Növesszen mellet őssejtből

2007.07.16. 11:14
Egy amerikai cég új eljárás kifejlesztésén dolgozik, melynek során egy páciens zsírszövetét leszívják, majd a mellébe injekciózzák. Az emberi zsírszövet ide-oda pakolgatása nem egy nagy világújdonság, de a mellszövetre nem alkalmazzák, mert nincsenek pontos eredmények arról, hogy befolyásolja-e a mellrák kockázatát.

A Cytori Therapeutics olyan eljárást dolgozott ki – bár még csak tesztfázisban van –, melynek során egy páciens valamelyik testrészéből leszívott zsírt (egy egyelőre nem ismertetett eljárással) előkészítik, kinyerik belőle az őssejteket, majd szigorúan ugyanennek a páciensek a mellébe injekciózzák, ahol az mellszövetként kezd viselkedni. Az egész beavatkozás nem tart tovább egy óránál, így akár ebédidő alatt is el lehet majd végezni. A mellek pedig fél év alatt érik el végleges méretüket.

A misztikus őssejt

Az egész hátterében az őssejt áll, ami a felnőtteknél a legnagyobb arányban a zsírszövetekben fordul elő – olvasható a Cytori Therapeutics oldalán. A hangsúly tehát nem a zsírszöveteken van, hanem azon, hogy ezekből a szövetekből lehet a legkönnyebben a legtöbb őssejtet kinyerni. Még a tudósok sem tudják, pontosan mi indukálja az egész folyamatot – ezt már a BBC írja. A szakemberek úgy vélik, hogy a beültetett őssejtek olyan jeleket bocsátanak ki, amik a vérereket arra buzdítják, hogy új szöveteket növesszenek és tápláljanak, akármennyire is furcsán hangzik mindez.

Nem egy nagy újdonság

Megkerestünk dr. Csuha Lajos plasztikai sebészt, hogy megkérdezzük, mennyire bevett szokás az emberi zsírszövet ilyen-olyan felhasználása. Kiderült, hogy a zsírleszívás nagyjából harminc éve működik, a zsírszöveteket pedig nagyjából húsz éve tudják a kuka helyett máshova is elhelyezni, például az ajkakban. A melleknél viszont eddig tabunak, vagyis inkább szakmai hibának számított a zsírszövet alkalmazása, mert nem lehet tudni, hogy mennyire okoz ez az eljárás téves diagnózist a mellrákvizsgálatok során. A megkeresett orvos szerint könnyen elképzelhető, hogy ami most hiba, az néhány év múlva bevett gyakorlat lesz, mert az őssejtek nagyon megbolygatták az egész orvoslást, de a használatukról még nincsenek stabil eredmények.

Őssejtek a szépségiparban

A Cytori Therapeutics alapvetően azért fejleszti ki az eljárást, hogy azok a betegek, akik egy emlőrák során részleges, vagy teljes masztektómián estek át, visszanyerhessék természetes melleiket. A legnagyobb kísérletben 19 japán nő vett részt, és mindnyájuk szervezete jól reagált a kezelésre, komolyabb mellékhatások nélkül. Amennyiben a beavatkozás sikeresnek bizonyul, hosszabb távon elképzelhetőnek tűnik a bevezetése a szépségiparban is, a mellnövelő műtétek esetén akár az implantátumok használata helyett.