Míg Hollywoodban mindenki azt találgatja, ki nyer ebben vagy abban a kategóriában a vasárnap esti Oscar-gálán, addig Milánóban csak az érdekli a közvéleményt, hogy kedvenc sztárjaik mit fognak felvenni a rangos esemény alkalmából.
Az idei Oscarokat a szokásosnál közel egy hónappal korábban adják át a boldog nyerteseknek. A milánói divathetet emiatt pár napba sűrítették össze, hogy a résztvevők egyből utána átrepülhessenek az óceán túloldalára, és nyomon követhessék a legnagyobb divatbemutatót, az Oscar-gálát.

A divat és a showbiznisz szimbiózisa

"Muszáj ott lenni. Amikor egy sztár végigsétál a vörös szőnyegen, minden szem rá irányul. Ez a publicitás netovábbja" - mondta el Giorgio Armani a Reuters hírgynökségnek.

A divatvilág és a színészek világának szoros összefonódása akkor kezdődhetett, amikor Audrey Hepburn és Hubert de Givenchy összeálltak.

Az öltönyeiről elhíresült Armani diadalmenete is akkor kezdődött, amikor az Amerikai Dzsigolo című filmben Richard Gere lazázott öltönyében. Azóta is a legjobban úgy biztosíthatják be magukat a hírességek a "legrosszabbul öltözöttnek" járó díj megnyerése ellen, hogy Armani ruházatot választanak.

Roberto Cavalli divatcégének akkor kezdett el felívelni csillaga, amikor a Szex és New York című sorozatot az amerikai televízió műsorára tűzte. A sorozatban ugyanis az ő ruháiban élik át mindennapi kalandjaikat a hölgyek. "A divatbemutatók igazán látványosak, és elengedhetetlen részét képezik a divatiparnak. A széles körű hírnevet viszont a televízió, Hollywood, a sztárok és az Oscar hozza meg nekünk" - fejtette ki Cavalli a showbiznisz fontosságát.

Köldökig dekoltált J-Lo

Ki tudná elfelejteni Jennifer Lopez zöld, a lehető legmélyebben dekoltált Versace ruháját, amit a 2000-es évi Grammy-díj átadásán viselt? És vajon Elie Saab divattervező hányszor köszönhette meg Halle Berrynek, hogy az ő ruhájában vette át a 2002-es Oscar-átadás legjobb női szereplőnek járó díját, amellyel egycsapásra ismertté tette a tervezőt?

"Az Oscar-átadásra öltöztetni nagyon nehéz dolog. Nem a ruhára kell koncentrálni, hanem az öltöztetett ember személyiségére, jelen esetben a sztáréra" - osztotta meg tapasztalatait Kika Repetto, stylist a Reutersszel. "Ha nem érzi magát kényelmesen abban, amit ráaggatok, akkor nem fog tudni rendesen járni benne, és az egész estéje egy rémálom lesz."

Lagerfeld exkluzív

Sok tervező ingyen kölcsönöz ruhát a sztároknak, de azt nem árulják el előre, hogy kit öltöztetnek majd, mivel gyakran előfordul, hogy a színészek meggondolják magukat, és az utolsó pillanatban mégis mást vesznek fel.

Karl Lagerfeld biztosan sikerre számíthat. A szóban forgó estén kizárólag Nicole Kidmant fogja díszessé varázsolni. "Idén nekem jutott a legkellemesebb munka az Oscaron. Nicole Kidmant öltöztetem majd Chanel ruhába. Hát nem csodálatos?" - lelkendezik a legyezős Lagerfeld. "Nem csak egy gönyörű nőről van szó, hanem egy nagyon régi barátomról. Ha ismered azt, akire tervezel, akkor lesz tökéletes a költeményed. Garantálhatom, hogy ragyogó lesz és nagyon népszerű."