horoszkóp

Az okos férfiak a buta nőket szeretik?

2005.01.05. 16:40
Egy angol kutatás szerint az okos férfiak nagyobb eséllyel házasodnak meg, mint az alacsonyabb intelligenciájúak. Nőknél viszont ez az arány épp a fordítottja: az okos kislányokból lett sikeres nők esélye a pártalálásra intelligenciájukkal arányosan csökken. De ha az okos férfiak nem őket veszik el, akkor ki marad nekik?

A nőket sokkal inkább vonzza az ész, mint az izom - állítja egy angol felmérés, melynek során általános iskolától egész a középkorúságig követték 900 férfi és nő sorsát. Négy angol egyetem tudósai felmérték az alanyok IQ-ját 11 és 51 éves korukban, és összevetették ezt azzal, hányan házasodtak meg, illetve mentek férjhez közülük. Az eredmények alapján úgy tűnik: a magas intelligencia-hányadossal rendelkező kislányok közül később kevesen mentek férjhez, míg a hasonló adottságú fiúk könnyen találtak maguknak párt.

Az eredmények alátámasztják a pszichológusok megfigyelését, ami szerint a magas végzettségű, sikeres nők nagyon nehezen találnak maguknak olyan férfit, aki kellően érdekes lehet számukra. A kapcsolatterapeuták szerint pedig a diplomás férfiak többnyire olyan, "anyatípusú" nőt keresnek, akitől a rendezett családi hátteret várják el, amíg ők karrierjükben érvényesülnek. Ugyanakkor a karrierista nők ritkán találnak olyan férfit, aki feladná értük a saját szakmáját, és vállalná, hogy "háztartásbeli" férjként éljen felesége mellett.

Gyerekkori behatások

A gyermekkori intelligenciahányados úgy tűnik, befolyásolja a későbbi házastársi kapcsolat valószínűségét. Ez azért fontos, mert az olyan gyermekkori behatások, amelyek a felnőtt egyén családi állapotára is kihatnak, hatással vannak a jövendőbeli egészségi állapotra és az elhalálozásra is" - állítja a tanulmány, amely a személyiségfejlődéssel foglalkozó Journal of Personality and Individual Differences című szakfolyóiratban jelenik meg.

Okosak a butákkal, és viszont?

A fiúknál minden 16 pontos IQ-emelkedés 35 százalékkal növeli a felnőttkori házastársi kapcsolat esélyét. Lányok esetében ugyanez a 16 pontos növekedés 40 százalékkal csökkenti ezt a lehetőséget. Az ilyen eredmények magyarázatot adhatnak az olyan meglepőnek tűnő tényekre is, hogy például Vic Reeves, az Angliában szellemessége miatt közkedvelt és sikeres tévékomikus miért választott egy 30 éves fehérneműmodellt feleségéül. Ugyanakkor Renée Zellwegert a férfiak csak addig üldözik szerelmükkel, míg a színésznő a csacska Bridget Jonest játssza - a valódi életben azonban csupa megfeneklett kapcsolatról olvashatunk vele kapcsolatban. Zellweger a texasi egyetem angol szakán végzett, és a múlt hónapban ismét véget ért egy kapcsolata, ezúttal Jack White-tal, a White Stripes énekesével.

Christiane Northam, a Relate nevű kapcsolati tanácsadó szervezet szakembere szerint "az IQ alapján ítélni talán kicsit ijesztően hangzik, de igazság szerint a férfiak nem akarnak maguknál okosabb nővel kezdeni. Erősíti a kapcsolaton belüli pozíciójukat, ha partnerük nem zavar sok vizet. Manapság egyre több nő kérdőjelezi meg a házasság intézményét. A múltban azonban a diplomás férfiak voltak az álomférjek, az alacsony intelligenciahányadosú nők számára pedig nem volt más lehetőség a társadalmi megbecsülés és hatalom elérésére, csak ha férjhezmentek."

Emancipáció vagy párkapcsolat?

Dr. Paul Brown, párkapcsolati pszichológus úgy véli: "A harmincas éveik végén járó nők, akik elvégezték az egyetemet és aztán a karrierjük építésével foglalkoztak, egyszercsak azt veszik észre: a férfiak egyszerűen nem elég érdekesek számukra. Ez nagyon nehéz ügy: a nők függetlenséget akarnak, ugyanakkor nagyon vágynak egy párkapcsolat biztonságára."

Claire Rayner író és rádiós műsorvezető 47 éve él házasságban Desmond Raynerrel, aki színészi karrierjét adta fel felesége kedvéért. A feleség így vélekedik: "A nagyon intelligens férfiak többnyire olyan hivatást választanak maguknak, ami sok idejüket és energiájukat köti le. Ezért aztán amolyan ódivatú feleségre vágynak, aki rendben tartja az otthont, és gondoskodik róluk, ahogy az anyjuk tette annak idején. Az okos lányok viszont jól megjegyezték a régi mondást: »a férfi előbb a karjába zár, aztán a konyhába«."