horoszkóp

Lettország betiltaná a melegházasságokat

2005.09.16. 10:59
Az összeurópai irányzattal szembeszegülve Lettország módosítani akarja alkotmányát, és azt akarja, még komolyabban tiltsák az azonos neműek házasságát.

A rigai parlament csütörtökön megtette az első lépést a melegházasságok alkotmányos tilalma felé azzal, hogy megszavazta, az alkotmánymódosítási javaslat kerüljön megvitatásra az illetékes parlamenti bizottság elé, írja a pride.hu.

Ha megszavazzák betiltják

Ha a rigai parlament alkotmányügyi bizottsága megszavazza a módosítást, az visszakerül a plénum elé, ahol a szavazatok kétharmada szükséges a végleges elfogadásához. A 100-tagú Saeimában 55-en szavaztak igennel, csupán egy képviselő voksolt nemmel, a többiek tartózkodtak vagy távol maradtak a szavazástól.

A lett törvények eddig sem tették lehetővé homoszexuális párok házasságát, a módosítás beterjesztői szerint azonban az alkotmány módosítása "megerősítené a tilalmat, miközben szerte az Európai Unióban növekszik a melegházasságok elfogadottsága".

Hiába a küzdenek a jogaikért

Hiába harcolnak jogaikat oly erősen a homoszexuálisok sok európai országban, Lettországban akkor sem szabad megengedni a házasságukat - jelentette ki Inese Slesere, a kormányon lévő jobboldali-populista Lettország Első Pártja (LPP) képviselője.

A brüsszeli székhelyű meleg világszervezet, az ILGA európai szekciójának egy lett tagja, Juris Lavrikovs szerint az alkotmánymódosítás terve összefügg a jövő évi választásokkal. - A nyári melegparádé ügye egyesítette a letteket és az oroszokat, az amúgy szembenálló frakciók a melegekben személyében megtalálták a közös ellenséget, amelyet felmutatva a jobboldal most híveket toborozhat magának mindkét szekértáborból.

Melegparádé családi körben

Alig ötvenen vonultak fel júliusban, Rigában az ország történetének első melegparádéján. A kevés számú felvonulót, gyűlölködő megjegyzéseket üvöltöző és tojásdobáló népes tömeg kísérte.

A kis baltikumi szovjet utódállam az első ország Európában, amely - az árral szemben úszva - amerikai mintára alkotmánymódosítás útján akarja "örökre" betonba foglalni a meleg párok jogfosztottságát.