Óvszerautomatával segítenének a középiskolás fiúkon

2005.12.09. 16:22
Egy MSZP-s felvetés szerint a középiskolák férfi mosdóiban célszerű lenne óvszerautomatákat helyezni, a kamasz fiúk ugyanis kínosnak tartják, hogy a boltban vásároljanak. A statisztikák alapján az óvszervásárlók nagy része tizenéves, ugyanakkor az elvégzett abortuszok statisztikáját is a kamaszok vezetik. Az iskolaigazgatók egy része úgy gondolja, nem az automata oldja meg a problémákat.

"A népesedéspolitikai koncepció részeként szakértőkkel közösen javasoljuk, hogy a gimnáziumok és középiskolák férfi mosdóiban óvszerautomatákat helyezzenek el" - mondta lapunknak Újhelyi István az MSZP alelnöke, népesedéspolitikai kormánymegbízott. A koncepció szerint nemcsak az automaták elhelyezése lenne az egyetlen rendelkezés, amellyel a tizenévesek szexuális életére irányítanák a figyelmet, a kormánymegbízott ugyanilyen fontosnak tartaná elsőként az óvszerrel kapcsolatos felvilágosító előadásokat és programokat.

Zuhanyozni zokniban

"A korosztályunk nem lelkesedik az óvszerért, mert ki szeret zokniban zuhanyozni? Azok a barátnőim, akiknek van már barátjuk, azt mondják, a pasijuk inkább arra próbálja rávenni őket, szedjenek tablettát" - mondta egy 17 éves megkérdezettünk, Anna, aki oktatási intézménye említésekor azt kérte, csak annyit tüntessünk fel, egy budai gimnáziumban tanul. Még mielőtt az automaták kérdésére tértünk volna rá, a gimnazista elmondta, úgy véli, ha ez a cél, nem elsősorban felvilágosításra lenne szükség, inkább arra, hogy az óvszerrel kapcsolatos ellenérzések megszűnjenek.

Javaslatában Újhelyi nem erre helyezi a hangsúlyt, a képviselő evidenciaként kezeli, hogy tizenéves korban ez a legjobb módja a védekezésnek, amíg legalábbis a fiatalok nem nem élnek monogám kapcsolatban. "A nem kívánt terhesség és abortuszok számát illetően aggasztóak a statisztikai adatok. A 2004-es adatok szerint minden Magyarországon végzett abortuszok 12 százaléka a 20 év alatti fiatalokat érinti. Ez számokban kifejezve azt jelenti, tavaly 6500 lányon hajtottak végre terhességmegszakítást" - közölte a képviselő. A statisztika szerint egyébként a beavatkozás főként a fiatalabb korosztályt, illetve a 38-42 éves nőket érinti.

Már 14 éves kortól nemi életet élnek

"Saját praxisomban valóban azt tapasztalom, hogy jó néhány fiatal már 14 éves korától kezdve rendszeres nemi életet él. Ezt kifejezetten rossz tendenciának tartom, ugyanakkor ezt a problémát nem lehet struccpolitikával kezelni. A nem kívánt terhességek mellett több komoly problémával is számolni kell az idő előtti nemi élet és a felkészületlenség következtében. Úgy vélem, többet kellene beszélni a nemi betegségekről is, azok közül is például a leggyakoribbról, a Chlamydia trachomatisról" - mondta Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász.

A szóban forgó nemi betegség 400 millió embert érint a világon. Magyarországon egyelőre nincs rutinszerű szűrés, amellyel ezt, az első időkben gyakorta tünetmentes betegség korai felismerését segítenék. Az orvos arra hívta fel a figyelmet, a vírusszerűen viselkedő paraziták okozta betegség meddőséget okozhat, és a 25 év alatti fiatalok különösen veszélyeztetettek. "Fiatal korban az óvszer használatát támogatnám. A lányok esetében a menstruációs ciklus általában 16 éves korban rendszeressé válik, azután a hormonális fogalmzásgátlók használatára is van mód, de ehhez természetesen több más szempontot is figyelembe kell venni" - tette hozzá a szülész-nőgyógyász.

Kínos a boltban gumit venni

Az óvszerautomatákra Újhelyi szerint egy sajátos okból is szükség lenne. Úgy véli, a tizenévesen nem mernek nyilvános helyen óvszert vásárolni. "Éretlenek, az biztos, de ha fontos nekik, hogy összejöjjenek egy lánnyal, és az a lány ezt akarja, akkor bemennek a boltba megvenni" - vélte Anna, a gimnazista lány. "Ha már lenne a sulinkban automata, szerintem a női vécébe is érdemes lenne tenni, mert nem egyszer fordul elő, hogy a fiúk elfelejtik, hogy majd védekezni kéne" - tette hozzá. Néhány budapesti szórakozóhelyen létezik óvszerautomata, ahonnan átlagosan 6-700 forintért be lehet szerezni egy három darabos csomagot. Az óvszer ára a kereskedelmi forgalomban sem olcsóbb, és ha a kamaszok nem is feledékenyek, a szülők ezt a tételt nem feltétlenül kalkulálják a zsebpénzükbe.

"Mielőtt javasolnánk az óvszerautomaták iskolai elhelyezését, arra készülünk, hogy az összes óvszergyártóval és forgalmazóval tárgyaljunk arról, hogy az áraikat milyen módon lehetne csökkenteni" - mondta Újhelyi István. Az óvszereladások szerint a fiatalok komoly vásárlóréteget jelentenek. A Napi Gazdaságban közölt friss adatok szerint hazánkban körülbelül 25 millió darab óvszert adnak el évente, és ezek 80%-át a 16-35 éves korosztály vásárolja meg. Ha az árakat valamilyen módon sikerülne csökkenteni, az iskolák ellenállásával is számolni kell.

Nem az automata a megoldás

"Semmi esetre sem támogatnám az ötletet. A szexualitás nem tartozik az iskolára, itt nem szeretnénk ezzel foglalkozni" - mondta Khin Istvánné a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium igazgató-helyettese, akinek a figyelmét ezt követően a nemi betegségek és az abortuszok számára hívtuk fel. "Nem hiszem, hogy az óvszerautomatáktól remélhetnénk javulást. A terhességmegszakítások száma vélhetően nem ettől az intézkedéstől csökkenne. A család és a felvilágosítás szerepe ebben az esetben fontosabb lenne" - mondta az igazgatóhelyettes.

Dr. Elek Csaba is a tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt, ugyanakkor az iskola részéről is. "A szexuális felvilágosítást időnként egy biológiai óra keretében intézik el a pedagógusok. Ennél átfogóbb oktatásra lenne szükség. Fontosnak tartanám, hogy a tantervben szerepeljen az egészségügy oktatása, amelyben a tanulókat olyan fontos betegségekről is tájékoztatnák, mint a rák, és az érrendszeri megbetegedések, és figyelmet szentelnének arra is, hogy a betegségmegelőzés is az egészségkultúra része legyen" - javasolta a szülész-nőgyógyász, aki szerint egyébként egyes iskolaigazgatók álszemérmessége nyer majd bizonyítást azzal, ha ellenzik az óvszerautomaták elhelyezését a férfivécékben.

Növelheti az igényt a szexre

A budapesti Babits Mihály Gimnázium igazgatója úgy véli, az iskolai képzés nem hiányos, a tinédzsereknek a lehető legtöbb fórum a rendelkezésére áll, ha a szexuális élet kapcsán kérdéseik vetődnek fel. "Az óvszerautomatával az a probléma, hogy növelheti az igényt a szexuális kapcsolatok létesítésére pusztán azzal, hogy nap mint nap szembetűnik a kamaszoknak" - mondta Dr. Kövesdy István, aki hozzátette, a vécét használó 15 fiatal közt az automatából óvszert venni sem lehet kevésbé nehéz, mint boltban. Dr. Kövesdy ugyanakkor nem ellenezné, ha az általa irányított intézménybe óvszerautomatákat helyeznének el. "Ha ezt hasznosnak tartják a politikai döntéshozók, rajtam ne múljon" - mondta az igazgató.

A politikai döntéshozók reakciója egyelőre kétséges. "Szembe kell néznünk egyrészről az élet realitásaival: hogy tizenévesek nemi életet élnek, de nem az óvszerautomaták iskolai elhelyezésében látom a megoldást"- kezdte Harrach Péter a Fidesz országgyűlési képviselője, volt szociális és családügyi miniszter. "Két ember érett és bennsőséges kapcsolata érték. Az értékeket elsőként a családnak kell közvetítenie. Ezenkívül vannak későbbi szocializációs közegek az iskola és más kisebb közösségek, mint például a lakóhely" - mondta a képviselő, aki szerint a fiatalok szexualitása sokrétűbb, és bonyolultabb kérdéseket vet fel, mint hogy azt pusztán az óvszerre koncentrálva meg lehetne oldani.