Döntő többségben elégedettek házasságon belüli szexuális életükkel az osztrákok - állapította meg az Emnid osztrák közvélemény-kutató intézet, amely 500 - házasságban élő - nő és férfi kikérdezésének az eredményeit a napokban tette közzé Bécsben.
Az összesítések szerint az osztrák házasok 94 százaléka mondta azt, hogy boldog a partnerével, jóllehet a válások száma továbbra is magas. A válaszadók 78 százaléka elégedett a házasságon belüli szexuális életével is.

Fontos a szex

A kutatók szerint a házasságon belüli elégedettség szempontjából nagyon fontos szerepet játszik a szex, mindenekelőtt a fiatalabbak körében. Az összesítések azt mutatják, hogy a 29. életév alattiak körében 94 százalék, az 50. és 59. életév közöttieknél 79 százalék, a 60. életévnél idősebbek körében pedig 56 százalékos arányt mutatna ki a "szexográf", ha létezne ilyen műszer a szexuális élettel való elégedettség fokozatainak a mérésére.

A Reader's Digest szemlefolyóirat osztrák kiadásának megbízásából készített reprezentatív felmérés résztvevőinek a 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerelmi életében még mindig valami újat szeretne felfedezni házastársával együtt. A kutatóintézet felhívta a figyelmet arra, hogy a németek körében csak 39 százalékos az ilyen állásponton levők aránya.

A gazdagok a boldogok

Az ausztriai felmérésben összefüggést véltek felfedezni a jövedelmi szint és a házasságon belüli szerelmi élettel való megelégedettség mértéke között. Az Ausztriában nem magasnak számító, havi 1000 és 1500 euró (kb. 265 ezer-380 ezer forint) bevétellel rendelkezőknek ugyanis "csak" a 62 százaléka elégedett a házasságon belüli szexuális életével, míg a havi 2500 eurónál (kb. 663 ezer forint) nagyobb jövedelemmel rendelkezők körében 85 százalékos ez az arány.