horoszkóp

Nincs szexisebb az önbizalomnál

2005.08.21. 10:33
Hogy valaki az élet királynője vagy szürke egérke lesz-e, sokkal kevésbé függ a külső adottságaitól, mint azt gondolnánk. Az önbizalom részben öröklött személyiség- jegy, de szerencsére fejleszthető is.

Hogy az önbizalomnak sokkal több köze van öröklött hajlamainkhoz, mint külső megjelenésünkhöz, azt a legújabb kutatások is bizonyítják.

Az amerikai pszichológus és genetikus, dr. C. Robert Cloninger által kidolgozott személyiségelmélet szerint mindannyiunk karakterét hét kulcsfontosságú tényező határozza meg: a konfliktustól való félelem, a tudásvágy, a céltudatosság, az együttműködési készség, az ellenálló képesség, a becsvágy és az önbecsülés. Öntudatos társainknak kisebb adag jutott a konfliktustól való félelemből és annál nagyobb a határozottságból.

Merész vagy félénk?

Amerikai agykutatóknak köszönhető az az elmélet is, amely szerint alapvetően a génjeink határozzák meg, személyiségünkben a visszafogottság vagy merészség ösztönzése érvényesül-e erősebben. A szakemberek úgy vélik, az öntudatos magatartás mögött velünk született agyi mechanizmus áll, amely viselkedésünket a "boldogsághormonok" útján vezérli. Ha izgalmas élményben van részünk, agyunkban felszabadulnak az olyan eufórikus érzést kiváltó vegyületek, mint a dopamin és a szerotonin. A tudósok úgy találták, létezik egy olyan génvariáns, amelynek tulajdonosai az izgalom utáni megnyugvást másoknál intenzívebben élik át. Valószínűleg ezzel a genetikai háttérrel magyarázható a folyton extrém élményekre vadászó adrenalinfüggők magatartása is.

A tengerentúli tudósok azt is kimutatták, hogy akadnak olyan szerencsés nők, akik a szerotoninszintet szabályozó génnel jönnek a világra. Mivel a szabálytalan szerotoninszint lehangoltságot és depressziót idéz elő, a fenti gén boldog birtokosai Dean H. Hamer vizsgálatai szerint az átlagnál jóval céltudatosabban lépnek fel, és nem rettennek vissza a konfliktusoktól. A szerotoninból és dopaminból kevert koktél hatása alatt az ember úgy érzi, mintha tökéletesen ellenőrzése alatt tudná tartani az életét és a sorsát: ez az az érzés, amelyből az önbizalom táplálkozik.

A génekről azonban szerencsére ugyanaz mondható el, mint amit a horoszkópok elé szoktak odaírni biztatásként a csillagokról: nem determinálnak, csak hajlamosítanak. Vagyis akármilyen félénk géneket örököltünk, neveltetésünk és élet- tapasztalataink jóvoltából még kifejleszthetünk rendíthetetlen önbizalmat. Nem véletlen, hogy egyre több nagyvállalat alkalmaz pszichológusokat és pszichotrénereket, akik a legvisszafogottabb dolgozó egóját is sikeresen pumpálják fel.

Eltűnik a kisegér

Az önbizalomserkentő tréningek tényleg jól tudnak elsülni. Ezt követően azonban egy leckét azért még meg kell tanulnunk: azt, hogy a magabiztosság ne csak külső máz legyen, hanem átélt, belső meggyőződés. Ahogyan a nők filmcsillaggá varázsolására szakosodott New York-i bőrgyógyász magyarázta az egyik páciensének: "Nincs szexisebb az önbizalomnál. De én csak kívülről szépíthetlek meg, belülről csak te szépítheted saját magad."

A teljes cikk az ELLE augusztusi számában olvasható!