A homoszexuálisok hajlamosabbak az öngyilkosságra

MTI
2004.04.29. 10:01
Egy német nyelvterületen végzett kutatás szerint a homoszexuálisok sokkal gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, és szüleik még mindig igen nehezen fogadják el másságukat.
A homoszexuálisok hétszer hajlamosabbak az öngyilkosságra, mint a heteroszexuális beállítottságúak - tárta fel egy német nyelvterületen végzett, egyedülálló felmérés.

A precedens értékű kutatás szerint a leszbikusok 17 százaléka, a meleg férfiaknak pedig 12 százaléka kísérelt meg legaláb egyszer önkezével véget vetni az életének. Ez azt jelenti, hogy Ausztriában minden harmadik öngyilkossági kísérletet saját neméhez vonzódó személy hajt végre - ismertette Martin Plöderl, a Salzburgi Egyetem kutatója.

Plöderl szerint a melegek az átlagosnál gyakrabban esnek depresszióba, gyakrabban gondolnak az öngyilkosságra, terveznek, vagy kísérelnek meg ilyent. Szerinte a sérülékenység fő oka a kisebb társadalmi támogatottság, főleg a szülői támasz hiánya.

Negatív szülők

A felmérésben megkérdezett apák 30 százaléka és anyák 20 százaléka még mindig "negatívan," vagy "nagyon negatívan" viszonyul gyermeke homoszexualitásához. Ehhez járul, hogy gyakran maguk a melegek is nehezen fogadják el saját irányultságukat, a reménytelenség és a kisebbrendűség érzése vesz erőt rajtuk és gyakrabban találkoznak öngyilkossági kísérletekkel is ismeretségi körükben.

Plöderl szerint az egészségügyi ellátó rendszert jobban fel kellene készíteni a homo- és biszexuális emberek szükségleteire, és nyilván sokat saegítene a lakosság tolerancia-sziontjének növekedése is, hiszen ennek eredményeként családon belül is változna a gondolkodásmód.