A férfiak szabadidejüket leginkább a futballpályán töltik, míg a nők a pihenésre szánt időben jobbára főznek és mosogatnak. Egy frissen nyilvánosságra hozott német tanulmány szerint a férfi-nő (házi-)munkamegosztás nagyjából most is úgy néz ki, mint az ötvenes években.
Egy kedden befejeződött wiesbadeni konferencián a tudósok rámutattak, hogy noha a 21. században élünk, a nemek klasszikus megítélése alig változott valamicskét, adta hírül a dpa német hírügynökség.

Nincs igazság

"A nők és a férfiak által végzett munka igazságos felosztása szóba sem jöhet" - állapította meg Martina Gille, a Német Ifjúsági Intézet (DJI) munkatársa. A hölgyek még mindig sokkal több kifizetetlen túlórát dolgoznak, szabadidejüket pedig gyakran fordítják szociális kapcsolataik ápolására. Ezzel szemben a férfiaknál a szabadidős tevékenységek közül a sport a legfontosabb - természetesen a minden fölött uralkodó hivatás után. "A férjek szabad óráikat inkább a focipályán töltik, ahelyett, hogy a házimunkával foglalkoznának" - jegyezte meg a téma kapcsán egy frankfurti intézet szociológusnője.

A férfiak is segítenek - de csak három évig

A 2001 és 2002 között, kerek 5400 háztartásban végzett kutatás során több mint 12 000 embert kérdeztek ki napirendjükről. Ehhez hasonló tanulmányt legutóbb tíz évvel ezelőtt végeztek. Noha a nők keresőképes csoportja időközben 40-ről 61 százalékra nőtt, még mindig rájuk hárul a ház körüli teendők oroszlánrésze, ráadásul még a gyerekneveléssel is szinte csak ők foglalkoznak. A kapott eredmény szerint a férfiakat még saját csemetéjük sem zökkentheti ki megtervezett napi időbeosztásból. Feleségüket pedig csak addig támogatják serényebben a gyermeknevelésben és a házimunkában, míg a kicsi három évesnél fiatalabb. Utána alábbhagy a lendület, és ismét karrierjükre kezdenek koncentrálni.

Gyakrabban vásárolnak

Egy ponton azonban jobb eredményt mutatnak a statisztikák a tíz évvel ezelőttihez képest: manapság a férfiak gyakrabban mennek vásárolni: igaz, útjuk ilyenkor többnyire valamelyik barkácsáruház felé vezet.