horoszkóp

A pasik szerint jó ma nőnek lenni

2007.03.08. 14:34
Eredetileg azért találták ki a nőnapot, mert nem volt jó a nőknek. De a Velvet által megkérdezett férfiak szerint ez ma már nincs így. Jobb nekik, mert ha jól néznek ki, könnyebben találnak munkát. De lehetnek háztartásbelik, vagy akár a testükkel is kereshetnek pénzt.

Irigylik a férfiak a nőket, legalábbis ez derül ki nem reprezentatív körkérdésünkből. Nőnek lenni sokkal jobb - vélik az erősebb nem képviselői. Például azért, mert a nőknek nem kell erekciót produkálniuk, nem dolgoznak, vagy ha igen, könnyebben találnak állást és egyszerűbben jutnak előbbre a munkahelyükön. Ráadásul előttük a lehetőség, hogy bármikor passzív résztvevői legyenek bármilyen szexuális aktusnak. Persze interjúalanyaink nem mindig fogalmaztak ilyen árnyaltan.

A Nemzetközi Nőnap históriája
A Nemzetközi nőnap hagyománya 1857. március 8-án kezdődött a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések ellen tiltakozó amerikai nők demonstrációival. 1909. február 28-án az Amerikai Szocialista Párt határozata szerint szerte az Egyesült Államokban megtartották az első Nemzetközi nőnapot, 1913-ig február utolsó vasárnapján ünnepelték a nőket. 1910-ben a Szocialista Internacionálé is megalapította a nőnapot, segítségként az egyetemes női választójog kivívásához, de pontos időpontot nem jelöltek ki. Egy évvel később 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban ünnepelték a Nemzetközi Nőnapot. A gyűléseken résztvevő férfiak és nők a szavazati jog és a tisztségvállalás joga mellett a munkavállalás, szakmai továbbképzés jogát is követelték, valamint azt, hogy szűnjön meg a munkahelyi megkülönböztetés. 1914-ben -miután két millió orosz katona elesett a fronton- az orosz nők február utolsó vasárnapját tüntettek a kenyérért és a békéért. Négy nappal később a cár lemondásra kényszerült, az ideiglenes kormány megadta a nőknek a szavazati jogot. Ez Oroszorszában akkori Juliánusz naptár szerint február 23-ára esett, ami az általánosan használt Gergely-naptár szerint március 8-ának felel meg.

A nők helyzetét megítélő férfiak közül a kisebb táborba tartozik a 88 éves Hostrecher József. A bácsi a múltba révedezve megállapította, hogy jobb ma a férfiaknak, mint a nőknek: egy férfinak ugyanis nincs annyi gondja a háztartásban. Hostrecher József szerint azonban minden attól függ, sokat veszekszenek-e a családban. Az idős bácsi szabad asszociációval felidézte csípőműtétjét, majd megállapította: ez olyan régen történt, amikor a férfi még annyit keresett, hogy el tudta tartani a nőt.

Fotók: Katona Boglárka

Körkérdésünk legifjabb résztvevője, Gorjánácz Márió nem rendelkezik ilyen átfogó ismeretekkel, de úgy sejti, hogy nőnek lenni nehezebb lehet: "ők szülik a gyereket, meg ilyenek" míg a férfiak "csak ott vannak". Márió ettől függetlenül is inkább férfi maradna.

Horváth József is együtt érez a gyengébb nemmel. Szerinte nem jól van az, hogy a nők ennyit melóznak a háztartás mellett. "Nem a nőket kellene dolgoztatni, hanem a férfiakat jobban megfizetni, a bölcsődéket pedig bezárni, hogy a nő otthon maradjon és gyereket neveljen" - ismertette programját Horváth József. Hozzátette, gyermekkorából úgy emlékszik, a szülőanyák mindig odahaza voltak, ritkán dolgoztak.

Mánya Simon empirikus ismeretei alapján homlokegyenest ellenkezően vélekedik. Szerinte sokkal nehezebb a dolguk a férfiaknak, mert a nőknek nem kell erekciót produkálniuk. Ebből egyenesen következik, hogy sokkal jobb nőnek lenni. "Ha tehetném, újra nő lennék, mert úgy kúrnának a pasik, mint a gép" - tréfálkozott Mánya.

Egy, a társaságában lévő alacsony kopasz férfi -aki a többiek élcelődéséből következtethetően megjárta a börtönt és így megtapasztalta a női lét árnyoldalait- azért érzi helyzeti előnyben a szebbik nemet, mert "szopatják, basszák őket és még pénzt is keresnek vele".

Szofisztikáltabban fogalmazott Vékony Róbert. Szerinte a nőknek könnyebb az életük, mert a férfiak többet vállalnak munkában. "Nem azt mondom, hogy nincs elég dolga egy nőnek, de a munka és a család eltartása a férfinek nehezebb. Persze attól is függ, hogy a párja mennyit segít neki" - pontosított Vékony Róbert.

Karafiát Ferenc eszmefuttatásából csak lényeget emeljük ki, a beszédhibás férfi szavainak többségét nem sikerült dekódolnunk. A hajléktalan férfi megállapította, azért vannak rosszabb helyzetben a nők, mert bombázónak kell lenni ahhoz, hogy nőként érvényesülhessen az ember. A csúnya nőknek viszont kétségtelenül rosszabb a sorsuk, mint a csúnya férfiaknak. Karafiát Ferenc mindettől függetlenül boldog, hiszen mint fogalmazott: "kajám megvan, piám megvan, egyéb nem kell".

Nyéki Attila is hasonló véleményen van: rengeteg előnnyel jár a női lét. "Aki jól néz ki, azt általában úgy is kezelik a munkahelyeken. A mai világban ez így megy" - fogalmazott sejtelmesen a kétméteres fiatalember.

A nála jó pár fejjel alacsonyabb Sztojka Vilmos a könnyebb megélhetésben fedezi fel a női lét attribútumát. Szerinte a nők állást is könnyebben találnak. De csak addig jobb a szebbik nemnek, amíg nem kell fizikai munkát végezniük, nincs családjuk és nem hárul rájuk a gyereknevelés.

Szabó József azért irigyli a nőket, mert sok közülük a háztartásbeli még akkor is, ha nem nevelnek gyereket. Főleg vidéken. Ott szerinte a nők a hetven százaléka nem dolgozik, csak a ház körül tesz-vesz.