Február 23-án ismét összegyűlnek az egykori császárváros előkelőségei egy táncos mulatságra a Ringen álló Operaházban.

Bécsben immár 1935. januárja óta évente megtartják a környék egyik legnagyobb bálját, az Operabált.

Az úri közönség táncol

"Színek és muzsika bódulata, a legelbűvölőbb hölgyek szépségparádéja. Előkelő vendégek. Túláradó jókedv: némileg szertartásos vidámság, amely négyezer szerencsés embert összeköt. Egy kevés valcer, egy kis bor és nagyon sok életöröm. Sugárzó órák, fénylő éjszaka - Operabál Bécsben" - írta annak idején a Neue Wiener Journal a 71 év előtti első operabálról.

Az Operabál azonban akkor sem volt egyszerűen csak egy a sok közül. A császári birodalom megszűntét követően a nyomasztó gazdasági helyzetben ez a társadalmi esemény a felemelkedés és a derűlátás jelképe volt. Másnap, 1935. január 27-én ezt írta a Wiener Zeitung: "Amikor Ausztria kicsi lett, akkor az osztrákok is kicsinyek lettek. Bécs, az udvari bálok és más nagyszabású társadalmi események városa a vajaskiflik és a táncos teadélutánok városa lett... Ma már más a helyzet, az Operabál az optimizmus győzelmi ünnepe. Az a sok ezer ember, aki tegnap az Operaházban összegyűlt, azért jött, hogy hitet tegyen Ausztria mellett".

Felhívás keringőre

Az első Operabál után azonban nem sokáig tartott a folytatás. Az időközben Németország által megszállt Ausztriában a birodalmi kormány utasítására 1939-ben, a második világháború előestéjén rendezték meg a hosszú ideig utolsó bécsi Operabált. Csak 17 év elteltével, a háborúban megrongálódott Staatsoper újjáépítését követően, 1956. február 9-én hangzott fel újból a "Mindenki keringőre!" felhívás a bécsi operaházban.

Azóta a farsang utolsó vasárnapját megelőző csütörtökön, minden évben az Operabál a bécsi báli szezon ünnepélyes záró eseménye. Az egyetlen kivétel az 1991-esztendő volt, amikor az Öböl-háborúra való tekintettel lemondták az előkelőségek látogatta eseményt, mivel attól tartottak, hogy nem tudják garantálni a magas rangú állami méltóságok biztonságát.

Madonnánál jobb a Mozart

Az idén február 23-án megrendezésre kerülő, 50-ik bécsi Operabálon kettős jubileumot ünnepelnek: a fél évszázados évforduló mellett Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250-ik évfordulóját is. Ennek okán az Operabál nyitánya a zenei zseni szerzeményeivel kezdődik, mert Mozart - amint arra a napokban Elisabeth Gürtler, a bál háziasszonya rámutatott - nemcsak lelkes táncos volt, hanem tánczenét is komponált. Attól pedig, hogy a műsort a megjelentek nem fogadják tetszéssel, egyáltalában nem tartanak a rendezők. Mint egy felmérés mutatja, az osztrákok 84 százaléka még mindig Madonna és Robbie Williams elé helyezi a nagy osztrák zeneszerzőt.

Újítanak

Az idei bécsi Operabál több vonatkozásban is tartogat meglepetéseket a múlthoz képest. Így például a nyitó valcert táncoló ifjú hölgyek fejét ezúttal korona helyett tiara díszíti majd, elmarad a műsorban szereplő művészek ünnepélyes bevonulása és a terem díszítéséhez szükséges sok ezer szál rózsát Ecuador helyett hazai termelőktől vásárolják.

A hagyományoknak megfelelően a vendégek apró emléket is kapnak: ezúttal a hölgyeknek selyemsál, az urak pedig Maria Lahr festőművésznek a Staatsoper főlépcsőjét ábrázoló rajza lesz az ajándék.