Precedensértékű döntés született Spanyolországban: az ország jogtörténelmében először engedélyezték, hogy egy állampolgár megváltoztassa anyakönyvezett nevét.
Luis Segovia bíró, aki Alicante városának névjegyzéki hivatalánál dolgozik, engedélyezte egy asszonynak, hogy nevét Josefáról hivatalosan Pepára változtassa. Spanyolországban a jogalkalmazók mind ez idáig egyetértettek abban, hogy a hatályos jogszabályok alapján nincs mód az anyakönyvezett név utólagos módosítására, ezt a leginkább érintett, a név viselője sem kérheti.

A névjegyzék is változott

Segovia szerint azonban a törvényeket a mindenkori társadalmi valóság függvényében kell értelmezni és így a névhasználat szabályozásának is fejlődnie kell: miért ne módosíthatná a nevét valaki, ha ezzel senkit nem sért.

A városi közigazgatás alkalmazásában álló bíró érvelése szerint az ő álláspontját támasztja alá, hogy a közelmúltban változtattak a Spanyolországban anyakönyvezhető nevek jegyzékén és olyan beceneveket is felvettek az engedélyezett nevek listájára, mint például az Alex vagy a Lola (előbbi az Alejandro, az utóbbi a Dolores becézése.)

A bíró szerint ha a Lola nevet törvényesen használni lehet, akkor ezt a Pepa esetében sem szabad megtiltani. Pepa névvel az első, 1812-ben elfogadott spanyol alkotmányt illették.