horoszkóp

A fiatal nők gátlástalanul nevetnek

MTI
2006.04.14. 16:47
Egy kutatás során kiderült, hogy pontos funkciója van a nevetésnek a kommunikáció során, valamint tudományosan is igazolták, hogy Európában a németek a legsavanyúbbak.

A szexről és a vásárlásól beszélgettek

Nevetni egészséges, de a nevetésnek ezen kívül még számos egyéb funkciója van, főleg a nőknél - állapította meg Barbara Menzinger berlini nyelvész "A nők nevetése a shoppingolásról és a szexről folytatott beszélgetésekben" című tanulmányában, amelyet a Die Welt című német lap foglalt össze. Menzinger 18-81 év közötti hölgyek közreműködésével vizsgálta a nevetést, mint kommunikációs eszközt. Azt próbálták kideríteni, hogy milyen funkciói vannak a nevetésnek a nők közötti beszélgetések során.

A vizsgálatban résztvevő 34 nő mind szociálisan, mind kulturális téren meglehetősen tarka csoportot alkotott. A magnóval és videóval rögzített beszélgetések során két témakörben faggatták őket. Az első alkalommal a szexről beszélgettek velük, majd később a vásárlásról. A vizsgálat kimutatta, hogy sokkal hangosabban nevettek, ha a szexről beszélgettek a kutatókkal, mint a vásárlásról folytatott beszélgetéseken. A nők nem tudták, hogy voltaképpen a nevetési szokásaikat kutatják, ezen belül konkrétan azt, hogy egy adott kérdésre válaszolva, illetve a kérdést meghallgatva mikor, milyen hangszínnel és milyen erősen nevetnek.

Rendszeresség és rend

Az eredmény a kutatók számára is meglepő volt: az derült ki ugyanis, hogy a nevetés nem egy bizonyos hangulat kifejezése, hanem a rendszerezettségé és a rendé. A nők saját beszédük közben a leggyakrabban akkor nevetnek, amikor a beszélgetés sima folyását akarják biztosítani. Ezzel jelzik beszélgetési, és kommunikációra való készségüket is.

A férfiaknál ez teljesen másképp működik, általában kevesebbet nevetnek, kevesebb mimikával. A kutatók azt is megállapították, hogy 60 felett a nők inkább keveset és visszafogottan nevetnek, a fiatalok viszont teljesen nyitottan és kimerítően, és nem korlátozza őket semmilyen magatartási kódex. Ez vélhetően összefügg a hatvanas években megtalált női öntudattal is.

Németországban a nevetés nem túl gyakori. A németek napi átlag hat perc nevetéssel az európai lista végén kullognak. A portugálok például háromszor annyit nevetnek, napi 18 percben. A túl hangos nevetést elítélik az illemtankönyvek is, még az 1960-as években kiadott kötetek is úgy tartották számon a gátlástalanul nevető asszonyokat, mint akik túlságosan szeretik a szexet.>3>