Az Ohkult nevű üzletben tett látogatásunkkor még nem sejtettük, hogy mire ezek a sorok megjelenek, a vállalkozás sorsa is eldől: február végén lehúzzák a rolót. A kultcikk-vizit során valamiféle felettes rendező elvet kutattunk a bolt kínálatában, ám az a fránya kohézió folyamatosan kicsúszott a kezünkből.
Ezentúl nem csupán az utca trendi emberét kutatjuk lázasan, hanem a modernség jegyében működő, egyedi arculatú üzleteket is - döntöttünk. E célkitűzés első számú állomása az Ohkult, ami úgy néz ki, mintha Brooklyn bohém negyedének közepéről fellőttek volna egy boltot, ami valamiért épp a Madách téren fogott talajt.

Kovács Levente, az üzlet Dr. Marharépa néven ismert vezetője a következőképpen jellemzi a már csak február 27-ig üzemelő intézményt: "Bevállalós, helyenként pornográf, helyenként vicces, olykor cinikus."

Alsó szint

Tekintse meg képinket!
Először a helyi fejlesztésű kétfejű macit és a zsebmonyó nevű fura lényt mutatják be az üzletbe tévedőnek; mindkét futurisztikus izé az eladólányok kreálmánya. Az is kiderül, hogy a bulvárcímlapra kívánkozó kétfejű emlősnek komoly rajongótábora van Nagy-Britanniában.

Végigmustráljuk a kínálatot és sehogy sem fér a fejünkbe, milyen rejtett szelektáló elv szerint kerültek egymás mellé a tárgyak: Hello Kitty, Primal Screem CD (3800 Ft), álarc, Jordi Labanda füzetek (600-2000 Ft), külföldi trendmagazinok, "Alleluja" feliratú citromsárga spriccelő (100 Ft), Twin Peaks videókazetta, Euro Step társasjáték és a minden apró szegletből figyelő David Bowie-relikviák. Mint megtudjuk, a 2002 októberi nyitás után rögtön Bowie-hónapot rendeztek, mert a tulajdonosok szeretik.

Felső szint

Az emeleten kapott helyet a divatszekció, és a kortárs művészek munkáit felvonultató tárlat. A PUCC alkotói csoport egyedi tervezésű ruhadarabjai uralják a terepet, de akad itt iparművészek által létrehozott fehérnemű-kollekció és Ohkult logóval ellátott kabát is. A felsőrészek ára 6000-10 000 forint között mozog, a legolcsóbb vászontáska 1250 forint. Dr. Marharépa elárulja, hogy Laár András itt vásárolta "csirkesapkáját", az animás Prieger pedig egy Bowie-szuvenírt. Amikor már-már azt hisszük, hogy megfejtettük az emelet tárgyai között fennálló kapcsolatot (ti. hevenyészett kortárs képző - és iparművészeti seregszemle), ismét gajra megyünk: megpillantunk ugyanis néhány nagyobbfajta terráriumot, annak mélyén pedig egy-egy méretarányosan kicsinyített gipsz vadállatot (darabja átlag 30 000 forint).

Dr. Marharépa definiál

Végső elkeseredettségünkben felkeressük az üzlet honlapját, ami nagyon szép, informatív és színes, kohéziókérdésben azonban nem ad megnyugtató választ. Így saját megfejtés híján visszakanyarodunk dr. Marharépa töredékesen fülünkben maradt szavaihoz: "Olyan termékeket válogattunk össze az Ohkultba, ami máshol nincs." Ennyi. Mindenesetre kár hogy megszűnik, mert jó hely és még a használt elemeket is befogadják.

Felhívás az Ohkult honlapján a kényszerű bezárás kapcsán
"Ha valaki szervezne egy Peking - Budapest - Miami élő láncot, betiltaná a betiltást, megvenné a filmjogokat, hálózsákban éhségsztrájkolna a Parlament előtt, meztelenül végigfutna az Andrássy úton, felajánlaná egyévi fizetését, vagy az arcunkba vágná hogy brehehe, írjon gyásztáviratot: info@ohkult.hu"