Nem sietik el a nősülést az amerikai férfiak

MTI
2004.06.25. 11:39
Bár sok fiatal amerikai férfi hisz a házasságban, legtöbbjük szívesen húzza-halasztja a boldogító igen kimondását, amíg éretlennek érzi magát a nősülésre - derült ki egy amerikai felmérésből.
"A férfiak nagy többsége elfogadja a házasság intézményét" - jelentette ki Barbara Dafoe Whitehead, a New Jersey-i Rutgers egyetemen folyó National Marriage Project (Nemzeti Nászterv) vezetője, ám hangsúlyozta, "a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy az urak szívesen halogatják az esküvőt, amíg lehet".

Mindent a maga idejében

A tanulmány szerint a 25-34 év közötti heteroszexuális férfiak 49 százaléka meg akar nősülni, ha megtalálja a nagy őt, de 53 százalékuk úgy ítéli meg, hogy fölösleges túlságosan elsietni a dolgot. A férfiak kivárják, amíg megfelelő iskolai végzettségre és kielégítő munkahelyre tesznek szert, menet közben pedig élvezik az agglegényélet örömeit - magyarázta Whitehead.

Unszolás

Az ugyanehhez a korcsoporthoz tartozó férjek 81 százaléka kijelentette: azért szánta el magát a sorsdöntő lépésre, mert úgy érezte, eljött az ideje. A nős férfiak 15 százaléka ismerte be, hogy jövendőbelije unszolásának engedve járult az anyakönyvvezető elé.

Whitehead szerint, ha egy nő férjhez akar menni, ne habozzon, adja a kiszemelt férfi tudtára, mire vágyik. "Természetesen nem hozzuk szóba a házasságot a második randevún, de egy tartós kapcsolatban nem árt, ha fölvetjük a témát" - vélte a kutató.

A többség boldogabb, 22 százalék szerint tévedés

A felmérés szerint a nős férfiak 94 százaléka úgy érzi, boldogabb, mint a nőtlenek, 73 százalékuk úgy látja, hogy szexuális élete kiteljesedett, 68 százalékuk szerint a házasság megszilárdította pénzügyi helyzetüket.

A felmérésben szereplők 22 százaléka véli úgy, hogy a házasságot nem neki találták ki. Ezek a megrögzött agglegények szerelmi csalódásokon átesett nőgyűlölők, esetleg félnek a válástól vagy szabadságuk elvesztésétől.

A felmérést a Nemzeti Nászterv megrendelésére 1010 fiatal férfi körében az Opinion Research Corporation közvélemény-kutató intézet végezte idén februárban, 4 százalékpontos hibahatárral.