Három egyszerű lépést kell elsajátítani a vágyak valóra váltásához, állítja az Édesvíz ezoterikus kiadó vezetője. A szakembert egyrészt a boldogságiparról terveztük kérdezni, másrészt arról, hogyan kérjünk kis és nagy dolgokat az univerzumtól, ő ugyanis hiszi, mindez lehetséges.

„A pénz, a nő, és a hírnév az a három kötőerő, amely az anyagi világban tartja az embert. A nő természetesen a szexualitást szimbolizálja, hiszen a nő hordozza a szexusnak a látható és láthatatlan finomfizikai részét. Nézzük csak meg Hollywoodot, nem ezekről szól? Pénz-hatalom-hírnév- élvezetek-szex. Az élet egyik legfontosabb mozzanata az, hogyan megyünk át ezen a három, legszigorúbb ellenőrző ponton.” – vágott a mondanivalója közepébe Novák András az Édesvíz kiadó vezetője, akit egy indiai utazása előtt látogattunk meg annak apropóján, hogy nem régen egy újabb könyvet jelentetett meg a virágzó boldogságipar részeként, ezúttal is a kiadója gondozásában.

Erős fenntartások

Klikk a képe!

A kiadó vezetője eredetileg azt tervezte, hogy Ester és Jerry Hicks Kérd és megadatik című könyvét találomra felcsapja egy újságíró jelenlétében, és az azon az oldalon található okosságokról, „üzenetről” beszélget vele részben azzal a céllal, hogy az megtalálja a nyilvánosságot.

Az értekezést azonban más irányban indítottuk el, a könyvet előzőleg olvasva ugyanis erős fenntartásaim voltak, mert legfőbb mondanivalója, hogy a vágyak valóra váltásához csupán három egyszerű lépést kell elsajátítani. Elsőként fogalmazzuk meg a kívánságunkat, és kérjük azt. A második lépés az emberi akarattól függetlenül működik, a kérésre állítólag a „Forrás”, a világegyetem válaszol, és egyúttal azt a különös dolgot is állítja a szerző, miszerint minden vágyat, minden alkalommal teljesít. A harmadik lépés pedig, hogy a választ meg kell hallani, elfogadni és befogadni.

Háború, válás, és boldogságipar

Fel is vetettem a legegyszerűbb példát, hogy például árvizet, és madárinfluenzát kevesen kérnek, mégis megadatik, de jelezte, a felvetésem naiv, mert ne feledkezzek meg a karmáról, és ennek tükrében arról, hogy a háborúkat előidézik. „A balsors is a teremtés része. Ha valaki most válik a feleségétől, azt ő idézte elő pár évvel ezelőtt, amikor például megcsalta, vagy becsapta, vagy cserben hagyta, és egyszerre csak eljutott addig a pontig, amíg a felesége azt mondta, nem akar vele tovább együtt élni” – mondta Novák hozzátéve, ezt megérteni valójában igen egyszerű: van a hatás, és az ellenhatás, mely törvényszerűséget a fizikában már az iskolában megismertünk.

Bekapcsoltam tehát a diktafont és reméltem, egyúttal megtudom a spirituális tanácsadók, az önjelölt mesterek egyre inkább irritálóbb népszerűségének okait is.

Új ház, új házasság

„Az ezotéria ma már sajnos trendi, hogy ezt a csúnya kifejezést használjam, és sokan – ha értik, ha nem - ezért foglakoznak vele” – kezdte Novák András az utóbbi magyarázatát. „A popularitás oka a boldogságvágyban keresendő, mert ugye az oly sokszor használt boldogság fogalomról legtöbbször kiderül, hogy csak illuzórikus. Mennyi ideig tart egy ma vásárolt ruhadarab varázsa? Vagy egy új autóé, házé, házasságé? Nem sokáig. Elsősorban azt kellene megtanulni, hogy a boldogság a tartós, harmonikus, kiegyensúlyozott életet kellene, hogy jelentse. Azt, hogy bármilyen helyzetben jól vagyok, jól érzem magam, és indifferens, hogy milyen autóban ülök, milyen országban koptatom a flasztert vagy a homokot, szeretem az életet, az életet befogadom, és az élet befogad engem.” – folytatta a könyvkiadó.

Novák András több különböző művészeti ágban alkot – irodalom, film, fotózás, zene – és rendszerváltás évében indította el ezoterikus könyvkiadóját. Megemlítette, épp egy nemzetközi filmes produkción dolgozik, amelyről úgy tartja, „a hagyományos értelemben vett racionális, látszólagos nehézségek, úgymint a pénz hiánya, vagy bármi más itt nem számítanak.” Az utazásai közül leginkább India volt nagy hatással rá, ahol a vaishnava tanokat közelebbről megismerte.

Mert ön megérdemli

Visszatérve a „Kérd és megadatik” című olvasmány üzenetére, Novák úgy tapasztalja, az emberek megrögzött önbizalomhiányban szenvednek, és többek közt ezért is meglepő számukra, hogy kérhetik a vágyaik teljesítését.

„A világ legnagyobb reklámjának tartom a L’Oréál – Mert megérdemlem! illetve Mert ön megérdemli! szlogenjét. Meg merem kockáztatni, hogy egyfajta spirituális reklámról van szó. A szívben rejlő vágyat szólították ugyanis meg, nem pedig a terméket magasztalták. Az alapvető probléma, hogy jobban figyelünk arra, amit nem kívánunk, mint arra, amit kívánunk, vagy ha kívánunk is valamit, nem érezzük úgy, hogy érdemesek vagyunk rá, hogy megkapjuk, és így automatikusan körbebástyázzuk magunkat ellenállásainkkal. Sajnos a női nem kóros önértékelési zavara ehhez a sikertelen, önsorsrontó magatartáshoz jócskán hozzájárul. Minden gondolatunk megvalósul, akár akarjuk, akár nem! Ez tény. Az is megvalósul, ha azt mondjuk: én nem vagyok képes, vagy méltó erre. Ne csodálkozzunk, ha így minden marad a régiben” – mondta a könyvkiadó.

Ekkor már jócskán kezdtem elveszteni a fonalat, és Novák András látva értetlenségemet, kiinvitált a lakása erkélyére és körbemutatott. A rózsadombi teraszról a Parlamentől a Gellérthegyig ellátni, és a könyvkiadó arról kezdett beszélni, hogy mindig erre a látképre vágyott. Elmondta, megszületett benne a vágy, hogy nagyobb lakásba költözzön, és ezt kérte a „Forrástól”. Úgy tartja, ezzel lett egy panorámás lakása. Elismerősen megjegyeztem, szerencséje volt. Novák azonban megrökönyödött ezen a kijelentésemen, és kérte, kapcsoljam vissza a magnót, hozzáfűznivalója van. Mint utólag kiderült, egy komplett monológ.

Naprendszer és Newton

Nézze meg képeinket!

„Ha Istent, az Univerzumot, a Forrás ajándékát szerencsének lehet nevezni, akkor hívjuk úgy. De valójában fogalmunk sincs mindezek határtalanságairól, mindenhatóságáról. Aki egy szempillantással teremt olyan természeti csodákat, mint amik között időtlen idők óta élünk - beleértve a legnagyobb csodát, magát az embert - aki könnyedén hozott létre olyan naprendszereket, bolygókat, köztük a Holdat, amely évmilliárdok óta minden éjjel, megmozgatja az óceánokat és a tengereket, - máig sem tudjuk, hogyan! Vajon milyen nehézséget okozhat ennek az Intelligenciának az, hogy hozzásegítsen minket a mi kis hétköznapi vágyaink beteljesüléséhez. Hogy legyen jó állásunk, szép ruhánk, szép autónk, szép házunk, és jó módban élhessünk, amíg meg nem halunk.”

”Vagy aki ennél kicsit többre vágyik, hagy csinálhasson könyveket, forgathasson filmeket, váljon azzá, aki igazából lenni akar, tegyen meg bármit, amit csak megtehet, tegyen szert bármire, amire csak szert tehet. A legfontosabb dolog az, hogy megtanuljuk végre használni ezt az óriási energiát, amelyről akkora koponyák, mint Newton és Einstein tudták, hogy Isteni! Sokan bizonyították, hogy mire lehet használni ezt az energiát, és mi mindent el lehet vele érni, lásd Bill Gates, Steven Spielberg példáját, hogy csak két nevet említsek korunk sikeres alkotói közül. Egyedül rajtunk, pontosabban a szabad akaratunkon múlik, hogy mire használjuk ezt az értékes energiát.” – zárta Novák András.

Lakógyűlés

A beszélgetésünk óta eltelt jó néhány hét, és miután leülepedett az élmény, kedvem támadt mindezt kipróbálni egy relatíve banális helyzetben. Attól a bizonyos forrástól kértem, hogy a lakóközösségünk éves közgyűlésén a szomszédok elfogadják, hogy a csőszerelési munkákat a közös költségből fedezzük, lévén a káosz a lakás alatt van. Elfogadták. Azóta azon gondolkodom, vajon mindezt a forrást tette lehetővé, vagy a lakóközösség képessége a józan belátásra.