Születésének első napjától fogva lehallgatják a bécsi állatkert kis pandabocsát, Fu Longot. Az óriáspandák kommunikációját vizsgáló projekt célja, hogy kiderítsék, miként érti meg egymást anya és kölyke. A kutatás eddigi eredményei alapján úgy tűnik, Fu Long módszere a rozsdás ajtóra emlékeztető nyikorgás.

Egy hároméves kutatási projekt keretében a nap huszonnégy órájában lehallgatják a Schönbrunni Állatkert pandamackóit. A Bécsi Egyetem „Az óriáspandák akusztikus kommunikációja” címet viselő projektjének célja, hogy megtudják, miként kommunikál egymással anya és bocsa. Az eddigi forradalmi eredmények egyikéből például kiderül: a bébipanda leginkább nyikorgással kommunikál.

Fu Long ilyen szép...

...és ezt mondja:

A felnőtt állatok egymás közötti kommunikációjáról már viszonylag sokat tudnak a tudósok: legalább tizenegy különböző – mekegésre, ugatásra és nyávogásra hasonlító – hangjelzést azonosítottak a felnőtt egyedeknél, amelyeket elsősorban párkereséskor használnak. Fehér folt viszont, hogy miként érti meg egymást az anyaállat és kölyke.

A lehallgatási projekt keretében mikrofonokat szereltek fel szerte a pandakifutóban, amelyek rögzítik a tavaly augusztusban világra jött pandafiú, Fu Long (Szerencsés Sárkány) minden kis nyikkanását. Ezeket a Bécsi egyetem biológia szakos hallgatója, Harald Bruckner dokumentálja, majd összeveti a videófelvételekkel és elemzi a kis panda viselkedését.

A pandaprojekt egyébként egyike a Bécsi Egyetem és a Schönbrunni Állatkert munkatársaiból álló „Bioakusztikus Munkacsoport” azon projektjeinek, amelyek az állatok kommunikációját kutatják.