Még mindig kevés a női politikus

MTI
2004.03.08. 14:01
A nők részaránya a parlamentekben rekordot ért el. Jelenleg a képviselők teljes számának 15,2 százaléka hölgy - közölte az Interparlamentáris Unió (IPU) a nemzetközi nőnap alkalmából.
2002-ben az arányszám 14,3 százalék, 2003 elején 14,8 százalék volt. Az Interparlamentáris Unió (IPU) statisztikái szerint a világ parlamenttel rendelkező 181 országának 94 százalékában van legalább egy női képviselő a törvényhozásban. Hatvanöt országban a nők aránya a parlamentben 10 százalék alatt maradt. Mindössze 30 azoknak az országoknak a száma, ahol a női képviselők aránya meghaladja a 30 százalékot, ami az IPU szerint egyfajta "küszöbráta": efölött válik ugyanis lehetővé az, hogy a nők valóban befolyásolják a parlament munkáját.

A nőközpontú Ruanda

A ruandai parlament a legnőiesebb: itt a választottak 48,8 százaléka nő, ami részben annak is köszönhető, hogy a nőknek eleve a mandátumok 30 százalékát biztosítja az alkotmány. Korábban Svédországban tartották nyilván a létszámhoz képest a legtöbb női képviselőt. Svédország ma 45,2 százalékkal következik Ruanda után, majd Dánia jön 38, Finnország 37,5 százalékkal.

Kuvaitban nincs is női törvényhozó

Azokban az országokban, amelyek Ruandához hasonlóan valamilyen konfliktust követően választottak parlamentet, gyakorta viszonylag magas a nők aránya a törvényhozásban: Mozambikban 30 százalék, Dél-Afrikában 29,8 százalék, Namíbiában 26,4, Kelet-Timorban 26,1 százalék. A másik végletet a csendes-óceáni Mikronézia, Nauru, továbbá Kuvait alkotja, ezekben az országokban nincs női törvényhozó. Az arab országokban a női képviselet aránya átlag 6,2 százalék.

2003-ban 38 parlamenti választást tartottak, és az érintett országok felében különböző kvótákkal és más intézkedésekkel növelték a nők esélyeit.

Ritkán töltenek be vezetői posztot

Az érem másik oldala, hogy a képviselővé választott nőket ritkábban állították vezető posztokra, mint korábban. 2000-ben még 25 nő töltötte be a parlament vagy valamelyik háza elnöki tisztségét, ma csak 21. Hét egykamarás törvényhozással rendelkező országban választottak nőt a parlament elnökévé, ezek a következők: Dominika, Észtország, Grúzia, Lettország, Magyarország, Moldávia és San Marino.