horoszkóp

Elöregszik Ázsia a lányabortuszok miatt

2004.09.02. 11:05
Népességcsökkenéshez vezethet a fiúgyermekek arányának mesterséges növelése az ázsiai országokban - figyelmeztet egy Párizsban közzétett tudományos elemzés. Ez a tendencia a nyolcvanas évektől figyelhető meg számos ázsiai országban, ekkortól lehet ugyanis orvosi vizsgálatok útján előre tudni a születendő utód nemét.
A francia országos demográfiai kutatóintézet (INED) szerdán nyilvánosságra hozott jelentése rámutat, hogy a lánymagzatok abortusszal történő ritkítása miatt - ami főként Kínában és Dél-Koreában terjedt el az előző két évtizedben, de másutt is gyakori - az ázsiai országokban a vártnál hamarabb fékeződik le a népességnövekedés, és felgyorsul a lakosság elöregedése. E két tényező együtthatása azzal a következménnyel jár, hogy a világ népessége a korábban számítottnál előbb és alacsonyabb szinten fog tetőzni.

Csak fiút akarnak

Normális körülmények között az újszülöttek generációjában 105:100 a fiú- és leánycsecsemők közti arányszám, ez az emberi faj egyik megváltoztathatatlan állandó biológiai jellemezője - emlékeztetett Gilles Pison, az INED munkatársa. A francia kutatóintézet elemezése szerint Kínában 2000-ben 100 leány újszülöttre már 117 fiúbaba jutott, Dél-Koreában 100:110 volt az arány.

A fiúk javára billenő aránymódosulás három jelenség kölcsönhatásának következménye: általában csökkent a családok mérete, a házaspárok többsége minden áron fiúgyermeket akar, végül pedig elterjedt az ultrahangos magzatvizsgálat. Az 1960-as években Kínában egy nő még átlagban hat gyermeket hozott a világra, 2001-re a kínai átlag 1,9-re, a dél-koreai 1,3-re csökkent. A kevesebb gyermekre, de fiúra mindenképp vágyó családok a 80-as évektől kezdve választották a véletlen kikerülésének rendelkezésre álló módszerét, a nem kívánt leánymagzatoktól abortuszok révén szabadultak meg. Ez felbillentette a normális egyensúlyt.

Felborult arányok

A legkisebb elmozdulás Indiában tapasztalható, ahol 2001-ben 100 kislányra 108 fiú újszülött jutott, a legdrámaibb változás a Kaukázus országaiban (Grúziában, Örményországban, Azerbajdzsánban) történt, ahol 118:100 a fiú-lány arányszám.

Ez a tendencia a népességszaporulat visszaesését vonja maga után, hisz az egyszerű reprodukáláshoz 105:100 fiú-lány aránynál átlagban 2,1 gyermeket kell világra hoznia a felnőtt korú nőknek, ha viszont az egyensúly annyira felborul, hogy 100 lánygyermekkel szemben 120 fiú születik, a népesség újratermeléséhez 2,25 gyermeket kellene kihordania és megszülnie minden egyes asszonynak - mutattak rá a francia kutatók.