezt az eredményt vártuk egyébként, mert ahhoz, hogy valaki meg tudja tervezni a személyisége ellentétjét, a valódit kritikusan, de legalábbis reálisan kell látnia.

Ezen a szálon elindulva Kellner Dénest, a Lovebox társkereső portál tulajdonosát a női felhasználók szokásairól kérdeztük. A szakembert nem lepte meg a kettős regisztráció, és elmondta, ez a játék valóban inkább a nőkre jellemző. "Mint a romantikus regényekben az álarcosbál, ezt a szerepjátékot legtöbben arra használják, hogy teszteljék a partnerük hűségét" - mondta. "Az internetes társkeresés szinte tökéletesen követi az élő ismerkedés és párkapcsolatok rituáléját" - tette hozzá. Az alapvető különbségek közt az egyik hogy a nemek valós arányához képest a neten kétszer annyi férfi keres partnert, mint nő.

Profi fotók, és visszajelzés

A másik különbség pedig a már említett trükközés a személyes adatokkal. "A fotókkal is sokan csalnak, éppen emiatt kialakult egyfajta bizalmatlanság a férfiakban. Sok nő direkt a regisztrálása előtt készíttet magáról profi fotót, amelyen úgy néz ki, mint egy reklámban. Ezután persze megkapja a kérdéseket, hogy valóban ő van-e a fotón. Ha háttérben a konyhabútorral, smink nélkül jelenik meg a nő a honlapon, azt hajlamosabbak elhinni" - mondta Kellner Dénes, aki szerint a társkeresők szolgáltatásait a 20-40 éves korosztály szokta leginkább igénybe venni.

"Ha valaki komolyan párt szeretne találni magának, akkor nem pocsékolja az idejét ilyenekkel. Igaz, a fotós trükköt egyszer én is alkalmaztam, mert egy kemény szakítás után vissza akartam szerezni az önbecsülésem, és megnyugtattak a pozitív visszajelzések. Az volt az első alkalom, hogy felmentem egy társkereső oldalra. Amikor néhány hónappal később ötletszerűen visszanéztem, megtaláltam Zolit, akivel két éve együtt vagyunk" - mondta Zsófi, aki egyébként babysitter.

A Lovebox tulajdonosa és fejlesztője szerint a női felhasználók egyik legfőbb igénye a visszajelzés. A bemutatkozás után a többi regisztrálttól kaphatnak értékelést, amelynek legkorszerűbb módja a pontozás. "Ezt elnevezték statinak, és a bemutatkozásuk után nagyon várják. A cél, hogy minél többet és minél jobbakat kapjanak" - mondta a szakember. "Azt mondják, mindig a nő választ. Ezt azzal egészíteném ki, hogy választ azok közül, akik előzőleg kiválasztották" - tette hozzá, és egyetértünk is, meg nem is.

Korod? Lax? Lakás? Autó?

"Az igazi játék ezután jön. Meg kell tartani a srác figyelmét. Az első magánlevelek egészen esetlenek, sokat nevetek. De ahogy jobban megismerek valakit, megfigyelem, sokkal jobban képes vagyok megnyílni, mint élő helyzetben. Vicces, hogy amikor először találkoztam a Randivonalról Péterrel egy több hetes levelezés után, rengeteget tudtam már róla, mégsem mertem közvetlenül viselkedni, és ő sem. A randin mindent elölről kezdtünk, és idővel eljutottunk oda, ahol már virtuálisan tartottunk"- mondta Réka, akinek ez az egy hosszú kapcsolata jött létre az interneten keresztül.

"Sokan azonnal találkozni akarnak, hogy ha nem vagy az ő emberük, mielőbb folytathassák a castingot. Vagy pedig azért türelmetlenek, mert csak szexpartnert keresnek"- tette hozzá a huszonéves lány. Annamária az utóbbi koreográfiát ismeri jobban, és azt tapasztalta, sokan visszakoznak, és eltűnnek, ha komolyabbra fordul az ismerkedés. Igaz ez a nőkre is. "Ha választanom kell, inkább a chatet választom, nem a levelezést, mert az előbbinél élőbb a beszélgetés, és azonnal lehet reagálni" - mondta Annamária. "Meguntam a középszerű chates kérdéseket. Korod? Lax? És aztán a "van lakásod, van kocsid?", és a többi. Az ismerkedésnek ezt a módját a rámenős pasik választják" - számolt be tapasztalatairól Bea, de vélhetően a rámenős nők is hasonlókat kérdeznek.

Csillagjegy és diplomaszűrő

A választható módok közül a harmadikat, a fórumot pedig megkérdezett szakértőnk nem minden esetben találta a legoptimálisabbnak. "Sokan ugyanis okosságokat, életbölcseleteket írnak a fórumba, a valódi énjük ebből nem derül ki" - mondta Kellner Dénes, aki szerint a női felhasználók azok, akik a legtöbb fejlesztést javasolják a weblapon. "Volt már, aki csillagjegy szerinti szűrést is szeretett volna. A férfiak egy része ezt butaságnak tartja, mert miért ne lehetne valakinek egy oroszlán az igazi attól még, hogy a horoszkóp azt írja, ikreket keressen? Amikor felvetődött a diploma szerinti szűrés, azt egyenesen abszurdnak tartottam. Megkérdeztem róla a regisztráltakat, és szerencsére leszavazták" - mondta Kellner.

Amikor az ellenoldalt szólaltattuk meg, néhányan elmondták, a több szűrő semmit sem változtatna a hozzáállásukon. "Egyszerűen bizalmatlan vagyok a társkeresőkkel, mert egyszer már megjártam. A fiú, akibe beleszerettem a neten, két lányt fűzött még rajtam kívül, és felváltva próbálgatott minket. Szörnyen megalázó volt, amikor megtudtam" - mondta Katalin, bár nem minden esetben meggyőző az érve, ilyesmi a 3D-s ismerkedés után is előfordulhat.

"Nincs időm társaságba járni, mert annyit dolgozom. Előfordult már, hogy megismerkedtem egy csomó emberrel a társkereső oldalon, aztán pedig soha nem találkoztam velük, mert nem volt időm rá. Pontosabban találkozni még lett volna időm, de féltem, nem lesz időm egy kapcsolatra" - mondta Gabriella. Kellner Dénes pedig még egy fontos részletre felhívta a figyelmet az online társkereséssel kapcsolatban: "Semmiképp nem időpocsékolás. Jóval több barátság szövődik a chaten, mint szerelem" - tette hozzá.