Híres európai és amerikai politikusok jártak közben a román kormánynál az elmúlt években, hogy a romániai gyermekeket külföldre is örökbe lehessen adni. A külhoni örökbefogadás jelenleg illegális Romániában. Az információt Traian Basescu, az ellenzéki Demokrata Párt elnöke szellőztette meg, írják a hétfői román lapok.
A romániai Demokrata Párt elnöke olyan kormánydokumentumokat mutatott be a román sajtónak, - közölte az MTI romániai tudósítója - amelyekből kiderül: számos amerikai, francia, olasz, görög, svájci, kanadai és izraeli politikus, illetve tisztségviselő lobbizott a román vezetésnél, hogy romániai gyermekek külföldi szülőkhöz kerülhessenek - a nemzetközi örökbefogadási tilalom ellenére.

Közbenjár az amerikai demokraták elnökjelöltje

A listán olyan nevek szerepelnek, mint Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, Alvaro-Gil Robles, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Antonio Di Pietro és Jacques Santer európai parlamenti képviselők. Az amerikai törvényhozás több tagja is érintett az ügyben, így Tom Lantos, John Kerry, Edward Kennedy, Richard Lugar, Tom Harkin, Bob Smith.

A Basescu által bemutatott bizonyítékok a román kormány által összeállított listák másolatai voltak. Ezeken a külföldi örökbefogadásra kijelölt gyermek neve mellett szerepelt a közbenjáró személyiségé is.

2001 óta tilos

Románia az Európai Unió nyomására 2001-ben állította le a nemzetközi örökbefogadásokat, mivel fennállt a gyanú, hogy a gyermekek külföldre juttatásával sokan szép profitot termelnek. 2001-ig ugyanis igen sok - több mint tízezer - román gyermek került más országba.

EP-képviselők a csatlakozási tárgyalások felfüggesztésével fenyegetnek

A moratórium ellenére a román kormány az utóbbi két esztendőben mintegy ezer esetben kivételt tett, vagyis engedélyezte e gyermek külföldi elhelyezését. Ez késztetett arra az elmúlt napokban két európai parlamenti képviselőt, hogy javasolja a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését.

Egyikük éppen az Európai Parlament romániai megfigyelője, Emma Nicholson bárónő, aki ezekben a napokban Bukarestben tárgyal erről a nagy botrányt okozó témáról.

Nastase intézkedik

Adrian Nastase miniszterelnök a múlt héten újabb kormányrendeletben tiltotta meg a külföldi örökbefogadásokat, és utasította a Korrupcióellenes Ügyészséget, hogy vizsgálja ki az utóbbi tíz évben történt összes kétes ügyletet.

A neves politikusok lobbitevékenységével kapcsolatban Nastase hétfői rádiónyilatkozatában elmondta: olyan örökbefogadási ügyekről volt szó, amelyek már az embargó bevezetése előtt folyamatban voltak. A megnevezett külföldi politikusok közbenjárása biztosítékot jelentett arra, hogy a romániai gyermekek megfelelő körülmények közé kerülnek külföldön, mondta a román miniszterelnök.